anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 28.05.2022

Dr. Doru Baltag, medic primar neurolog: Boala Parkinson poate fi controlată dacă este depistată în stadiu incipient

GALERIE
Dr Doru Baltag
 • Dr Doru Baltag
- +

Corina Mindea, Botoșani: ”Soțul meu are 63 de ani și de ceva timp îi tremură mâinile chiar și când nu face niciun efort și nu are întotdeauna control asupra gesturilor pe care vrea să le facă. Am mers la medicul de familie care ne-a spus că este posibil să fie un început de Boală Parkinson și că ar trebui să consultăm un medic neurolog. Noi nu avem copii și ne este destul de greu să ne descurcăm singuri. Ne-ar ajuta să primim niște sfaturi în acest sens”.

Dr. Doru Baltag, medic primar neurolog, Directorul medical al Spitalului Clinic de Recuperare din Iași: ”Medicul dvs de familie are dreptate: trebuie să consultați un medic neurolog pentru a avea certitudinea unui diagnostic, deoarece simptomele menționate de dvs pot fi întâlnite și în alte boli.
În ceea ce privește Boala Parkinson, aceasta este o suferință degenerativ progresivă și survine în urma distrugerii lente a neuronilor. Datorită faptului că zona afectată are un rol important în controlul mișcărilor, pacienții prezintă dificultăți de deplasare, gesturi rigide, sacadate și incontrolabile, tremor și instabilitate posturală.

Anual, la nivel mondial circa 300.000 de persoane sunt diagnosticate cu această boală, incidența crescând odată cu vârsta. Astfel, 1% din persoanele cu vârsta peste 65 de ani fac boala, având o incidență de 1,5 ori mai mare la bărbați decât la femei, rareori survenind în copilărie sau adolescență.

În mod normal, primele simptome își fac simțită prezența după vârsta de 60 de ani, dar sunt cazuri în care 1 din 10 pacienți este diagnosticat cu această afecțiune înainte de 50 de ani și 1 din 20 de pacienți în jurul vârstei de 40 de ani.

La debutul bolii, semnele și simptomele pot fi ușor confundate cu procesul normal de îmbătrânire dar, pe măsură ce boala avansează, diagnosticul devine evident. Încă de la debutul primelor simptome se crede că între 60-80% din celule sunt deja distruse în zona de control a motilității.

Cele trei semne esențiale ale afecțiunii sunt: tremorul de repaus, rigiditatea și bradikinezia (încetinirea mișcărilor voluntare). Dintre acestea, două sunt esențiale pentru precizarea diagnosticului corect. Instabilitatea posturală este al patrulea semn care apare mai tardiv, de obicei după 8-10 ani de evoluție a bolii.

Simptomele acestei boli se împart în două categorii: simptome motorii și non-motorii.
Simptomele motorii includ: rigiditatea musculară; tremorul de repaus; mersul cu pași mici; mișcări lente; pierderi frecvente de echilibru; fața devine treptat imobilă, clipitul este mai rar, poziția pe scaun este una înțepenită și greu de controlat din cauza rigidității și a tremorului.
Simptomele non-motorii sunt: tulburările de somn; oboseala; stări confuzionale; hipersalivație; tulburări micționale; înghițire dificilă și alimentare greoaie; anxietate și stări depresive; transpirație abundentă; apariția durerilor difuze, scăderea tensiunii arteriale.

Severitatea bolii Parkinson, modul în care progresează și impactul asupra vieții pacientului variază de la o persoană la alta și, din fericire, tratamentele disponibile astăzi permit un bun control asupra bolii.

Depistarea timpurie a bolii, vizitele regulate la medicul neurolog, respectarea tratamentului recomandat conform fiecărui stadiu al bolii, alimentația și o activitate fizică minimă îmbunătățesc vizibil calitatea vieții pacienților.

Cauza principală în apariția bolii o constituie moartea celulelor nervoase din zona numită substanța neagră, situată în trunchiul cerebral. Aceste celule sunt responsabile de producția de dopamină, un neurotransmițător care permite controlul mișcărilor. Dacă această zonă este afectată, apare deficitul de dopamină.

Cauza pierderii progresive a celulelor nervoase rămâne necunoscută, dar unii cercetători incriminează factorii genetici și pe cei de mediu.

Factorii de mediu incriminati sunt: expunerea la substanțe chimice și pesticide;
consumul de droguri; unele medicamente neuroleptice, cu rol în blocarea receptorilor de dopamină; intoxicația cu mangan sau monoxid de carbon; unele tumori craniene, hematomul subdural, boala Wilson, hidrocefalia și tulburarile idiopatice degenerative pot contribui la apariția bolii Parkinson.

Există mai multe stadii de evoluție a bolii:

Stadiul 1 are drept particularitate simptomatologia unilaterală, care se manifestă prin rigiditate, tremor, bradikinezie apărute doar pe o parte a corpului.

Stadiul 2 are ca particularitate apariția tulburărilor de mers, vorbit și scris, plus cele trei simptome principale manifestate bilateral, dar fără pierdere de echilibru.

În stadiul 3 simptomatologia este deja avansată, dificultățile de echilibru sunt tot mai greu de stăpânit, dar totuși se descurcă fără a avea nevoie de ajutor și pot face singuri unele activități.

În stadiul 4 afectarea este severă, însă statul în picioare și mersul pe distanțe mici încă este posibil fără ajutor, doar sprijin cu bastonul și suport fizic pentru desfășurarea activităților zilnice.

Stadiul 5 este cel în care pacienții au nevoie de scaun cu rotile, deoarece mersul este imposibil de coordonat, nu se pot da jos din pat și necesită îngrijire permanentă.

Pe parcursul evoluției afecțiunii sunt anumite perioade de timp în care prezența simptomelor și a instabilității posturale se ameliorează datorită eficienței tratamentului.

Tratamentul simptomatic constă in inițierea unei terapii al cărei scop este să crească cantitatea de dopamină, cele mai multe medicamente având drept constituent principal Levodopa.

Medicamentele pentru boala Parkinson pot fi clasificate în mai multe categorii, cele mai utilizate fiind:
- dopaminergicele, substanțe care duc la creșterea temporară a cantității de dopamină sau care simulează acțiunea ei, având rol esențial în scăderea rigidității musculare și îmbunătățind coordonarea, reducând tremorul deranjant, pentru o perioadă de timp;
- non-dopaminergicele au rolul de a modifica acțiunea altor neurotransmițători cu rol similar dopaminei.

Tratamentul chirurgical se aplică pacienților din stadiile avansate ale bolii, când simptomele nu mai răspund la tratamentul medicamentos, dar pacientul trebuie să fie stabil hemodinamic, pentru a rezista pe timpul intervenției.

De-a lungul timpului au fost folosite mai multe tehnici intervenționale dar, mai nou, acestea au fost înlocuite de stimularea cerebrală profundă, care constă în implantarea unor electrozi în anumite părți importante din creier, care sunt apoi interconectați la un dispozitiv extern pentru a li se ajusta parametrii în funcție de modificările simptomelor”.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

C-aşa-i în tenis!

Nicolae GRECU

C-aşa-i în tenis!

Englezii îl exclud pe Medvedev de la Wimbledon, ATP îl face lider mondial.

opinii

Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (V)*

Eugen MUNTEANU

Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (V)*

Românitatea mea este dată, în mod esenţial, de faptul de a locui în limba română şi de a accepta să fiu numit român. Restul ingredientelor ţin de opţiunile mele personale.

Cinematografie, mit şi ideologie

pr. Constantin STURZU

Cinematografie, mit şi ideologie

Pe 23 mai a debutat seria de evenimente “Ne vedem la Mitropolie”. Sala “Iustin Moisescu” a Centrului Eparhial din Iaşi se doreşte a deveni tot mai mult un spaţiu al prelungirii “prelegerilor” în “dialoguri”, în vederea întăririi “comuniunii”. 

„Comunismul primitiv”, o minciună vinovată şi frivolă

Aurelian-Petruș PLOPEANU

„Comunismul primitiv”, o minciună vinovată şi frivolă

În viziunea lui Marx, naraţiunea despre comunismul primitiv sună în felul următor: cândva, în timpuri imemoriale, proprietatea privată era necunoscută omului. Hrana era distribuită după necesităţi, iar toţi cei aflaţi în nevoie erau îngrijiţi. 

pulspulspuls

Iată cum votează corect online un conţilier local cu proiect imobiliar de avizat la Premărie!

Iată cum votează corect online un conţilier local cu proiect imobiliar de avizat la Premărie!

Nu ştim alţii cum sunt, dar noi, când ne gândim la prichiciul vetrei cel humuit şi când vedem cum se joacă unii aleşi locali cu motoceii imobiliari prinşi de horn de Mihăiţă, parcă nu prea ne saltă inima de bucurie.  

Caricatura zilei

Bronz specific

Editia PDF

Bancul zilei

La farmacie: - Un prezervativ, va rog. - Doar unul? - Da. Incerc sa ma las.

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.