Dr. Florin Roșu, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” din Iași, consideră că este un lucru bun că, în momentul de față, sistemul medical românesc este unul social. Un sistem în care pacienții nu sunt refuzați, indiferent dacă aceștia au contribuit sau nu în cadrul sistemului de sănătate, atunci când vine vorba despre o urgență sau o situație particulară.
Citiți aici integral „Ziarul de Sănătate” nr. 19
„Îndemnul, din punctul meu de vedere, este ca empatia și grija față de pacienți să ne caracterizeze pe toți cei care activăm în sectorul medical. Sistemul este funcțional datorită profesioniștilor din domeniu care știu cum să managerieze diversele patologii și, mai mult decât atât, se preocupă de pregătirea corectă a viitorilor medici”, a declarat dr. Florin Roșu.
Convingerea rezidenților să rămână în țară: prioritate națională
Dr. Florin Roșu spune că România nu ar putea să preia în mod automat un sistem medical dintr-o altă țară care să se potrivească „mănușă” pe nevoile noastre. Dar că modelele funcționale din jur pot fi surse de inspirație pentru unele chestiuni administrative, medicale sau de îngrijire generală a pacienților.
„Lucrarea mea de masterat a avut ca temă comparația sistemelor medicale din mai multe țări și comisia a considerat, pe bună dreptate, să îmi adreseze întrebarea: «care ar fi cel mai bun sistem medical pentru România?» Ca răspuns consider și în acest moment că fiecare țară trebuie să își adapteze sistemul medical în funcție de specificul zonei. Ar trebui să înțelegem că nu există un sistem unitar pentru toate regiunile. Fiecare sistem de sănătate trebuie adaptat nevoilor populaționale”, a precizat dr. Florin Roșu.
Conform statisticilor de specialitate, spune medicul infecționist, mai mult de jumătate dintre medicii rezidenți își doresc să plece din țară pentru a profesa pe alte meleaguri. Motivele sunt variază de la lipsa locurilor de muncă și a unei dotări corespunzătoare în unitățile sanitare, la chestiuni legate de respectul pentru profesie. Dr. Florin Roșu consideră că a-i convinge pe medicii rezidenți să lucreze în spitalele din România ar trebui să reprezinte o prioritate națională. Dar este nevoie ca și aceștia să îndeplinească anumite criterii: să dea dovadă de empatie, grijă față de pacienți, să aibă dorința de a performa în profesia lor.
„Dacă va avea și o relație bună cu coordonatorul de rezidențiat, sigur va primi ulterior recunoașterea corespunzătoare, renunțându-se la simpatii și nepotisme. Vom reuși să ajungem la nivelul dorit și anume să avem o populație sănătoasă, să avem empatie față de pacienți și față de aparținători și, nu în ultimul rând, un act medical așa cum părinții și bunicii noștri merită”, a concluzionat dr. Florin Roșu.
Publicitate și alte recomandări video