Asociația Grupul Zâmbetul Nostru a strâns donații consistente de la locuitorii din Iași, pe care le-au distribuit sinistraților din comunele Costache Negri și Cudalbi, din județul Galați, grav afectate de inundații.
Ciprian Mihalcea, directorul general al asociației spune că, deși aceste donații aduc un strop de bucurie celor afectați, sinistrații au nevoie urgentă de ajutor pentru a-și repara casele, un lucru care, din păcate, nu poate fi garantat în acest moment.
Două transporturi de ajutoare
„Am citit în presă despre o tabără pentru sinistrații din Galați. Deși aveam deja foarte multe activități în desfășurare la asociație, am decis să le suspendăm pe toate, atât cât este necesar, pentru a începe să strângem donații și să oferim ajutor celor care au nevoie. Așa că, de atunci colectăm, selectăm și distribuim donațiile oferite de ieșeni. Oamenii din Iași sunt foarte generoși, am trimis două transporturi, ambele cu TIR-uri. Donațiile au venit atât de la persoane fizice, cât și de la companii, asociații și fundații. Un moment emoționant a fost când un bătrân de 80-90 de ani a venit cu un covor în spate, dorind să-l doneze sinistraților din Galați”, a declarat Ciprian Mihalcea.
Asociația Zâmbetul Nostru a trimis deja două tiruri cu donații către sinistrații din Galați, iar al treilea urmează să ajungă luni. Voluntarii asociației au petrecut mai multe zile la rând în Galați pentru a distribui ajutoarele celor în nevoie. Deși oamenii au apreciat donațiile, cea mai mare durere a lor rămâne faptul că și-au pierdut totul într-o clipă.
Cei care nu au unde să meargă au primit containere
„Atmosfera este extrem de tristă, oamenii sunt dezamăgiți și simt că sunt înșelați. Parlamentarii vin, se afișează, fac poze, dar nu există nicio garanție că cineva le va reconstrui casele complet. Oamenii se descurcă cum pot. Cei care au rude s-au mutat la familii până când vor reuși să curețe nămolul și să scoată lucrurile distruse din case. Cei care nu au unde să meargă au primit containere de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență, însă acestea nu sunt suficiente pentru toată lumea. Mulți au fost nevoiți să se adăpostească la vecini. Deși majoritatea critică primăria, eu acuz Guvernul pentru că nu a verificat modul în care primăriile au gestionat situația, mai ales că o inundație similară a avut loc și în 2013, fără ca nimic să se schimbe între timp. Acum, situația este și mai gravă, deoarece oamenii și-au construit case pe terenuri inundabile, iar aceasta este a patra inundație din ultimii 50 de ani”, a declarat Ciprian Mihalcea.
Nu mai pot fi acceptate haine fără etichetă
Ciprian Mihalcea povestește că, rând pe rând, oamenii îi așteaptă la poartă, cu speranța că voluntarii îi vor putea salva, însă, deocamdată, aceștia îi pot ajuta doar cu pachete provenite din donațiile de la Iași. Localnicii îi invită pe voluntari în casele lor, arătându-le daunele, în speranța că le vor putea salva locuințele. Până acum, au ajutat aproximativ 5.000 de oameni. Deși inițial s-au concentrat pe strângerea de haine, mâncare și medicamente, Ciprian Mihalcea spune că urmează să se mobilizeze pentru a transporta din Iași la Galați și mobilier, paturi și electrocasnice. Însă, acesta spune că din păcate nu mai pot fi acceptate haine fără etichetă, deoarece 70% dintre acestea nu erau într-o stare adecvată și nu au putut fi donate sinistraților, fiind ulterior aruncate. În plus, DSP a emis un ordin care interzice donarea hainelor fără etichetă.
Centrul de colectare, deschis până duminică
„Nu am fost complet pregătiți. De exemplu, nu aveam cizme și a trebuit să împrumutăm de la primărie, pentru că, din entuziasmul și graba de a livra cât mai multe donațiile, nu ne-am imaginat că situația de la fața locului ar fi la fel de gravă ca la televizor. Chiar și după 3-4 zile, încă mai era noroi și bălți de până la jumătate de metru. Nu am putut merge cu mașinile și, în unele cazuri, am parcurs drumuri de până la șapte ore pe jos pentru a distribui donațiile”, a declarat Ciprian Mihalcea.
Asociația Grupul Zâmbetul Nostru îi încurajează pe oameni să doneze, menționând că centrul de colectare din fața Palatului Culturii va rămâne deschis până duminică. Cei care au donații mari sunt rugați să contacteze voluntarii la numărul de telefon 0744 526 036, pentru a organiza transportul direct către depozit, evitând astfel aglomerarea parcării.
Publicitate și alte recomandări video