Două noi pasaje subterane la Iaşi. Unde vor fi amplasate! Vineri, primul vot?
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

vineri, 03.12.2021

Investiţie la “Kilometrul 0” al Iaşului

Două noi pasaje subterane la Iaşi. Unde vor fi amplasate! Vineri, primul vot?

GALERIE
zona_Tunel_A-Panu
  • zona_Tunel_A-Panu
- +

Pe fondul derulării poveştii fără sfârşit a pasajelor menite să fluidizeze traficul în complicata intersecţie Podu Roş, Primăria Iaşi a iniţiat încă două proiecte. În următoarea şedinţă a Consiliului Local, aleşii se vor pronunţa asupra construirii pasajelor de la Rond Copou/Agronomie şi din faţa Palatului Culturii, ultimul inclusiv pentru tramvaie. Dacă cele două pasaje care ar urma să supratraverseze intersecţia Podu Roş de-a lungul Bahluiului s-au blocat de peste un an la licitaţia pentru proiectare, pasajele subterane din Copou şi de la Kilometrul 0 al Iaşului sunt în faza aprobării Studiului de fezabilitate, a indicatorilor tehnico-economici, a devizului general şi a valorii totale.

Pasajul subteran rutier care ar urma să asigure legătura directă între aleea Sadoveanu şi bulevardul Carol în zona Universităţii agronomice va avea o lungime de 100 de metri, la fel ca şi rampele de acces. Strada va fi afectată însă pe o lungime de 425 de metri, se arată în proiectul de hotărâre. Investiţia a fost evaluată la 23,4 milioane de lei (cu TVA), iar construirea propriu-zisă va dura 13 luni.

Pe lângă fluidizarea circulaţiei auto, pasajul va optimiza traseul de transport public cu tramvaiul în zona de nord a oraşului, iar nivelul de siguranţă şi confort în deplasare va creşte, menţionează raportul de specialitate al propunerii.

Celălalt pasaj, al cărui proiect va intra în atenţia consilierilor locali în şedinţa de vineri, va asigura continuitatea traficului între străzile Anastasie Panu şi Palat, acum întrerupt de semafoare. Totodată, pasajul va crea „un aliniament continuu de promenadă dinspre bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt către Piaţa Palatului Culturii”, după cum se precizează chiar în titlul proiectului.

Totodată, „se propune şi anularea căii duble de rulare tramvaie pe direcţia strada Anastasie Panu - strada Palat, între obiectivele de interes istoric şi turistic Casa Dosoftei şi Biserica Sf. Nicolae Domnesc şi plasarea acesteia în subteran pe acelaşi aliniament cu benzile dedicate traficului auto, în cadrul aceluiaşi pasaj subteran”, precizează proiectul de hotărâre.

Practic, liniile vor urma axul drumului, fiind încadrate de câte o bandă de circulaţie, aşa cum este acum strada Palat. Singura adăugire în pasajul lat de 15 metri va fi un spaţiu de siguranţă de 0,5 m pe fiecare parte.

Propunerea menţionează că strada Achim Stoia, dintre Casa Pătrată şi Moldova Center, va avea două benzi pe toată lungimea ei. Se va putea vira dreapta de pe strada Anastasie Panu, ca şi acum, încă cu preţul îngustării trotuarului cu 2 metri înainte de viraj. În acelaşi timp, ieşirea din str. Achim Stoia pe strada A. Panu va fi doar în sensul obligatoriu dreapta, prin pasaj.

Realizarea pasajului va fi mai scumpă decât a celui de la Agronomie, 28,44 milioane de lei, deşi este mai scurt, doar 70 de metri. Însă pasajul va urma curba arterei (cu o rază de 140 de metri).

Mai mult, din cauza diferenţei de nivel, rampa dinspre A. Panu va fi lungă de 120 m, iar cea dinspre strada Palat, 150 de metri. Întreaga construcţie va trebui consolidată în solul argilos şi impermeabilizată deoarece „în urma realizării forajelor geotehnice s-a interceptat apă”.

Fără să prevadă un orizont de timp, şi acest proiect menţionează o durată de construire de 13 luni, însă nu ia în considerare descărcarea arheologică. În timp, şantierele din lungul străzii Anastasie Panu au scos la iveală ziduri vechi de genul celor din Pasajul pietonal „Sf. Vineri” (Hala Centrală) sau galerii, dintre care una are capătul pe colţul străzii Palat de lângă Piaţa Palatului. O descărcare arheologică este deja în curs pentru un alt proiect, lângă Şcoala nr. 1 „Gh. Asachi”.

VEDEȚI ȘI:

Patru oferte pentru pasajele subterane de la Palat şi de la Agronomie - AICI

Planuri pentru alte pasaje subterane în Iaşi: Bucium - Podu Roş şi Târgu Cucu - Sărărie - AICI

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

De ce vulturii vor înhăţa bucată cu bucată din starul economiei comuniste de la Iaşi

Dan CONSTANTIN

De ce vulturii vor înhăţa bucată cu bucată din starul economiei comuniste de la Iaşi

Şi totuşi nimeni nu a plătit! A rămas în urmă un munte de datorii, mare parte în dreptul statului, ceea ce ne face să credem că până la urmă această obligaţie va fi pusă în spinarea tuturor cetăţenilor, deci pierderea va fi socializată.

Filmuletul zilei

opinii

Vodă Koba cel cumplit

Alexandru CĂLINESCU

Vodă Koba cel cumplit

Dacă naziştii de frunte au fost judecaţi şi condamnaţi, dacă şi astăzi un fost paznic de lagăr ajunge, la 90 de ani, în faţa tribunalului, nici un lider sovietic şi nici un călău kaghebist n-a fost în situaţia de a răspunde pentru faptele lui. Iată de ce, în lipsa unui proces al comunismului, o carte precum cea a lui Martin Amis este salutară.

Politehnica lui Kogălniceanu

Neculai SEGHEDIN

Politehnica lui Kogălniceanu

Cine a citit jurnalul american al lui Grigore T. Popa (volum editat de dr. Richard Constantinescu), poate întâlni, spre sfârşitul cărţii, coperta numărului 3 din anul 1936 al Însemnărilor ieşene, unde marele profesor anatomist era coleg de redacţie cu Mihail Sadoveanu şi George Topîrceanu. Pe acea copertă se poate vedea şi cuprinsul numărului cu pricina, în care este menţionat şi articolul O Politehnică la Iaşi, în 1850 de Ioan Andriescu-Cale. 

Ultima dorinţă a unui general

dr. Eugen TÂRCOVEANU

Ultima dorinţă a unui general

Unchiul Nelu, pe numele său Ion Gavriloiu, s-a născut la 8 octombrie 1921, în satul Trestieni, comuna Pârscov (unde s-a născut şi Vasile Voiculescu pe care l-a cunoscut), din judeţul Buzău. A fost fiul Anei şi al lui Constantin Gavriloiu, preot înzestrat cu mare har duhovnicesc, cu dragoste de oameni şi de adevăr.

pulspulspuls

Un război intestin este inevitabil la USR Iaşi. Iată argumentele!

Un război intestin este inevitabil la USR Iaşi. Iată argumentele!

Acuma, că a trecut ziua naţională, adică 24 de ore în care, trebuie să recunoaştem, tot românul trebuie să adopte poziţia sfinxului, ei bine, acuma, că a trecut, putem să relaxăm muşchii faciali şi să medităm puţin la problemele importante ale urbei noastre. 

Caricatura zilei

Cântecel de sezon

Editia PDF

Bancul zilei

- "Pentru o digestie buna beau bere. Daca nu am pofta de mâncare, beau vin alb. Daca am tensiunea scazuta, beau vin ros (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.