Sute de profesori ieșeni, impozitați de Fisc pentru meditații. Cu 133 lei/lună scapă de griji!
În spatiul public au început sa apara, din ce în ce mai des, discutii despre impoz (...)
citeste totluni, 27.06.2022
Un studiu condus de cercetătorii de la Universitatea din Manchester și Universitatea Manchester NHS Foundation Trust (MFT) a demonstrat că obezitatea provoacă un risc crescut de apariție de boli la rinichi. Asta înseamnă că dacă prevenim obezitatea putem reduce incidența bolilor renale în rândul populației, arată cercetătorii.
Publicat în Cardiovascular Research, noul studiu a fost realizat pe o mare bază de date și pe o resursă unică de țesut renal finanțată de Kidney Research UK. Cercetarea sugerează că dacă am combate obezitatea am reduce major incidența bolilor de rinichi în rândul populației.
”Este adevărat, practica medicală ne-a arătat că persoanele obeze au un risc mai mare de a face boli de rinichi, comparativ cu cele normal ponderale. Explicația constă în faptul că rinichii unei persoane obeze sunt supuși unui efort crescut de filtrare, acest lucru determinând o îmbătrânire precoce a acestora. Este, dacă vreți, ca în cazul unei persoane normal ponderale dar care are un singur rinichi care trebuie să filtreze apa din organism. În ambele cazuri este un efort dublu al rinichilor”, a explicat Conf. Dr. Ionuț Nistor, medic primar nefrolog, Clinica de Nefrologie, Spitalul Clinic ”Dr. C. I. Parhon”, Iași.
Folosind date de la aproximativ 300.000 de participanți din baza de date Biobank din Marea Britanie - una dintre cele mai mari baze de date biomedicale din lume și un uriaș studiu de asociere la nivelul genomului - echipa de cercetători a extras informații despre cele mai comune două măsuri de obezitate: indicele de masă corporală (IMC) și circumferința taliei -, dar și diferite măsuri ale funcției renale.
Majoritatea studiilor anterioare nu au putut explica dacă relația dintre obezitate și boala renală e doar o simplă asociere sau o relație de cauzalitate.
În studiul de față, însă, printr-o tehnică numită randomizare mendeliană - care grupează oamenii în funcție de un cod genetic atribuit aleatoriu la naștere, și care elimină orice element care ar putea influența rezultatele - cercetătorii au descoperit că valorile crescute ale indicelui de masă corporală (IMC) și ale circumferinței taliei prezise genetic au fost asociate cauzal cu măsurile funcției renale.
Ei a reușit să demonstreze că efectul cauzal al obezității asupra rinichilor este mediat doar parțial de hipertensiunea arterială și diabetul de tip 2.
Prin analiza a 467 de mostre de țesut renal, studiul a arătat, de asemenea, amprentele lăsate de obezitate pe rinichiul uman - grupuri de gene și căi care ar putea explica efectele obezității asupra acestor organe.
Boala cronică de rinichi afectează mai mult de 10% dintre adulții din întreaga lume
„Obezitatea și bolile renale sunt tulburări complexe comune, cu un impact clinic și economic din ce în ce mai mare asupra asistenței medicale de pe tot globul. Dovezile noastre susțin valoarea pierderii în greutate ca strategie de prevenire sau inversare a declinului sănătății rinichilor, precum și scăderea riscului de boală renală”, a explicat autorul principal al studiului, Dr. Xiaoguang Xu, de la Universitatea din Manchester.
„Așadar, sperăm că descoperirile noastre vor ajuta la stimularea cercetărilor ulterioare și la dezvoltarea politicilor de sănătate publică pentru a îmbunătăți sănătatea rinichilor și a preveni bolile renale prin încurajarea pierderii în greutate”, a notat acesta.
Statisticile spun că boala cronică de rinichi afectează mai mult de 10% dintre adulții din întreaga lume și se preconizează că va deveni o amenințare globală pentru sănătatea publică. Prin utilizarea acestui tip de randomizare, s-a reușit să se demonstreze un efect potențial cauzal pe care greutatea excesivă îl are asupra sănătății rinichilor și asupra riscului de boală cronică a rinichilor și a mai multor alte tulburări renale.
”România se încadrează și ea în acel procent de 10% al adulților peste vârsta de 60 de ani afectați de bolile cronice de rinichi. Așa cum am precizat deja, indiscutabil, obezitatea afectează funcția rinichilor. Dar, ca un paradox, de altfel așa se și numește, paradoxul obezității, pesoanele cu insuficiență renală și cu obezitate au o rată de supraviețuire mai bună decât cele cu insufiență renală care au greutate normală sau chiar sunt subponderali. Și acest lucru se datorează faptului că, spre deosebire de pacienții obezi, aceste două categorii sunt mult mai afectate de episoadele acute de boală, riscul infecțios fiind mai mare. Dar, atenție, acest lucru nu înseamnă că încurajăm obezitatea. De exemplu, pentru acești pacienți transplantul renal este mult mai complicat decât în restul cazurilor. În astfel de situații pacienții trebuie fie să țină o dietă severă fie să se apeleze la chirurgia bariatrică pentru a slăbi înainte de a intra în sala de operație pentru transplant. Altminteri, riscul vital este important. De aceea, este de preferat să ne controlăm permanent greutatea și, de asemenea, din timp, fiecare persoană să aibă grijă să își facă periodic analize, pentru a nu se ajunge la insuficiență renală”, a mai adăugat Conf. Dr. Ionuț Nistor.
Analizând dintre cele mai mari colecții de mostre de rinichi umani, cercetătorii au descoperit căile renale specifice asociate cu indicele de masă corporală/circumferința taliei - acestea fiind cele mai probabile conexiuni biologice între obezitate, sănătatea și bolile rinichilor.
„Trei milioane de oameni din Marea Britanie trăiesc deja cu boli de rinichi. Odată cu creșterea nivelului de obezitate, această cifră ar putea să crească rapid. Descoperirile echipei din Manchester demonstrează necesitatea de a promova un stil de viață sănătos pentru a îmbunătăți sănătatea rinichilor. Odată ce cineva devine pacient cu boli de rinichi, este pacient pe viață pentru că nu există leac pentru aceste boli”, a subliniat și Dr. Aisling McMahon, director executiv decercetare, inovare și politică medicală la Kidney Research UK.
Cuvinte cheie: + Dr. Ionuț Nistor, obezitate, boli de rinichi
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
În oraşul Harkov alarmele antiaeriene nu contenesc niciodată
Ce se întâmplă dacă statele baltice vor fi atacate? NATO şi-a schimbat strategia
Croatia ar putea fi primită în zona Schengen de la 1 ianuarie 2023
Prinţul Paul al României, condamnat la 3 ani şi patru luni de închisoare, a fost capturat la Paris
Borduri lăsate în mijlocul drumului. Cum se face asfaltarea în Iași (GALERIE FOTO)
4032 de candidaţi din Iaşi au obţinut note de trecere la examenul de Bacalaureat 2022
A murit copilul de 10 ani care a fost lovit de o maşină în Hârlău
Celebrul portar Petr Cech nu va mai fi consilier tehnic şi de performanţă la Chelsea
Preşedintele Klaus Iohannis pleacă la Summit-ul NATO de la Madrid. Cea mai gravă criză de securitate
Vasile Blaga, fostul şef al PDL, scapă de dosarul în care era acuzat de trafic de influenţă
Consiliul Județean Iași consolidează relațiile cu Republica Moldova (P)
Gustavo Petro, noul preşedinte columbian, îi pune la adăpost pe traficanţii de droguri
Sorin Cîmpeanu: În 2027 cel mai devreme putem să avem un examen de Bacalaureat radical schimbat
Interceptări telefonice masive în Venezuela. Se vorbeşte despre o ”supraveghere în masă”
Parada Gay de la Istanbul a fost reprimată agresiv. Peste 200 de participanţi au fost arestaţi
Ciolacu susţine că impozitarea progresivă nu poate fi implementată începând de anul viitor
Cum şi-a cunoscut Bono fratele vitreg. El a aflat de existenţa lui abia în urmă cu 11 ani
Andrei Lupu a demisionat din USR. Deputatul pleacă la REPER, partidul lui Cioloş
Anunţ lansare proiect „Granturi pentru capital de lucru FAST SERVICE SRL” (P)
Noua medii de zece în judeţul Iaşi la examenul de Bacalaureat. Unde s-au obţinut note maxime
ONU avertizează că războiul Rusiei din Ucraina este un teren fertil pentru droguri
Bacalaureat 2022: Iaşul, pe locul II în ţară după rata de promovare - 81,7%
Consilierii locali vor avea astăzi pe ordinea de zi circa 30 de proiecte de hotărâre (LIVE)
FBI a confiscat 25 de lucrări care ar fi atribuite lui Jean-Michel Basquiat
Companiile de energie din Franţa cer populaţiei şi companiilor să strângă imediat cureaua
Cupa Vacanţei la şah. Competiţia va avea loc vineri 1 iulie ora 17
Testul CPP vs. ROB, în contextul crizelor succesive și/sau suprapuse
Simona Halep la Wimbledon: Nu vreau să mă opresc. Simt că pot mai mult
"Elvis" şi "Top Gun: Maverick" se luptă pentru primul loc în box office nord-american
Deficitul bugetar, ţinut sub control cu ajutorul inflaţiei şi a crizei din energie
Conferința Naţională de Patologie Infecţioasă 30 iunie - 2 iulie 2022 (P)
Un top al problemelor sociale din judeţul Iaşi şi din împrejurimile sale
Vremurile, ambiţiile neo-imperiale ale Rusiei, guvernele şi noi
Sute de profesori ieșeni, impozitați de Fisc pentru meditații. Cu 133 lei/lună scapă de griji!
Actriţa din Iaşi Cosmina Stratan, confesiuni după ce a jucat alături de Marion Cotillard
Inspectorii Primăriei au luptat din greu cu videochat-istele și au pierdut. DNA îi ia la rost acum
Sechestru ridicat după 7 ani de pe locuinţa unui fost vice de judeţ. Prejudiciu de 392.000 lei
Paznic „vrăjit” de vorbele hoţului: l-a lăsat să intre înăuntru şi să plece cu banii
Judecătorii au anulat amenda unui camionagiu prins cu gabarit depăşit cum strică drumul din judeţ
„Lene şi literatură”, episodul al treilea, la Muzeul Poeziei: un act artistic de 7 ore
Cursuri reciclate la Politehnică, de la studenţi: sute de kilograme de hârtie recuperate
Rectorul USV Iaşi a devenit preşedintele consorţiului universităţilor de profil din România
Șirag de mașini tamponate în fața Gării. Carambol auto, niciun rănit
„Cenuşăreasa” litoralului românesc renaşte: oaze de verdeaţă la 100 metri de plajă
Tot mai multe accidente cu trotinete electrice, în Iași FOTO/VIDEO
Alexandru LĂZESCUVremurile, ambiţiile neo-imperiale ale Rusiei, guvernele şi noi |
Nichita DANILOVOglinda fisurată a lui Nicolae Stan |
Ciprian IFTIMOAEIUn top al problemelor sociale din judeţul Iaşi şi din împrejurimile sale |
Michael ASTNERSportul alb şi Războiul negru |
Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.