Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Dr. Ionuț Nistor: Obezitatea poate determina apariția bolilor de rinichi

GALERIE
DR. IONUT NISTOR 1
  • DR. IONUT NISTOR 1
- +

Un studiu condus de cercetătorii de la Universitatea din Manchester și Universitatea Manchester NHS Foundation Trust (MFT) a demonstrat că obezitatea provoacă un risc crescut de apariție de boli la rinichi. Asta înseamnă că dacă prevenim obezitatea putem reduce incidența bolilor renale în rândul populației, arată cercetătorii. 

Publicat în Cardiovascular Research, noul studiu a fost realizat pe o mare bază de date și pe o resursă unică de țesut renal finanțată de Kidney Research UK. Cercetarea sugerează că dacă am combate obezitatea am reduce major incidența bolilor de rinichi în rândul populației.

”Este adevărat, practica medicală ne-a arătat că persoanele obeze au un risc mai mare de a face boli de rinichi, comparativ cu cele normal ponderale. Explicația constă în faptul că rinichii unei persoane obeze sunt supuși unui efort crescut de filtrare, acest lucru determinând o îmbătrânire precoce a acestora. Este, dacă vreți, ca în cazul unei persoane normal ponderale dar care are un singur rinichi care trebuie să filtreze apa din organism. În ambele cazuri este un efort dublu al rinichilor”, a explicat Conf. Dr. Ionuț Nistor, medic primar nefrolog, Clinica de Nefrologie, Spitalul Clinic ”Dr. C. I. Parhon”, Iași.

Folosind date de la aproximativ 300.000 de participanți din baza de date Biobank din Marea Britanie - una dintre cele mai mari baze de date biomedicale din lume și un uriaș studiu de asociere la nivelul genomului - echipa de cercetători a extras informații despre cele mai comune două măsuri de obezitate: indicele de masă corporală (IMC) și circumferința taliei -, dar și diferite măsuri ale funcției renale.

Majoritatea studiilor anterioare nu au putut explica dacă relația dintre obezitate și boala renală e doar o simplă asociere sau o relație de cauzalitate. 

În studiul de față, însă, printr-o tehnică numită randomizare mendeliană - care grupează oamenii în funcție de un cod genetic atribuit aleatoriu la naștere, și care elimină orice element care ar putea influența rezultatele - cercetătorii au descoperit că valorile crescute ale indicelui de masă corporală (IMC) și ale circumferinței taliei prezise genetic au fost asociate cauzal cu măsurile funcției renale.

Ei a reușit să demonstreze că efectul cauzal al obezității asupra rinichilor este mediat doar parțial de hipertensiunea arterială și diabetul de tip 2.

Prin analiza a 467 de mostre de țesut renal, studiul a arătat, de asemenea, amprentele lăsate de obezitate pe rinichiul uman - grupuri de gene și căi care ar putea explica efectele obezității asupra acestor organe.

Boala cronică de rinichi afectează mai mult de 10% dintre adulții din întreaga lume 

„Obezitatea și bolile renale sunt tulburări complexe comune, cu un impact clinic și economic din ce în ce mai mare asupra asistenței medicale de pe tot globul. Dovezile noastre susțin valoarea pierderii în greutate ca strategie de prevenire sau inversare a declinului sănătății rinichilor, precum și scăderea riscului de boală renală”, a explicat autorul principal al studiului, Dr. Xiaoguang Xu, de la Universitatea din Manchester.

„Așadar, sperăm că descoperirile noastre vor ajuta la stimularea cercetărilor ulterioare și la dezvoltarea politicilor de sănătate publică pentru a îmbunătăți sănătatea rinichilor și a preveni bolile renale prin încurajarea pierderii în greutate”, a notat acesta. 

Statisticile spun că boala cronică de rinichi afectează mai mult de 10% dintre adulții din întreaga lume și se preconizează că va deveni o amenințare globală pentru sănătatea publică. Prin utilizarea acestui tip de randomizare, s-a reușit să se demonstreze un efect potențial cauzal pe care greutatea excesivă îl are asupra sănătății rinichilor și asupra riscului de boală cronică a rinichilor și a mai multor alte tulburări renale.

”România se încadrează și ea în acel procent de 10% al adulților peste vârsta de 60 de ani afectați de bolile cronice de rinichi. Așa cum am precizat deja, indiscutabil, obezitatea afectează funcția rinichilor. Dar, ca un paradox, de altfel așa se și numește, paradoxul obezității, pesoanele cu insuficiență renală și cu obezitate au o rată de supraviețuire mai bună decât cele cu insufiență renală care au greutate normală sau chiar sunt subponderali. Și acest lucru se datorează faptului că, spre deosebire de pacienții obezi, aceste două categorii sunt mult mai afectate de episoadele acute de boală, riscul infecțios fiind mai mare. Dar, atenție, acest lucru nu înseamnă că încurajăm obezitatea. De exemplu, pentru acești pacienți transplantul renal este mult mai complicat decât în restul cazurilor. În astfel de situații pacienții trebuie fie să țină o dietă severă fie să se apeleze la chirurgia bariatrică pentru a slăbi înainte de a intra în sala de operație pentru transplant. Altminteri, riscul vital este important. De aceea, este de preferat să ne controlăm permanent greutatea și, de asemenea, din timp, fiecare persoană să aibă grijă să își facă periodic analize, pentru a nu se ajunge la insuficiență renală”, a mai adăugat Conf. Dr. Ionuț Nistor.

Analizând dintre cele mai mari colecții de mostre de rinichi umani, cercetătorii au descoperit căile renale specifice asociate cu indicele de masă corporală/circumferința taliei - acestea fiind cele mai probabile conexiuni biologice între obezitate, sănătatea și bolile rinichilor. 

„Trei milioane de oameni din Marea Britanie trăiesc deja cu boli de rinichi. Odată cu creșterea nivelului de obezitate, această cifră ar putea să crească rapid. Descoperirile echipei din Manchester demonstrează necesitatea de a promova un stil de viață sănătos pentru a îmbunătăți sănătatea rinichilor. Odată ce cineva devine pacient cu boli de rinichi, este pacient pe viață pentru că nu există leac pentru aceste boli”, a subliniat și Dr. Aisling McMahon, director executiv decercetare, inovare și politică medicală la Kidney Research UK. 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri