anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Dr. Ionuț Nistor: Obezitatea poate determina apariția bolilor de rinichi

GALERIE
DR. IONUT NISTOR 1
 • DR. IONUT NISTOR 1
- +

Un studiu condus de cercetătorii de la Universitatea din Manchester și Universitatea Manchester NHS Foundation Trust (MFT) a demonstrat că obezitatea provoacă un risc crescut de apariție de boli la rinichi. Asta înseamnă că dacă prevenim obezitatea putem reduce incidența bolilor renale în rândul populației, arată cercetătorii. 

Publicat în Cardiovascular Research, noul studiu a fost realizat pe o mare bază de date și pe o resursă unică de țesut renal finanțată de Kidney Research UK. Cercetarea sugerează că dacă am combate obezitatea am reduce major incidența bolilor de rinichi în rândul populației.

”Este adevărat, practica medicală ne-a arătat că persoanele obeze au un risc mai mare de a face boli de rinichi, comparativ cu cele normal ponderale. Explicația constă în faptul că rinichii unei persoane obeze sunt supuși unui efort crescut de filtrare, acest lucru determinând o îmbătrânire precoce a acestora. Este, dacă vreți, ca în cazul unei persoane normal ponderale dar care are un singur rinichi care trebuie să filtreze apa din organism. În ambele cazuri este un efort dublu al rinichilor”, a explicat Conf. Dr. Ionuț Nistor, medic primar nefrolog, Clinica de Nefrologie, Spitalul Clinic ”Dr. C. I. Parhon”, Iași.

Folosind date de la aproximativ 300.000 de participanți din baza de date Biobank din Marea Britanie - una dintre cele mai mari baze de date biomedicale din lume și un uriaș studiu de asociere la nivelul genomului - echipa de cercetători a extras informații despre cele mai comune două măsuri de obezitate: indicele de masă corporală (IMC) și circumferința taliei -, dar și diferite măsuri ale funcției renale.

Majoritatea studiilor anterioare nu au putut explica dacă relația dintre obezitate și boala renală e doar o simplă asociere sau o relație de cauzalitate. 

În studiul de față, însă, printr-o tehnică numită randomizare mendeliană - care grupează oamenii în funcție de un cod genetic atribuit aleatoriu la naștere, și care elimină orice element care ar putea influența rezultatele - cercetătorii au descoperit că valorile crescute ale indicelui de masă corporală (IMC) și ale circumferinței taliei prezise genetic au fost asociate cauzal cu măsurile funcției renale.

Ei a reușit să demonstreze că efectul cauzal al obezității asupra rinichilor este mediat doar parțial de hipertensiunea arterială și diabetul de tip 2.

Prin analiza a 467 de mostre de țesut renal, studiul a arătat, de asemenea, amprentele lăsate de obezitate pe rinichiul uman - grupuri de gene și căi care ar putea explica efectele obezității asupra acestor organe.

Boala cronică de rinichi afectează mai mult de 10% dintre adulții din întreaga lume 

„Obezitatea și bolile renale sunt tulburări complexe comune, cu un impact clinic și economic din ce în ce mai mare asupra asistenței medicale de pe tot globul. Dovezile noastre susțin valoarea pierderii în greutate ca strategie de prevenire sau inversare a declinului sănătății rinichilor, precum și scăderea riscului de boală renală”, a explicat autorul principal al studiului, Dr. Xiaoguang Xu, de la Universitatea din Manchester.

„Așadar, sperăm că descoperirile noastre vor ajuta la stimularea cercetărilor ulterioare și la dezvoltarea politicilor de sănătate publică pentru a îmbunătăți sănătatea rinichilor și a preveni bolile renale prin încurajarea pierderii în greutate”, a notat acesta. 

Statisticile spun că boala cronică de rinichi afectează mai mult de 10% dintre adulții din întreaga lume și se preconizează că va deveni o amenințare globală pentru sănătatea publică. Prin utilizarea acestui tip de randomizare, s-a reușit să se demonstreze un efect potențial cauzal pe care greutatea excesivă îl are asupra sănătății rinichilor și asupra riscului de boală cronică a rinichilor și a mai multor alte tulburări renale.

”România se încadrează și ea în acel procent de 10% al adulților peste vârsta de 60 de ani afectați de bolile cronice de rinichi. Așa cum am precizat deja, indiscutabil, obezitatea afectează funcția rinichilor. Dar, ca un paradox, de altfel așa se și numește, paradoxul obezității, pesoanele cu insuficiență renală și cu obezitate au o rată de supraviețuire mai bună decât cele cu insufiență renală care au greutate normală sau chiar sunt subponderali. Și acest lucru se datorează faptului că, spre deosebire de pacienții obezi, aceste două categorii sunt mult mai afectate de episoadele acute de boală, riscul infecțios fiind mai mare. Dar, atenție, acest lucru nu înseamnă că încurajăm obezitatea. De exemplu, pentru acești pacienți transplantul renal este mult mai complicat decât în restul cazurilor. În astfel de situații pacienții trebuie fie să țină o dietă severă fie să se apeleze la chirurgia bariatrică pentru a slăbi înainte de a intra în sala de operație pentru transplant. Altminteri, riscul vital este important. De aceea, este de preferat să ne controlăm permanent greutatea și, de asemenea, din timp, fiecare persoană să aibă grijă să își facă periodic analize, pentru a nu se ajunge la insuficiență renală”, a mai adăugat Conf. Dr. Ionuț Nistor.

Analizând dintre cele mai mari colecții de mostre de rinichi umani, cercetătorii au descoperit căile renale specifice asociate cu indicele de masă corporală/circumferința taliei - acestea fiind cele mai probabile conexiuni biologice între obezitate, sănătatea și bolile rinichilor. 

„Trei milioane de oameni din Marea Britanie trăiesc deja cu boli de rinichi. Odată cu creșterea nivelului de obezitate, această cifră ar putea să crească rapid. Descoperirile echipei din Manchester demonstrează necesitatea de a promova un stil de viață sănătos pentru a îmbunătăți sănătatea rinichilor. Odată ce cineva devine pacient cu boli de rinichi, este pacient pe viață pentru că nu există leac pentru aceste boli”, a subliniat și Dr. Aisling McMahon, director executiv decercetare, inovare și politică medicală la Kidney Research UK. 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Vremurile, ambiţiile neo-imperiale ale Rusiei, guvernele şi noi

Alexandru LĂZESCU

Vremurile, ambiţiile neo-imperiale ale Rusiei, guvernele şi noi

Războiul din Ucraina nu a făcut decât să amplifice crize globale deja existente; în condiţiile unui nou Război Rece, iluziile că mai este posibil modul de viaţă din trecut şi mai pot fi menţinute politicile sociale generoase, deja nesustenabile, trebuie abandonate.

opinii

Oglinda fisurată a lui Nicolae Stan

Nichita DANILOV

Oglinda fisurată a lui Nicolae Stan

Lumea lui Nicolae Stan se configurează rotindu-se melancolic în jurul pipei din lemn de cireş pe care o fumează agale stând în cerdacul casei parohiale tânărul preot al satului Crăsani, Radu Plămadă, pătruns până dincolo de adâncul sufletului său de ceea ce crede că ar fi menirea sa.

Un top al problemelor sociale din judeţul Iaşi şi din împrejurimile sale

Ciprian IFTIMOAEI

Un top al problemelor sociale din judeţul Iaşi şi din împrejurimile sale

Orice demers ştiinţific, implicit sociologic, începe cu definirea conceptelor, cu o definiţie, pentru ca toată lumea să ştie despre ce vorbim. În cazul ne faţă, trebuie să lămurim ce este o „problemă” şi ce anume o face să fie „socială”. De pildă, consumul de alcool sau droguri poate să fie o problemă individuală sau poate să devină socială la un moment dat. În genere, problema socială este un dezechilibru, o disfuncţie la nivelul societăţii, sau un eveniment care afectează oamenii negativ, despre care există percepţia că poate fi rezolvată prin anumite măsuri din partea statului (strategii, politici, metode, tehnici şi proceduri de intervenţie) şi/sau din partea mediului neguvernamental.

Sportul alb şi Războiul negru

Michael ASTNER

Sportul alb şi Războiul negru

A iscat ceva vâlvă decizia organizatorilor turneului de mare şlem de la Wimbledon, atunci când au decis să nu permită participarea jucătorilor şi jucătoarelor din Rusia şi din Belarus. 

pulspulspuls

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Foială mare de câteva zile la poştalionul ieşean, stimaţi telespectatori. Motivul: nu vreo chestiune profesională sau vreun eveniment legat de instituţiune, ci cu totul altceva: faptul că şeful de la Iaşi, un locotenent de-al menajerului de oraş Grămadă, va candida la alegerile pemepiste din filiala judeţeană, alegeri care au loc chiar astăzi. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.