Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Dr. Lucian Iacob: Varicele - care sunt factorii de risc?

GALERIE
dr. iacob
  • dr. iacob
- +

Dr. Lucian Iacob, medic specialist Chirurgie vasculară, Arcadia: Rolul venelor în organism este de a întoarce sângele dezoxigenat spre inimă. Unele sunt situate anatomic deasupra cordului, dar majoritatea dedesubt. Cele aflate sub cord trebuie să „împingă” sângele venos împotriva gravitației, iar acest lucru este realizat prin numeroase pompe (musculare, respiratorii, pulsații de vecinătate, diferență de presiune venoasă) și susținut cu ajutorul unor valve interne unidirecționale (permit fluxului sangvin doar să se întoarcă spre cord, deci ajută la învingerea gravitației).

 

Spunem despre o venă că este „insuficientă” (sau, mai corect, incompetentă) atunci când s-a dilatat prea mult ca să mai poată susține fluxul sangvin cu ajutorul valvelor și a tonusului venos. Acest lucru determină staza sângelui venos în venele de sub nivelul cordului, ea fiind maximă acolo unde presiunea hidrostatică este maximă, deci cât mai aproape de sol (deci la nivelul gleznelor și mai jos).
Insuficiența venoasă superficială afectează până la 1 din 2 persoane și este cu atât mai des întâlnită cu cât pacientul înaintează în vârstă. Cu toate acestea, ea poate fi întâlnită începând cu adolescența.
 
Factorii de risc sunt atât nemodificabili, cât și modificabili.
Vârsta (anii de ortostatism prelungit se cumulează), componenta ereditară (genetică) și sexul feminin sunt, bineînțeles, nemodificabile.
Bine de știut: sexul feminin influențează apariția varicelor cel mai probabil prin profiluri hormonale diferite față de al bărbatului, în special în perioada sarcinii, când numeroase paciente acuză o agravare importantă a afecțiunii varicoase.
 
Obezitatea, recunoscută ca factor de risc important pentru boala venoasă, este însă modificabilă. 
Bine de știut: Revenirea la un indice de masă corporală normal (18 – 25) nu garantează dispariția varicelor, dar poate îmbunătăți semnificativ simptomele precum și riscul de recurență (de reapariție) după primul tratament chirurgical.
Important de înțeles: insuficiența venoasă superficială (numită „boala venoasă superficială” dacă e însoțită de simptome) este o afecțiune cronică. Factorii de risc ce au dus la apariția ei adesea sunt nemodificabili și atunci ea poate reapărea chiar și după tratament chirurgical. 
 
Varicele se pot agrava în anumite perioade ale zilei, anului sau vieții:
• după o zi îndelungată de ortostatism (stat în picioare);
• în sezonul călduros, după o baie fierbinte sau după o saună (căldura = vasodilatație);
• în sarcină (în primul rând din cauza modificărilor hormonale iar, uneori, în lunile avansate, și datorită presiunii uterului asupra drenajului membrului inferior).
Bine de știut: tot în categoria insuficienței venoase intră și venele dilatate vulvare (venele din zona intimă feminină), întâlnite în special în sarcină. Peste 90% din acestea dispar după sarcină și foarte rar sunt simptomatice.
 
În Arcadia, după recomandarea medicului specialist, se pot institui diverse proceduri chirurgicale de tratament al varicelor, în funcție de caracteristicile pacientului. Pentru programări, aveți la dispoziție numărul de Call Center – 0232 920.
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri