Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Două viteze de neînţeles ale justiţiei! Speţele a doi amici politici: Costel Alexe şi Mugur Cozmanciuc!

GALERIE
Costel_Alexe_and_Mugur-Cozmanciuc
  • Costel_Alexe_and_Mugur-Cozmanciuc
- +

Două tinere speranţe liberale din generaţia crescută de Relu Fenechiu la Iaşi se confruntă în prezent cu probleme în justiţie. În ambele cazuri, procurorii DNA au invocat fapte de corupţie. Fapte care s-au petrecut la 6 luni distanţă unul de altul, practic imediat după instalarea unui guvern PNL, pe 4 noiembrie 2019. Culmea este că unul dintre dosare mai are trei luni până la un verdict final, în timp ce la celălalt nici vorbă de vreun verdict: este încă în lucru la DNA.

 

Primul protagonist intrat în atenţia anchetatorilor este Corneliu Mugurel Cozmanciuc (44 de ani). Consilier local în 2004, judeţean în 2008 şi deputat din 2012 încoace, Cozmanciuc a „emigrat” la Neamţ după căderea mentorului său, spre sfârşitul primului mandat de parlamentar. Acolo l-a prins şi ancheta DNA.

Mugurel Cozmanciuc

Comunicatul Direcţiei Naţionale Anticorupţie publicat în februarie 2021, la trimiterea în judecată, precizează că traficul şi cumpărarea de influenţă de care este acuzat au debutat chiar în ziua în care miniştrii Guvernului Orban au depus jurământul: „În perioada 4-27 noiembrie 2019, inculpatul Cozmanciuc Corneliu-Mugurel ar fi pretins de la inculpatul Marcoci Vlad (fost deputat PSD de Neamţ şi fost director la Administraţia Bazinală de Apă Siret) suma de 500.000 de lei, lăsând să se creadă că va interveni pe lângă ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor din acea perioadă (Costel Alexe, n.r.) pentru ca acesta să numească în funcţia de director general al Administraţiei Naţionale «Apele Române» (A.N.A.R.) o persoană apropiată de omul de afaceri”.

Până la urmă, funcţia respectivă - una exclusiv politică, de altfel - a fost adjudecată de altcineva la începutul anului 2020, aşa că a urmat un denunţ de la care procurorii au pornit ancheta. Un an mai târziu, pe 23 februarie 2021, cei doi inculpaţi au fost trimişi în faţa instanţei, alături de Sorin Emanoil Ciufudean. Acesta din urmă avea contracte cu Apele Române şi era interesat să aibă un om la conducerea instituţiei publice, potrivit rechizitoriului DNA, citat la acea vreme de G4Media.

Negociere pentru şefia Apelor Române: „Îl pun pe post şi cu demisia la mine în alb”

„Avea interesul ca această funcţie să fie ocupată de o persoană pe care să o poată controla pentru a-şi asigura atât obţinerea de contracte, cât şi decontarea lucrărilor efectuate (în cuvintele sale «Îl pun pe post şi cu demisia la mine în alb. Înţelegi… A lu’ ăla care îl pui. Adică trebuie să facă ce spui tu, nu ce vrea altul»)”, se arată în rechizitoriul DNA. Documentul susţine că mita de la Ciufudean urma să ajungă în două tranşe la liberalul Cozmanciuc, prin intermediul lui Vlad Marcoci.

„Am luat la cunoştinţă CU SURPRINDERE, din comunicatul de presă, că procurorii DNA - Serviciul teritorial Bacău - au dispus trimiterea mea în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă. Nu am săvârşit nicio infracţiune. Sunt NEVINOVAT”, a scris Corneliu Mugurel Cozmanciuc pe pagina lui Facebook, chiar aşa, cu majuscule.

Dacă ancheta a mers repede, la fel a mers şi judecata: pe 2 mai 2022, instanţa curţii supreme i-a achitat pe toţi trei pe motiv că „fapta nu există”, dar parchetul a contestat sentinţa şi procesul va fi reluat în toamnă la completul de 5 judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Tabla e mai ieftină, dar cântăreşte mai greu

Ceva mai tânărul prieten şi coleg al lui Cozmanciuc din „promoţia” Relu Fenechiu, Costel Alexe (38 de ani în prezent), are o încadrare diferită la DNA: luare de mită şi instigare la delapidare.

Costel Alexe, seful CJ Iasi

„La data de 6 aprilie 2020, inculpatul Alexe Costel, în calitate de ministru al Mediului, Apelor şi Pădurilor, ar fi pretins, în mod direct, de la o persoană din conducerea unui combinat siderurgic, inculpat în cauză, mai multe produse din tablă (tablă cutată, ţeavă pătrată, ţeavă rectangulară şi rulouri de tablă) în legătură cu îndeplinirea atribuţiilor sale de serviciu referitoare la alocarea, cu titlu gratuit, către fabrica respectivă, a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră şi la monitorizarea măsurilor luate de această fabrică pentru închiderea unui depozit de deşeuri neconforme (haldă de zgură). Depozitul respectiv este unul dintre cele 68 depozite neînchise pentru care statul român a fost condamnat de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, în anul 2018, pentru neîndeplinirea obligaţiei asumate ca stat membru al UE de a le închide cât mai repede. Ca urmare, România trebuie să raporteze periodic situaţia depozitelor menţionate în cuprinsul hotărârii CJUE”, se arată în ultimul comunicat al DFNA în această cauză.

Materialele metalice în cantitate totală de 22 de tone au fost livrate în zilele de 23 aprilie şi 7 iulie 2020, la punctul de lucru al unei societăţi comerciale administrată de o rudă a ministrului, mai precizează documentul citat. Valoarea lor e de 5 ori mai mică decât suma pusă în dreptul lui Cozmanciuc, 99.956 de lei (inclusiv manoperă şi transport), dar presupusa şpagă a atras şi impunerea controlului judiciar în cazul lui Alexe.

Mita metalică prinde rugină la DNA

Din aprilie 2021, DNA nu a mai anunţat nimic nou în Dosarul „Tabla”. La sfârşitul lunii august, Costel Alexe a scăpat definitiv de controlul judiciar. Întrebat în ce stadiu este această anchetă, preşedintele CJ Iaşi ne-a spus că nu face declaraţii pe acest subiect. „Dosarul la care faceţi referire este în lucru pe rolul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Structura Centrală, în acest moment, alte informaţii referitoare la stadiul anchetei, cu excepţia celor mediatizate prin comunicatele de presă menţionate, nu pot fi puse la dispoziţie”, a răspuns pe de altă parte DNA la solicitarea Ziarului de Iaşi.

Amintim că şeful CJ are, de anul acesta, încă un dosar deschis la DNA, în care mai figurează ca inculpaţi şeful serviciului Resurse Umane din Consiliul Judeţean şi actualul director al Şcolii Populare de Arte. Acuzaţia de abuz în serviciu din acest dosar este motivată de procurorii anticorupţie prin faptul că detaşarea lui Vlad-Corneliu Baba, pe 11 noiembrie 2020, din rândul consilierilor personali ai lui Alexe la şefia şcolii ar fi fost făcută deşi preşedintele CJ ştia că nu îndeplinea condiţiile legale de ocupare a funcţiei de conducere.

Cititi si: Înalta Curte nu îi dă voie lui Costel Alexe, seful CJ Iasi, să iasă din ţară

Cititi si: DNA pune tunul pe Alexe. El se apără precum Chirica: a semnat „ca primarul

Cititi si: Mugur Cozmanciuc, achitat într-un dosar de corupţie cu ramificaţii spre Costel Alexe

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri