Două universități vor fi racordate direct la rețeaua primară de termoficare. Primăria a comandat un audit al întregului sistem

sâmbătă, 17 mai 2025, 03:45
3 MIN
 Două universități vor fi racordate direct la rețeaua primară de termoficare. Primăria a comandat un audit al întregului sistem

Primăria Iași a semnat trei contracte importante în relație cu sistemul de termoficare. Două dintre acestea fac referire la noi racorduri la rețeaua primară, iar unul la realizarea unui audit energetic complex.

În cazul contractelor pentru noi racorduri ale unor imobile la rețeaua de transport, acestea au fost semnate cu firma NRG Concept & Consulting, companie care va încasa, în total, 430.000 lei, fără TVA. În același timp, contractul pentru audit a fost încheiat cu Total Energy Solutions.

Extinderi în Tudor Vladimirescu și Copou

Contractele pentru proiectarea lucrărilor de noi racorduri au la bază solicitări ale universităților ieșene: TUIAȘI și UAIC. La Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” Iași (TUIAȘI), într-o primă etapă, se vor racorda la sistem mai multe corpuri de clădire: Rectoratul, imobilul Mașini Unelte și Scule, alături de tronsoane arondate punctului termic „Construcții” (corpul R, Arhitectură, corp BMT și corp Geotehnic).

Urmăriți canalul „Ziarul de Iași” pe WhatsApp. Cele mai importante știri ale zilei sunt disponibile aici

„În prezent, încălzirea corpurile de clădire menționate se face din energie termică secundară. (…) Aceste rețele termice secundare sunt într-o stare tehnică precară, fiind necesară reducerea considerabilă a parametrilor de funcționare a echipamentelor existente în punctul termic, ceea ce conduce la neasigurarea încălzirii corespunzătoare a camerelor din corpurile de clădire, mai ales cele aflate la capăt de rețea termică”, se arată în caietul de sarcini al achiziției.

Potrivit Primăriei, pentru asigurarea încălzirii din Sistemul de alimentare centralizat cu energie termică (SACET), racordurile termice de transport vor fi montate în suprateran și subteran, cu energie termică primară. De asemenea, vor fi achiziționate și montate module termice complet echipate și compacte care vor cuprinde și circuite adecvate în vederea racordării la utilitățile necesare. „Vor fi atât module termice doar pentru încălzire, cât și module termice pentru încălzire și apă caldă”, potrivit documentului citat.

Aceeași strategie va fi aplicată și în cazul Universității „Alexandru Ioan Cuza” pentru corpurile de clădire A și D.

„Limitele de analiză tehnico-economică a soluției tehnice de racordare la SACET cuprind: realizarea racordurilor din rețeaua primară de termoficare, achiziția și montajul modulelor termice cu racordarea la utilitățile necesare bunei funcționări, inclusiv racordarea circuitelor secundare ale modulelor termice la rețelele interioare existente”, se mai arată în documentația de atribuire.

Ambele contracte au fost atribuite prin încredințare directă, prin intermediul sistemului electronic de achiziții publice. Odată ce vor fi finalizate proiectele tehnice, Primăria va avea un estimat de costuri și va putea planifica execuția lucrărilor propriu-zise.

Audit energetic complex pentru SACET

În ceea ce privește contractul semnat cu Total Energy Solutions, în valoare de 150.000 lei, auditul energetic va analiza cele trei componente principale ale SACET: unitățile de producere a energiei termice, rețeaua de transport energie termică (rețele primare) și sistemul de distribuție a energiei termice (rețele secundare).

Unul dintre obiective vizează determinarea pierderilor tehnologice și reale de energie termică pentru producere, în rețeaua de transport și în cea de distribuție. De asemenea, în urma auditului vor fi stabilite măsurile pentru îmbunătățirea eficienței energetice și va fi evaluată eficiența economică, alături de impactul asupra mediului.

„În cadrul elaborării auditului energetic vor fi realizate o serie de activități, necesare pentru întocmirea unei documentații complete și profesioniste, care să constituie un instrument util în elaborarea strategiilor proprii de management și eficiență energetică, precum și pentru prioritizarea investițiilor necesare pentru implementarea acestora”, se precizează în caietul de sarcini al achiziției.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii