anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Două proiecte imobiliare controversate merg înainte

GALERIE
bloc
 • bloc
- +

Două noi imobile de locuinţe vor fi construite în oraş, ambele blocuri fiind contestate de către vecini. Unul dintre acestea va fi ridicat de către dezvoltatorul Ioan Hatmanu pe str. Fericirii, într-o zonă în care, în ultimii ani, mai mulţi afacerişti au ridicat blocuri înalte cu toate că în vecinătăţi există doar case cu un singur etaj.

 

Iniţial, Hatmanu a vrut să construiască un bloc cu 6 etaje cu o înălţime maximă de 23 metri. În aprilie 2016, Comisia de urbanism a Primăriei a respins documentaţia urbanistică, după ce vecinii au sesizat că regimul de înălţime este mare, iar zona se va aglomera din cauza traficului intens. Mai mult, ei au obiectat şi în privinţa soluţiei propuse pentru parcaje, diminuarea spaţiilor verzi, umbrirea/însorirea caselor învecinate, poluarea fonică, supraîncărcarea reţelelor de canalizare şi a celor de energie electrică. În consecinţă, dezvoltatorul a revenit cu o nouă propunere urbanistică şi a prevăzut un bloc cu trei etaje (şi mansardă) cu o înălţime maximă de 15 metri, în contextul în care el are la dispoziţie o suprafaţă de 232 mp. Hatmanu a obţinut primele avize pentru proiectul său încă din anul 2014, iar acum se află în stadiul de a obţine ultimele documente de autorizare. Deocamdată, Primăria a afişat zilele trecute, pe site-ul instituţiei, un raport privind evoluţia proiectului şi în care se recomandă ca propunerea urbanistică să intre în „circuitul legal de avizare”. 

Bloc controversat în zona Zugravi – Arcu

Un alt imobil de locuinţe ar urma să fie ridicat în zona Zugravi – Arcu şi în acest caz regimul de înălţime fiind o problemă. În vecinătatea blocului sunt case cu regim parter, în contextul în care în zonă mai există şi blocuri cu patru etaje. Dezvoltatorul (Fundaţia Centrul Regional Moldova de Consultanţă, Management şi Instruire în Transporturi) propune un bloc cu şase etaje (plus un etaj tehnic) şi cu o înălţime maximă de 28 metri. De regulă, Comisia de urbanism a Primăriei acceptă un regim de înălţime de 3 metri/etaj, ceea ce ar înseamna nouă etaje pentru blocul din Arcu.

Potrivit inspectorilor de urbanism ai municipalităţii, diferenţa de înălţime este cuprinsă la parter şi demisol, precum şi la etajul tehnic. Întrebat asupra acestor inadvertenţe, viceprimarul Gabriel Harabagiu a precizat că proiectul încă nu a ajuns la Comisia de urbanism, unde este şi el membru, şi a precizat că vor fi făcute verificări în ceea ce priveşte regimul de înălţime propus. Deocamdată, pe site-ul municipalităţii, proiectul a fost lansat în consultare publică, iar pentru a putea fi aprobat, mai trebuie parcurse o serie de etape legale. 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cioloş a văzut prea mult la filme

Cosmin PAȘCA

Cioloş a văzut prea mult la filme

Sunt cel mult trei scenarii posibile. 1. REPER devine o unealtă a USL, asumată ca atare printr-o politică transparentă de alianţe, prin care se dizolvă treptat relevanţa USR. Adică ne întoarcem la un fel de FSN, adică, ani pierduţi. 2. După alegerile din 2024, dacă nu accede în Parlament, REPER devine un forum de dezbateri şi se pierde în anonimat. Adică un fel de GDS, adică, ani pierduţi. 3. După alegerile din 2024, dacă intră în Parlament, REPER devine în mod natural un aliat al USR, se propune chiar de o fuziune. Adică un fel de PLUS, adică, ani pierduţi.

opinii

Expatriaţii

Codrin Liviu CUȚITARU

Expatriaţii

Hemon este un prozator de mare forţă care, pe lângă indiscutabilul talent literar, deţine şi un bagaj cultural, psiho-emoţional mai corect spus, excepţional. Privit în sine, acesta se dovedeşte capabil, de unul singur, mai ales în condiţiile vieţii autorului într-o civilizaţie străină, să deschidă calea către capodoperă.

Despre contagiunea financiară

Alin ANDRIEȘ

Despre contagiunea financiară

După criza financiară globală, înţelegerea fenomenului de contagiune la nivelul instituţiilor financiare a devenit o prioritate pentru factorii de decizie în vederea creşterii stabilităţii financiare, cu scopul de a reduce efectele crizelor financiare viitoare sau chiar de a le preveni. 

„Războiul sfânt” al rasei

Florin CÎNTIC

„Războiul sfânt” al rasei

Astăzi, 29 iunie, la ora 14.30, la Ateneul Naţional din Tătăraşi, Marius Turda, istoric şi universitar de clasă internaţională, profesor la Universitatea Oxford Brooks, lansează ediţia românească a unei cărţi esenţiale pentru înţelegerea ideilor şi politicilor consacrate rasei şi eugenismului în Ungaria secolulului XX. Evenimentul cuprinde şi vernisajul unei expoziţii itinerante, care va rămâne o lună pe simezele Ateneului, şi care merită şi ea a fi urmărită.

pulspulspuls

În loc de utrenie: Metropolia lui Flutur şi fluturii din stomacurile de la Iaşi

În loc de utrenie: Metropolia lui Flutur şi fluturii din stomacurile de la Iaşi

Deşi am văzut că mai toată lumea în sutane din târg cam mimează nepăsarea vizavi de declaraţiile şefului Cejeului bucovinean Flutur referitoare la crearea unei mitropolii a Bucovinei, adicătelea cum ar veni la Iaşi să rămânem doar cu cea a Moldovei, în realitate auzim pe căi neoficiale că agitaţia este maximă, iar acele declaraţii chiar au creat îngrijorare la Palatul Metropolitan din Iaşi. 

Caricatura zilei

Ro-Alert te sperie de-acu și în străinătate

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.