Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Dr. Gheorghe Bălan: Persoanele care nu pot înghiți pot fi hrănite prin gastrostomă

GALERIE
dr.-balan
  • dr.-balan
- +

Adina Surugiu, Iași: ”Soțul meu, în vârstă de 61 de ani a suferit un accident vascular cerebral în urma căruia a rămas cu sechele destul de importante. Cel puțin pentru moment. Printre acestea și dificultatea de a putea înghiți. Medicii care l-au îngrijit mi-au spus că este posibil să fie nevoie de o gastrostomă, pentru a se putea hrăni. Mi-au spus că vom discuta acest aspect, atunci când va fi imperios necesar. Dar eu aș vrea să știu cât de complicată este această manevră medicală, dacă o să-l doară, cât de greu va fi după aceea să se hrănească sau să fie hrănit? Pot apărea complicații dacă se montează această gastrostomă și, odată fixată, se mai poate renunța la ea, dacă starea neurologică a soțului meu se va ameliora?”

Dr. Gheorghe Bălan, medic specialist gastroenterologie - endoscopie digestivă diagnostică și intervențională, Institutul de Gastroenterologie și Hepatologie, Spitalul Clinic de Urgențe ”Sf. Spiridon”, Iași: ”Într-adevăr, unii pacienți care sunt diagnosticați cu boli neurologice - printre care și accidentele vasculare cerebrale - pot să prezinte mai devreme sau mai târziu în evoluția bolii tulburări ale înghițirii, anume dificultate sau chiar imposibilitatea de a înghiți, tulburări pe care în limbaj medical le numim generic disfagie. În funcție de particularitățile bolii neurologice ale fiecărui pacient, dificultatea la înghițire poate fi un eveniment temporar sau definitiv, chiar progresiv, de la o jenă ușoară, în timp, către imposibilitate completă de a înghiți. 

Situația descrisă de dumneavoastră o întâlnesc relativ mulți pacienți cu probleme similare. Având în vedere faptul că este vorba despre mai multe tipuri de afecțiuni care necesită o soluție, de cele mai multe ori este nevoie de o echipă medicală care să decidă cel mai bun tratament. Din ceea ce ne-ați descris în mod cert vă pot sfătui ca în primă etapă soțul dvs să fie evaluat de către un medic gastroenterolog, în vederea unei endoscopii digestive superioare.

Evaluarea endoscopică are menirea de a exclude alte cauze care ar putea explica dificultățile la înghițire. Odată excluse alte cauze, medicul gastroenterolog va solicita opinia medicului neurolog care va consemna simptomatologia și va da relații despre evoluția acesteia în timp și, eventual, despre șansele de recuperare. 

În cazul în care medicul neurolog și medicul gastroenterolog decid faptul că tulburările la înghițire sunt explicate prin accidentul vascular cerebral pe care l-a suferit soțul dvs și totodată în cazul în care se va considera că există o afectare serioasă a actului înghițirii, atunci echipa medicală va recomanda inserția unei gastrostome endoscopice.

Gastrostoma endoscopică reprezintă un dispozitiv pe care medicul gastroenterolog îl plasează, cu ajutorul unei proceduri endoscopice, la nivelul stomacului. Procedura de plasare a gastrostomei se realizează cu sedare profundă sau anestezie generală în vederea asigurării confortului pacienților.

Procedura, deși este minim invazivă, presupune anumiți pași de mare complexitate care necesită asistența într-o sală de operații. Realizarea în condiții de siguranță a acestei proceduri necesită minimum o noapte de spitalizare. În timpul procedurii medicul gastroenterolog creează un orificiu între pielea abdomenului și stomac, plasând la acel nivel un tub de plastic, moale, flexibil, prin care se pot administra, cu ajutorul unei seringi, alimente sub formă lichidă și semisolidă. Tubul va rămâne permanent la acel nivel și necesită o bună îngrijire a zonei prin spălare și asigurare a igienei permanente. În cazul reluării posibilității de a înghiți, tubul poate fi scos. Altminteri, tubul poate necesita schimbare la intervale variabile între 6 luni și un an sau în cazul apariției de complicații.

Procedura de inserție nu este lipsită de complicații. Pe lângă complicațiile anesteziei, pot apărea sângerări, perforații sau infecții care vor prelungi spitalizarea, vor necesita tratamente individualizare și uneori pot necesita tratament chirurgical. Pe de altă parte, alternativa gastrostomei endoscopice este doar plasarea gastrostomei chirurgical (printr-o operație). Din aceste motive, de obicei, se optează inițial pentru plasarea endoscopică a dispozitivului. De cele mai multe ori evoluția pacienților este favorabilă extrem de repede, sondele de gastrostomă fiind bine tolerate. Rareori, pe termen mediu și lung, pot apărea mici iritații sau infecții ale tegumentului, caz în care este nevoie de tratament local. De asemenea, recomandăm pacienților manipularea cu grijă a dispozitivului întrucât au fost raportate detașări accidentale a tubului de gastrostomă. Chiar și în aceste circumstanțe, gastrostoma poate fi repoziționată.

Există anumite circumstanțe în care gastrostoma nu poate fi inserată endoscopic, caz în care veți fi îndrumați direct către un serviciu de chirurgie pentru montare chirurgicală. 

Sfatul nostru este ca ori de câte ori apar tulburările la înghițire să vă adresați pentru un consult gastroenterologic și o evaluare endoscopică. Ulterior, funcție de decizia medicilor dvs, vă vor fi prezentate clar opțiunile terapeutice pe care le aveți”.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri