Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Dr. Monica Holicov: Cum trebuie să îți autoexaminezi corect sânii

GALERIE
Monica Holicov
  • Monica Holicov
- +

Cristina Ștefan, 21 ani, Focșani: ”Sunt studentă în Iași, la Fizică, și am auzit o discuție, între două colege, care se contraziceau privind modul în care ar trebui să ne palpăm sânii, pentru a preveni eventuale probleme de sănătate. Una dintre ele spunea că își examinează sânii la duș, cealaltă în pat. Eu nu am văzut-o niciodată pe mama mea făcând acest lucru, dar înțeleg că este important. De aceea, mi-aș dori să învăț să-mi autoexaminez sânii corect”.

Dr. Monica Holicov, medic primar obstetrică-ginecologie, Spitalul Universitar Cuza Vodă, Iași: ”Da, este important ca fiecare femeie să își autoexamineze corect sânii. Aproximativ 70% din cazurile de cancer la sân sunt depistate prin palpare, iar acest procedeu aparent banal crește șansele de supraviețuire cu 98%.

Autoexaminarea sânilor este recomandată începând de la vârsta de 20 de ani, când țesutul mamar este complet dezvoltat. Palparea este un examen simplu, care se realizează în câteva minute. Scopul acestui exercițiu este de a identifica eventualele schimbări ale aspectului pielii (culoare, textură), noduli, umflături, îngroșări, gropițe sau pliuri ale țesuturilor.

Cel mai bun moment pentru efectuarea palpării este la 7-10 zile după începerea menstruației (sau la 1-3 zile după sfârșitul ei). Este ideal ca autoexaminarea să fie făcută, lunar, pentru depistarea eventualelor anomalii. Palparea se poate face în fața oglinzii, la duș sau stănd întinsa pe pat, însă, este de preferat ca prima autoexaminare să fie făcută în fața oglinzii, pentru ca să poți apoi stâpâni mai bine mișcările efectuate.

În oglindă:

1. Te așezi în fața oglinzii, stând cu brațele relaxate pe lângă corp. Privește cu atenție sânii, pentru a vedea dacă prezintă vreo modificare, ca de exemplu o scurgere de mamelon, crăpături, gropițe, iritații, pliuri sau locuri în care pielea se descuamează. Fii atentă la culoarea și la forma lor: sânii nu trebuie să fie roșii sau să prezinte umflături. Nu te alarma dacă aceștia nu sunt egali - este normal să existe o diferență între sâni, în ce privește forma și dimensiunea lor. 
2. Așează mâinile pe șolduri și încordează puțin mușchii pieptului, pentru ca țesutul de sub sâni să devină ferm. Întoarce-te în oglindă spre stânga și spre dreapta, ca să poți inspecta părțile exterioare ale sânilor (pentru o autoexaminare completă, susține sânii cu mâinile, ca să poți controla zona de dedesubt). 
3. Ridică mâinile deasupra capului și ține-le îndoite după ceafă. Întoarce-te din nou spre stânga și spre dreapta, ca să poți observa bine exteriorul sânilor. În momentul în care începi palparea, o mână trebuie să fie ridicată deasupra capului. Cu ajutorul celeilalte mâini, palpează sânul (cu mâna dreaptă - sânul stâng, și vicecersa). Folosind primele trei degete, explorează sânul foarte atent. Mișcarea corectă pentru autoexaminare este una circulară, cu vârful degetelor, începând de la mamelon și până la baza sânului. 
4. Verifică dacă există scurgeri de mamelon, strângând și trăgând ușor mamelonul și țesutul din jurul lui între degetul mare și arătător.

La duș: 

5. Sensibilitatea degetelor la modificările din stuctura sânului este mai mare atunci când palparea se efectuează la duș, cu mâna udă și cu săpun, pentru o alunecare mai ușoară pe suprafața pielii. Ținând o mână pe șold, verifică atent cu cealaltă zona dintre sân și axilă. Caută toate acele îngroșări anormale care pot apărea sub piele și fii atentă, mai ales, la durerile care persistă. 
6. Examinează cu atenție zona de sub claviculă, pentru a detecta eventualele modificări ale țesuturilor.
7. Ridică o mână deasupra capului, iar cu cealaltă presează ușor sânul, folosind buricul degetelor. Explorează toată zona pieptului, începând de sub sâni și până sub clavicula.

Întinsă pe pat: 

8. Întinde-te pe spate și așează sub umărul drept o pernuță sau un prosop împăturit. Ține mâna dreaptă sub cap. Cu mâna stângă vei putea apoi să examinezi sânul drept, începând cu partea de sus. O loțiune de corp îți poate fi de ajutor și va face ca examenul să fie mai relaxant, asemenea unui masaj. 
9. Începe palparea cu buricul degetelor, apăsând sânul ușor, cu mișcări circulare, în direcție verticală, până când acoperi întreaga lui suprafață. Folosește trei tipuri de presiune la apăsare: ușoară, medie și fermă. Parcurge sânul cu degetele de sus până jos, pe părțile laterale, de la claviculă până la abdomen și de la axilă până la decolteu. În momentul în care palpezi țesuturile mai adânci, ar trebui să poți simți cutia toracică. 
10. Cu buricul degetelor palpează mamelonul, de deasupra și până dedesubt, iar apoi apasă-l spre interior, pentru a identifica orice modificare. 

Localizarea tumorilor

Tumorile canceroase se formează de obicei în anumite zone ale sânilor. Potrivit statisticilor, dacă împărțim sânul în patru secțiuni, localizarea cancerelor mamare în fiecare dintre cele patru zone este următoarea:

      - 41% dintre cazuri - în cadranul superior exterior;
      - 14% - în cadranul superior interior;
      - 5% - în cadranul inferior interior;
      - 6% - în cadranul inferior exterior;
      - 34% - dedesubtul mameloanelor.

Prin urmare, aproape jumătate dintre cazuri apar în partea superioară a sânului, spre exterior, către axilă.

Când mergem la doctor?

E cazul să consulți medicul dacă ai sesizat:

      - o zonă diferită de restul țesutului mamar;
      - o excrescență sau o îngroșare în interiorul sau în apropierea sânului ori în zona axilară, dacă aceasta persistă pe toată perioada ciclului menstrual (la menstruație este normal să apară mici îngroțări sub pielea sânilor);
      - o schimbare a dimensiunii, formei sau conturului sânului;
      - un nodul (de regulă, nodulii au dimensiunea unui bob de mazăre);
      - întărirea anormală a zonei de sub pielea sânului;
      - o modificare a aspectului pielii sau al mamelonului (descuamări, crăpături, gropițe, iritații, pliuri, mamelon retras sau care și-a schimbat poziția);
      - secreții (limpezi sau sângerii) de mamelon;
      - înroșirea sânului sau a mamelonului”.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri