anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 17.08.2022

Advertorial

Dr. Angela Dăscălescu, hematolog: Cum recunoaștem mielomul multiplu și de ce este important să ne adresăm la timp medicului (P)

GALERIE
Dr. Angela Dascalescu
 • Dr. Angela Dascalescu
- +

Mielomul multiplu este o formă incurabilă, rară și foarte agresivă de cancer al sângelui, ce reprezintă aproximativ un procent din toate tipurile de cancer și este a doua boală ca frecvență în ceea ce privește cancerul de sânge. Pacienții au nevoie de tratament eficient cât mai devreme posibil pentru rezultate profunde și de durată.

Pacienții cu mielom multiplu au risc de 10 ori mai mare decat alți pacienți hematologici pentru a contacta o infecție virală (inclusiv infecție cu SARS COV2), dar în ultimul an de pandemie s-au creat circuite separate pentru pacienții cu înaltă suspiciune de infecție cu COVID, motiv pentru care, în prezent, focarele intraspitalicești sunt rare. Dacă pacientul cu mielom multiplu evită sau întârzie să vină la spital, consecințele pot fi dramatice.  Am discutat despre primele semne ale bolii, dar și despre provocările pacienților cu mielom multiplu cu Dr. Angela Dăscălescu, Medic primar  hematologie, Institutul Regional de Oncologie, Iași.

Ce este mielomul multiplu? Care sunt primele semne ale bolii?

Mielomul multiplu este o formă de cancer ce apare la nivelul unor celule care proliferează în măduva osoasă și care se numesc plasmocite.  În mod normal, plasmocitele sunt celulele ce produc anticorpi cu un rol important în funcționarea sistemului imunitar. Atunci când apare multiplicarea fără control a acestor celule, consecințele asupra persoanelor afectate de această boală sunt durerile osoase,  fracturile, anemia, infecțiile și afectarea rinichilor.
Mielomul este o afecțiune rară, ce reprezintă aproximativ 1% din toate neoplaziile și 15 % din toate formele de cancer hematologic, fiind a doua cea mai frecventa formă de cancer în sânge după limfomul malign non Hodgkin. În Europa au fost diagnosticate cu mielom 40.000 de persoane în 2015, cu o creștere estimată a numărului de cazuri până la 46.000 în 2025. Cauza apariției mielomului multiplu este necunoscută. Expunerea la radiații, substanțele chimice organice (benzenul), ierbicidele pot avea un rol favorizant în apariția bolii.

Manifestările mielomului multiplu sunt extrem de variate. Cele mai importante sunt:

Durerile osoase care apar la majoritatea pacienților cu mielom multiplu cel mai frecvent la nivelul coloanei vertebrale, bazinului și al coastelor. Durerile sunt accentuate de mișcare și dispar, în general, în cursul nopții. Durerile se datorează unor alterări ale structurii oaselor. Acestea se pot complica și cu fracturi osoase  ce pot apare după traumatisme minore și se numesc ”fracturi pe os patologic”. Deoarece durerile osoase și, mai ales, la nivelul coloanei vertebrale sunt prezente în multe boli este important să se efectueze investigații imagistice la pacienții cu dureri osoase persistente – radiografie, computer tomograf osos, rezonanță magnetică nucleară ce vor evidenția leziunile specifice mielomului – leziunile litice osoase.

-   Anemia apare la 2/3 din pacienții cu mielom multiplu și se manifestă prin paloare, oboseală la eforturi mici și slăbiciune.

Insuficiența renală – excesul de proteine și de calciu  în sânge vor determina afectarea renală la aproximativ 50% din pacienții cu mielom multiplu. Uneori se manifestă de la diagnostic.

Creșterea calciului în sânge deoarece oasele conțin o cantitate mare de calciu, distrugerea structurii osoase la bolnavii cu mielom va duce la creșterea nivelului de calciu în sânge – hipercalcemia ce reprezintă o urgență terapeutică.

Afectarea neurologică – fracturile cu tasare la nivelul vertebrelor pot afecta rădăcinile nervilor de la nivelul coloanei. Pacienții cu mielom pot avea manifestări de tip înțepături, amorțeli la nivelul picioarelor, spatelui, coastelor, slăbiciune musculară. La unii pacienți multiplicarea plasmocitelor poate lua forma unor tumori ce invadează coloana vertebrală și apasă pe măduva spinării provocând dureri intense, imposibilitatea controlului vezicii urinare, slăbiciuni musculare până la paralizii ale membrelor inferioare. Aceste simptome reprezintă urgență medicală  purtând numele de sindrom de compresie medulară ce necesită decompresia măduvei spinării prin intervenție neurochirurgicală  și/sau prin radioterapie.

Simptome generale – infecții frecvente, scădere în greutate.

Testele care permit diagnosticul de mielom multiplu sunt teste de sânge și de urină și examenul măduvei osoase.

Testarea sângelui și a urinei pentru a evalua cantitatea totală de proteine și electroforeza proteinelor unde se descoperă o proteină anormală numită proteină monoclonală caracteristică mielomului multiplu - sunt teste esențiale pentru diagnostic ce se pot efectua în orice laborator de analize medicale la indicația medicului de familie, medicului internist, nefrolog, neurolog, hematolog atunci când pacientul prezintă manifestări precum cele descrise mai sus.

Pe lângă depistarea proteinei monoclonale pacientul cu suspiciune de mielom multiplu mai trebuie sa fie evaluat prin hemogramă pentru a evidenția anemia (valoarea scăzută a hemoglobinei), este necesară testarea ureei și a creatininei  (pentru a evalua funcția renală), dozarea calciului seric (pentru hipercalcemie). Este necesară examinarea măduvei osoase prin puncție aspirație medulară care se efectuează în serviciile specializate de hematologie și este examinată în laborator de către medicul de laborator. Din aspiratul medular recoltat prin puncție se fac teste de înaltă performanță ca imunofenotiparea, teste genetice.

Diagnosticul de certitudine se efectuează pe baza prezenței plasmocitelor tumorale cel puțin 10% în aspiratul medular sau identificarea unei tumori cu plasmocite la biopsie (plasmocitom) asociată cu detectarea proteinei monoclonale în ser și/sau în urină și cel puțin una din următoarele : leziuni osoase specifice la examenul radiologic, anemie, hipercalcemie, afectarea funcției rinichiului. După diagnostic se efectuează stadializarea bolii și se stabilesc factorii de prognostic.

Mielomul multiplu este o afecțiune cu multiple opțiuni de tratament. Progresele terapeutice din ultimii ani  au îmbunătățit răspunsul la tratament, durata răspunsului și durata supraviețuirii. Cu toate acestea, mielomul multiplu,  la ora actuală, rămâne o boală incurabilă.

Tratamentul actual al mielomului multiplu cuprinde tratamente ce au ca țintă celulele tumorale sau mediul în care se dezvoltă cum sunt inhibitorii de proteasom sau tratamentul imunomodulator. Se folosesc, de asemenea, anticorpii monoclonali, chimioterapia, corticoterapia în diferite combinații, transplantul de celule stem hematopoietice.

Care sunt centrele în care se face diagnosticarea și tratamentul?

În zona Moldovei, cel mai mare centru unde sunt diagnosticați și tratați pacienții cu mielom multiplu este serviciul de hematologie de la Institutul Regional de Oncologie Iași.

Pacienții pot fi diagnosticați și tratați și în spitalele județene unde există medici hematologi și servicii de hematologie. Din păcate, în județele din Moldova fie nu există deloc servicii de hematologie și nici medic specialist cum este cazul județului Bacău, fie sunt foarte puține paturi și un singur medic hematolog care reușește cu greu să urmărească pacienții cu afecțiuni complexe, cum este mielomul multiplu.

Sunt pregatite spitalele din zona dumneavoastră pentru a trata în siguranta pacienții cu aceste afecțiuni, în contextul pandemiei de COVID-19? Ce ar trebui să știe pacienții?

Accesul la serviciile de sănătate a fost dificil în perioada pandemiei de SARS-CoV2 pentru pacienții cu mielom multiplu. Institutul Regional de Oncologie a primit pe toată durata pandemiei pacienți cu mielom multiplu în serviciile de ambulatoriu, spitalizare de zi și spitalizare continuă. A fost și este necesară programarea pacientului pentru  toate aceste servicii și, uneori timpul de așteptare a fost mai lung pentru a respecta regulile de distanțare. Toți pacienții cu spitalizare de zi sau continuă au fost testați gratuit în spital, periodic, prin test PCR pentru infecția cu SARS-CoV2. În consecință, în cursul pandemiei, diagnosticul a fost uneori întârziat, iar unele tratamente amânate.

Întârzierea diagnosticului și amânarea tratamentului permit apariția complicațiilor, răspunsul la tratament nu e optim, putând scurta supraviețuirea.

Pacienții care au simptome caracteristice trebuie să se adreseze medicului de familie care va iniția investigațiile specifice și va orienta pacientul către medicul specialist.

Articol susținut de Amgen România în cadrul Campaniei "Reconectează-te la viaţă"

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Rivalităţi globale (II)

Lucian DÎRDALA

Rivalităţi globale (II)

Este mult mai greu să articulezi, astăzi, o doctrină a îngrădirii, când ţintele ei sunt regimuri cu care nu demult Occidentul stătea - iar în anumite domenii, încă mai stă - la aceeaşi masă, tratându-le drept actori legitimi.

opinii

Provincialismul trufaş al capitalei

Florin CÎNTIC

Provincialismul trufaş al capitalei

Într-una dintre postările sale educative de pe FB, Dan Alexe sublinia că toţi avem accent şi că cel valah, „dă Bucureshti”, e unul dintre cele mai caraghioase, graiul obişnuit al respectivilor aborigeni fiind şi plin de greşeli de acord. Căci a fi provincial nu e o chestiune de plasare geografică, ci de educaţie, nu?

Caua şi politicaua

Radu PĂRPĂUȚĂ

Caua şi politicaua

Jivină fantastică caua/ e rudă cu bau-baua/ şi politicaua:/ sperie copiii: ai!/ fac pipi în pat: vai!/ Şi vrabia-i pui,/ dar dracul ştie de când îi,/ zice o zicală/ naţională./ 

Valori, performanţe, creativitate (I): Alexandra Dăriescu

Alex VASILIU

Valori, performanţe, creativitate (I): Alexandra Dăriescu

Siguranţă, sensibilitate, putere de adaptare, vecinătate netulburată a maturităţii. Sunt impresiile stabile de care am avut parte la primele audiţii ale pianistei Alexandra Dăriescu.

pulspulspuls

Sângele de frate - Care-i treaba cu Muraru şi murăturile lui despre rotaţie?

Sângele de frate - Care-i treaba cu Muraru şi murăturile lui despre rotaţie?

Multă lume ne-a tot întrebat în ultimele zile cum se face de declaraţiile liderului liberal de la Iaşi, dipotatul Muraru, legate de rotaţia premierilor între PSD şi PNL, au fost aşa de preluate şi mediatizate de tătă presa naţională, asta în timp ce până atunci dipotatul şi-n limbă dacă stătea nu relata nimeni nimicuţa despre el. 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.