Două milioane de lei pentru reabilitarea statuii lui Ștefan cel Mare din Centru. Ce reprezintă altoreliefuri de la bază
Costurile pentru reabilitarea statuii lui Ștefan cel Mare, din fața Palatului Culturii, au fost estimate la aproape 2 milioane de lei. Indicatorii tehnico-economici vor fi aprobați săptămâna viitoare de către plenul Consiliului Local (CL). Intenția Primăriei este de a finanța investiția prin intermediul unui proiect transfrontalier.
Conform documentației întocmite de Primărie, statuia ecvestră a lui Ștefan cel Mare este un monument de for public turnat în bronz și a fost realizată de către sculptorul Emmanuel Fremiet, fiind inaugurată în anul 1883.
„Soclul monumental este realizat dintr-o zidărie de piatră, placat cu marmură roz de Carrara, iar pe părțile laterale sunt montate două altoreliefuri din bronz reprezentând lupta de la Codrii Cosminului și lupta de la Podu Înalt. Statuia propriu-zisă este turnată în bronz”, se precizează în proiectul de hotărâre.
Printre lucrările care vor fi efectuate se numără inclusiv intervenții la nivel structurii de rezistență, respectiv reparații la soclu prin injectări de fisuri și restabilirea continuității materialului. „Se va realiza o sistematizare corespunzătoare în jurul soclului pentru îndepărtarea rapidă a apelor de la baza monumentelor. Odată cu reabilitarea statuii din bronz se va verifica prinderea scheletului metalic de soclu și ancorarea corespunzătoare a acesteia”, se arată în proiectul de reabilitarea. Alte intervenții vor avea în vedere propunerile făcute de proiectanți conform expertizei tehnice a stării de conservare.
Cheltuielile pentru investiția de bază se ridică la 1,3 milioane lei, respectiv circa 800.000 lei pentru restaurarea elementelor din piatră și 500.000 lei pentru elementele din metal. Adunând și celelalte capitole de cheltuieli (proiectare, asistență tehnică și alte costuri, inclusiv în ceea ce privește lucrările neprevăzute și marja de buget care să acopere eventuale creșteri ale prețurilor la materiale de construcții), rezultă o valoare totală a proiectului de 1,9 milioane lei.
În prezent, statuia prezintă o serie degradări la nivelul soclului: fisuri verticale și orizontale, degradări ale suprafețelor și infiltrații de apă la partea superioară. Alte probleme țin de acțiunea intemperiilor sub forma infiltrațiilor de umiditate (alături de variații de temperatuă și acțiunea vântului), neîntreținerea construcției și îmbătrânirea materialului în timp. De asemenea, expertiza tehnică a arătat crăpături, fisuri, depuneri de materialele biologice, deplasări ale elementelor, deteriorări ale unor finisaje și altele.
Intenția Primăriei este de a finanța investiția prin intermediul unui proiect transfrontalier, în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a Moldovei din Chișinău. Proiectul mai prevede achiziția a două module („portaluri”) digitale care să creeze o conexiune video în direct între cele Iași și Chișinău, pe modelul celui recent instalat la New York, care este conectat cu Dublin. Modulele vor fi amplasate în puncte de referințe ale celor două orașe, iar cetățenii vor putea comunica vizual în timp real. De asemenea, o altă componentă a proiectului prevede reabilitarea unor spații ale instituției muzeale din Chișinău în vederea creșterii nivelului de interactivitate și atractivitate.
Publicitate și alte recomandări video