Două premii obținute de studenții Politehnicii ieșene în finala unei competiții europene de antreprenoriat 

marți, 11 iunie 2024, 03:00
3 MIN
 Două premii obținute de studenții Politehnicii ieșene în finala unei competiții europene de antreprenoriat 

O echipă de studenți ai Universității Tehnice ,,Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) a câștigat două premii în finala națională a competiției europene „Compania anului – GEN-E”. 

Echipa intitulată „AmbiArt” a fost alcătuită din trei masteranzi (,,Managementul proiectelor europene în domeniul ingineriei”) ai Facultății de Design Industrial și Managementul Afacerilor (DIMA): Bianca-Andreea Bordea, Petronela Dumbravă și Vasile Alucăi.

Sub coordonarea conf. univ. dr. ing. Mihaela Brîndușa Tudose, tinerii s-au clasat pe locul al II-lea în competița generală, obținând și premiul special „Best business plan”, oferit de Citibank România.

Ideile de afaceri ale studenților TUIASI

Competiția a avut loc pe data de 6 iunie 2024, iar Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași a fost reprezentată de trei echipe: „AmbiArt”, „Fluturași de vacanță” și „Ferma de bovine Black Angus”.

,,AmbiArt” s-a evidențiat prin ideea ingenioasă (care îi aparține studentei Bianca-Andreea Bordea) de a îmbina arta arta și frumosul pentru a livra amintiri. Concretizată inițial sub forma unui proiect didactic (în primul an de master), ideea de afacere a fost ulterior dezvoltată în cadrul echipei. Astfel, ,,AmbiArt” a fost proiectată ca societate comercială, care să ofere servicii de personalizare pentru un spectru larg de produse, de la haine și accesorii până la articole de papetărie și decoruri pentru evenimente.

,,Așa cum a fost concepută, această idee de afacere are șanse mari să se transforme într-un operator viabil la nivelul economiei locale”, a menționat conf. univ. dr. ing. Mihaela Brîndușa Tudose pentru ,,Ziarul de Iași”.

Mai departe, echipa ,,Fluturași de vacanță” a fost reprezentată de Faustina Cristina-Păuleț și Marian-Sebastian Rusu, doi studenți masteranzi (MPEDI și MAA) pasionați de călătorii. Scopul lor a fost acela de a înființa o cafenea dedicată tuturor pasionaților de călătorii și nu numai. Diferit de cafenelele actuale, cafeneaua ,,Fluturași de vacanță” este centrată pe crearea unei comunități în care oamenii să împărtășească experiențe din călătoriile și vacanțele lor.

Mai mult, din partea altei echipe participante TUIASI, ,,Ferma de bovine Black Angus” au făcut parte Ștefan Enache și Ioana Mădălina Tamaș, doi masteranzi pasionați de agricultură și zootehnie. Ținând cont de tendința de scădere a numărului de bovine crescute în fermele și gospodăriile din România, precum și de creșterea preocupărilor cu privire la alimentația sănătoasă, echipa a dezvoltat un plan de afaceri centrat pe avantajele consumului de carne de vită, rasa Black Angus.

 „Traseul parcurs de aceste echipe pentru a ajunge în finala națională nu a fost unul ușor. A debutat cu parcurgerea unui curs de antreprenoriat, care a fost finalizat cu succes. A urmat activitatea în «Incubatorul Național JA BizzFactory», etapă în care studenții au dezvoltat planuri de afaceri, au participat la webinare organizate de JA Romania și au interacționat cu reprezentanți ai mediului de afaceri. Încununarea muncii lor s-a realizat prin calificarea în competiția la nivel național. Felicit studenții pentru că au acceptat provocarea de a descoperi drumul antreprenoriatului. Am convingerea că vor deveni antreprenori de succes”, a adăugat conf. univ. dr. Mihaela Brîndușa Tudose.

De precizat că evenimentul s-a derulat în cadrul Programului internațional de antreprenoriat ,,Junior Achievement”, desfășurat în 32 de țări la nivel european, având drept scop dezvoltarea și consolidarea competențelor antreprenoriale ale tinerilor.

În România, Programul internațional de antreprenoriat ,,Junior Achievement” este derulat în parteneriat cu Ministerul Educației, având trei componente. În primul rând, „INSPIRE” reprezintă un curs de antreprenoriat pentru elevi și studenți; 14 tineri de la DIMA au participat și finalizat acest curs. 

Apoi, „PREPARE”, este un ,,incubator național” dedicat dezvoltării de aptitudini antreprenoriale. TUIASI a numărat nouă echipe în cadrul acestui concept, iar cinci dintre ele s-au calificat pentru etapa următoare – DemoDay.

Ultima componentă, „SUCCEED”, se referă la competiția europeană unde echipa „AmbiArt” a câștigat cele două premii. Studenții de la Politehnica Iași au participat în competiții cu echipele altor universități din țară, precum Politehnica București, Academia de Studii Economice, Universitatea „Babeș Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea din Oradea sau Politehnica Timișoara.

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii