Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Dr. Florin Roşu, şeful spitalului de Boli Ingectioase Iasi: „Eu nu cred că va fi un al şaselea val”

Numărul cazurilor este în creştere: luni erau ocupate 57 de paturi, din care 5 la ATI.

GALERIE
Florin_Rosu_medic_infectionist_Iasi
  • Florin_Rosu_medic_infectionist_Iasi
- +

Numărul cazurilor de COVID-19 creşte zilnic în Iaşi după o perioadă în care au fost diagnosticate puţine persoane. La Spitalul Clinic de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva”, numărul persoanelor care au nevoie de internare după diagnosticarea infecţiei SARS-CoV-2 este în creştere de aproximativ două săptămâni.

În cursul zilei de luni, 11 iulie, la unitatea medicală ieşeană erau internate 42 de persoane, dintre care patru aveau nevoie de tratament şi supraveghere în secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă. Comparativ, săptămâna trecută, pe 5 iulie erau internaţi 34 de pacienţi, iar în urmă cu două săptămâni erau doar 10.

„În momentul de faţă avem o creştere uşoară a numărului de pacienţi – 42 de pacienţi, dintre care 4 în ATI. Un pacient a fost externat şi trimis pe sector luni dimineaţă pentru că nu mai avea nevoie de Terapie Intensivă. În ultimele 24 de ore am avut trei internări COVID, dar au mai fost şi pacienţi care s-au prezentat la centrul de evaluare, alţii au fost consultaţi şi nu au necesitat internare şi au primit tratament la domiciliu. Niciunul dintre cei internaţi în ATI nu este vaccinat, fiind vorba despre pacienţi cu comorbidităţi şi vârste între 70 şi 85 de ani”, a precizat dr. Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase.

Medicii spun că cei care sunt internaţi şi care au nevoie de supraveghere din partea personalului medical sunt cei care au o uşoară disfuncţie respiratorie, cu febră care nu cedează la antitermicele folosite în mod uzual, dar şi cu lipsa poftei de mâncare şi oboseală accentuată. Odată cu creşterea numărului de cazuri COVID, managerii spitalelor au primit adrese în care era menţionat că trebuie să refacă circuitele din spitale pentru pacienţii infectaţi cu SARS-CoV-2, dacă au renunţat la ele în ultima perioadă. „Noi, fiind spital de fază I, am menţinut circuitele, indiferent că erau destinate pacienţilor COVID sau pe pavilioanele celor non-COVID, tot ce reprezintă circuit epidemiologic cu filtru, intrare-ieşire, a fost menţinut”, a completat managerul spitalului.

Şapte copii internaţi cu forme medii, şase au vârste sub doi ani

Şi la Spitalul de Copii „Sf. Maria” se observă de aproximativ o săptămână o creştere a numărului de cazuri depistate. Luni se aflau internaţi 7 copii, dintre care şase sunt copii care au vârsta sub doi ani.

„Sunt cazuri medii, cele uşoare sunt tratate acasă, adică părintele îşi asumă şi solicită să facă tratamentul acasă. Având în vedere că 6 din cei 7 sunt copii cu vârsta sub doi ani, pentru siguranţa lor trebuie să fie internaţi şi să primească tratamentul specific. La noi circuitele nu s-au modificat pentru că am avut în permanenţă câte un caz de COVID pozitiv. Spre exemplu, luna trecută au fost zile când nu era niciun copil, apoi peste câteva zile mai apărea câte un caz, de aceea circuitele s-au păstrat”, a precizat Alina Belu, managerul Spitalului de Copii „Sf. Maria”.

Conform ultimei raportări făcute de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Iaşi, pe 10 iulie au fost confirmate 26 de persoane infectate cu SARS-CoV-2, fiind făcute şapte recoltări în urma solicitărilor de testare ale pacienţilor cu simptome specifice. Astfel, luni erau ocupate 57 de paturi în spitalele ieşene, dintre care cinci paturi erau ocupate la ATI. Deşi numărul celor depistaţi pozitiv este din nou în creştere, specialiştii spun că nu este vorba despre valul şase al pandemiei.

„Eu nu cred că va fi un al şaselea val. Sigur că va exista o creştere a numărului de pacienţi, dar nu ne vom mai confrunta cu ce a fost, cu un adevărat val, ci cu o creştere graduală. Rămân valabile recomandările pe care le ştim: purtarea măştii în spaţii aglomerate, igiena mâinilor, iar celor care s-au vaccinat cu două doze, le recomand să o facă şi pe a treia. De asemenea, la orice modificare a stării de sănătate este indicat să mergem la medicul de familie sau la spital”, a explicat dr. Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri