Ursul de la Dobrovăț: nu a fost văzut, dar face furori în zonă
Imagini cu urme lasate de un animal de talie mare în Padurea Bârnova-Dobrovat au st&acir (...)
citeste totsambata, 28.05.2022
Corina Mindea, Botoșani: ”Soțul meu are 63 de ani și de ceva timp îi tremură mâinile chiar și când nu face niciun efort și nu are întotdeauna control asupra gesturilor pe care vrea să le facă. Am mers la medicul de familie care ne-a spus că este posibil să fie un început de Boală Parkinson și că ar trebui să consultăm un medic neurolog. Noi nu avem copii și ne este destul de greu să ne descurcăm singuri. Ne-ar ajuta să primim niște sfaturi în acest sens”.
Dr. Doru Baltag, medic primar neurolog, Directorul medical al Spitalului Clinic de Recuperare din Iași: ”Medicul dvs de familie are dreptate: trebuie să consultați un medic neurolog pentru a avea certitudinea unui diagnostic, deoarece simptomele menționate de dvs pot fi întâlnite și în alte boli.
În ceea ce privește Boala Parkinson, aceasta este o suferință degenerativ progresivă și survine în urma distrugerii lente a neuronilor. Datorită faptului că zona afectată are un rol important în controlul mișcărilor, pacienții prezintă dificultăți de deplasare, gesturi rigide, sacadate și incontrolabile, tremor și instabilitate posturală.
Anual, la nivel mondial circa 300.000 de persoane sunt diagnosticate cu această boală, incidența crescând odată cu vârsta. Astfel, 1% din persoanele cu vârsta peste 65 de ani fac boala, având o incidență de 1,5 ori mai mare la bărbați decât la femei, rareori survenind în copilărie sau adolescență.
În mod normal, primele simptome își fac simțită prezența după vârsta de 60 de ani, dar sunt cazuri în care 1 din 10 pacienți este diagnosticat cu această afecțiune înainte de 50 de ani și 1 din 20 de pacienți în jurul vârstei de 40 de ani.
La debutul bolii, semnele și simptomele pot fi ușor confundate cu procesul normal de îmbătrânire dar, pe măsură ce boala avansează, diagnosticul devine evident. Încă de la debutul primelor simptome se crede că între 60-80% din celule sunt deja distruse în zona de control a motilității.
Cele trei semne esențiale ale afecțiunii sunt: tremorul de repaus, rigiditatea și bradikinezia (încetinirea mișcărilor voluntare). Dintre acestea, două sunt esențiale pentru precizarea diagnosticului corect. Instabilitatea posturală este al patrulea semn care apare mai tardiv, de obicei după 8-10 ani de evoluție a bolii.
Simptomele acestei boli se împart în două categorii: simptome motorii și non-motorii.
Simptomele motorii includ: rigiditatea musculară; tremorul de repaus; mersul cu pași mici; mișcări lente; pierderi frecvente de echilibru; fața devine treptat imobilă, clipitul este mai rar, poziția pe scaun este una înțepenită și greu de controlat din cauza rigidității și a tremorului.
Simptomele non-motorii sunt: tulburările de somn; oboseala; stări confuzionale; hipersalivație; tulburări micționale; înghițire dificilă și alimentare greoaie; anxietate și stări depresive; transpirație abundentă; apariția durerilor difuze, scăderea tensiunii arteriale.
Severitatea bolii Parkinson, modul în care progresează și impactul asupra vieții pacientului variază de la o persoană la alta și, din fericire, tratamentele disponibile astăzi permit un bun control asupra bolii.
Depistarea timpurie a bolii, vizitele regulate la medicul neurolog, respectarea tratamentului recomandat conform fiecărui stadiu al bolii, alimentația și o activitate fizică minimă îmbunătățesc vizibil calitatea vieții pacienților.
Cauza principală în apariția bolii o constituie moartea celulelor nervoase din zona numită substanța neagră, situată în trunchiul cerebral. Aceste celule sunt responsabile de producția de dopamină, un neurotransmițător care permite controlul mișcărilor. Dacă această zonă este afectată, apare deficitul de dopamină.
Cauza pierderii progresive a celulelor nervoase rămâne necunoscută, dar unii cercetători incriminează factorii genetici și pe cei de mediu.
Factorii de mediu incriminati sunt: expunerea la substanțe chimice și pesticide;
consumul de droguri; unele medicamente neuroleptice, cu rol în blocarea receptorilor de dopamină; intoxicația cu mangan sau monoxid de carbon; unele tumori craniene, hematomul subdural, boala Wilson, hidrocefalia și tulburarile idiopatice degenerative pot contribui la apariția bolii Parkinson.
Există mai multe stadii de evoluție a bolii:
Stadiul 1 are drept particularitate simptomatologia unilaterală, care se manifestă prin rigiditate, tremor, bradikinezie apărute doar pe o parte a corpului.
Stadiul 2 are ca particularitate apariția tulburărilor de mers, vorbit și scris, plus cele trei simptome principale manifestate bilateral, dar fără pierdere de echilibru.
În stadiul 3 simptomatologia este deja avansată, dificultățile de echilibru sunt tot mai greu de stăpânit, dar totuși se descurcă fără a avea nevoie de ajutor și pot face singuri unele activități.
În stadiul 4 afectarea este severă, însă statul în picioare și mersul pe distanțe mici încă este posibil fără ajutor, doar sprijin cu bastonul și suport fizic pentru desfășurarea activităților zilnice.
Stadiul 5 este cel în care pacienții au nevoie de scaun cu rotile, deoarece mersul este imposibil de coordonat, nu se pot da jos din pat și necesită îngrijire permanentă.
Pe parcursul evoluției afecțiunii sunt anumite perioade de timp în care prezența simptomelor și a instabilității posturale se ameliorează datorită eficienței tratamentului.
Tratamentul simptomatic constă in inițierea unei terapii al cărei scop este să crească cantitatea de dopamină, cele mai multe medicamente având drept constituent principal Levodopa.
Medicamentele pentru boala Parkinson pot fi clasificate în mai multe categorii, cele mai utilizate fiind:
- dopaminergicele, substanțe care duc la creșterea temporară a cantității de dopamină sau care simulează acțiunea ei, având rol esențial în scăderea rigidității musculare și îmbunătățind coordonarea, reducând tremorul deranjant, pentru o perioadă de timp;
- non-dopaminergicele au rolul de a modifica acțiunea altor neurotransmițători cu rol similar dopaminei.
Tratamentul chirurgical se aplică pacienților din stadiile avansate ale bolii, când simptomele nu mai răspund la tratamentul medicamentos, dar pacientul trebuie să fie stabil hemodinamic, pentru a rezista pe timpul intervenției.
De-a lungul timpului au fost folosite mai multe tehnici intervenționale dar, mai nou, acestea au fost înlocuite de stimularea cerebrală profundă, care constă în implantarea unor electrozi în anumite părți importante din creier, care sunt apoi interconectați la un dispozitiv extern pentru a li se ajusta parametrii în funcție de modificările simptomelor”.
Cuvinte cheie: + Parkinson, stadii, control, stadii, Dr. Doru Baltag
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Biserica Ortodoxă Ucraineană, până acum subordonată Patriarhiei Ruse, anunţă desprinderea de aceasta
VIDEO: Este sau nu voie să circuli pe linia de tramvai ”ca să nu fie blocaje”?
VIDEO: Rusia folosește în Donbas aruncătoare grele de flăcări: soldații, arși de vii în tranșee
Vremea astăzi, 28 mai. Vor fi ploi în toată România. Unde și când se anunță grindină
FOTO ”Minune” mare în Podu Roș. Au fost marcate benzile de circulație din intersecție
VIDEO: Momente inedite la absolvirea liceului: coronițe, baloane, vals
O româncă arbitru îi "zăpăcește" pe francezi cu frumusețea ei
Vremea proastă întârzie defilarea de la Romanian Fashion Week
VIDEO: Un copil a luat premiul de 120.000 de euro de la ”Românii au talent
Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (V)*
Iată cum votează corect online un conţilier local cu proiect imobiliar de avizat la Premărie!
Provocare în pandemie: medicii urgentişti i-au suplinit pe cei din ATI
Ursul de la Dobrovăț: nu a fost văzut, dar face furori în zonă
Concurenţă acerbă la ultima sesiune de testări pentru admiterea în clasa a V-a la liceele ieșene
Două propuneri pentru noul sediu al Primăriei. O clădire fără colțuri
ZdI TV - Gabriel Mardarasevici: Cât timp şi cât de mult se va mai câştiga în industria IT
„Iașul a fost umilit!“ „Suspiciuni mari legate de modul în care au fost repartizați banii ieșenilor“
Azi se deschid bazele de agrement de la Ciric, Ştrand şi Plaja Nicolina
În centrul Iaşului, un hoţ i-a furat maşina în timp ce vorbea cu un prieten
Expoziţie cu produse fabricate în România între 1930 şi 1990
Crima de la fabrica de ţigarete: pedepse reduse cu 11 ani din total
VIDEO: Încă o victimă la o trecere fără bariere: Spulberat de tren, când se întorcea de la muncă
VIDEO: Catedrala Mântuirii Neamului a devenit loc de sărit cu paraşuta
Se scumpesc biletele de tren de la 1 iulie! Care sunt noile tarife
Două victime după o explozie urmată de incendiu la Andrieșeni. O femeie a murit
Tipuri de mese pentru casa ta: cum le alegi pe cele potrivite? (P)
Dacia Sandero revine în luna aprilie pe podiumul vânzărilor de mașini noi în Europa
Google prezintă Street View Camera. Poate fi montată pe orice mașină
Cecenul Asvad Idriso, „comandantul Tik-Tok”, a fost spulberat de ucraineni
Rusia a trimis pe frontul din Ucraina oameni complet nepregătiţi
Starlink are acum 400.000 de utilizatori. Popularitatea sa explodează în 2022
Generalul Shamanov, măcelarul din Cecenia, detalii despre terminarea războiului
Ministrul Predoiu “revarsă” un val de privilegii către magistraţi
Schimbarea din Codul Rutier la care nu se mai aștepta nimeni. Aviz motocicliștilor!
Lazăr Vlădică, fostul şef de la Armamente, a fost audiat de procurorii DNA
Cererea de ghiozdane antiglonț pentru copii a crescut în SUA
Cantităţi fără precedent de petrol din Rusia se îndreaptă către India şi China
Fostul vicepreşedinte al CJ Suceava prins când primea 40.000 de euro mită, trimis în judecată de DNA
Fiica adoptivă a lui Ilie Năstase: „Bună! Sânii mei se numesc Chloe și Coco”
Nicolae GRECUC-aşa-i în tenis!Englezii îl exclud pe Medvedev de la Wimbledon, ATP îl face lider mondial. |
Eugen MUNTEANUIdentitate personală, identitate etnică, identitate naţională (V)* |
pr. Constantin STURZUCinematografie, mit şi ideologie |
Aurelian-Petruș PLOPEANU„Comunismul primitiv”, o minciună vinovată şi frivolă |
Iată cum votează corect online un conţilier local cu proiect imobiliar de avizat la Premărie! |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.