Dr. Paraschiva Postolache: ”Putem ajuta bolnavii post-covid cu probleme respiratorii”
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Dr. Paraschiva Postolache: ”Putem ajuta bolnavii post-covid cu probleme respiratorii”

GALERIE
Paraschiva_Postolache
  • Paraschiva_Postolache
- +

Conf. Dr. Paraschiva Postolache, Șef Secție Clinică Recuperare Medicală Respiratorie, Spitalul Clinic de Recuperare Iași: ”Numărul pacienților post-covid este din ce în ce mai mare, și tratamentul de reabilitare respiratorie este tratamentul de bază pentru aceștia. Principala acuză este o oboseală destul de importantă. Chiar și pacienții care au avut forme ușoare sau moderate pot prezenta oboseală, dispnee (dificultatea de a respira), dureri toracice, tuse uscată iritativă sau însoțită de secreții, dar și anxietate, depresie, teamă, furie, senzația de abandon, aceste stări fiind rezultatul spitalizării, mai ales a celei de lungă durată. Aceste acuze sunt din punct de vedere clinic. Din punct de vedere paraclinic, explorările pulmonare sunt cele mai importante, pentru că aparatul respirator este cel mai afectat, practic primul cel mai afectat de către virusul SARS-Cov2. 

De aceea, radiografia pulmonară dar, mai ales, tomografia computerizată de înaltă rezoluție cu substanță de contrast, este cea care evidențiază la pacienții post-covid leziunile de fibroză pulmonară, bronșiectazii de tracțiune, leziuni nodulare, chiar pleurezie și, la unii dintre bolnavi – aflați chiar la distanță de perioada acută – mai persistă imaginile de ”geam mat” din cauza lichidului alveolar care înlocuiește aerul și împiedică în felul acesta schimburile gazoase la nivelul membranei alveolo-capilare.

Explorările funcționale respiratorii pe care le efectuăm la acești pacienți, de tip spirometrie, cu sau fără test de bronhodilatație, pot pune în evidență o disfuncție ventilatorie restrictivă, iar bodypletismografia și factorul de transfer la nivelul membranei alveolo-papilare evidențiază o reducere a acestui factor de transfer.

Acești pacienți trebuie să se adreseze Sectiei Clinice de Recuperare Medicală Respiratorie, din cadrul Spitalului Clinic de Recuperare, din Iasi. La internare sunt necesare următoarele documente: adeverință de salariat, cupon de pensie, cupon de ajutor de șomaj etc., cartea de identitate și toate documentele medicale pe care le deține, care pot pune în evidență afecțiunile asociate, dar și medicația pentru aceste afecțiuni.

De asemenea, îi mai rugăm să vină și cu un costum de baie și cască de baie, deoarece pentru a efectua o probă la unul dintre aparate, avem nevoie și de acestea.

Pacienții pot beneficia de internare de zi, care durează câteva zile, sau de internare continuă, care durează între 7 și 14 zile, și de consult cabinetul din ambulatoriul spitalului.

Ne bucurăm că zilele acestea ne putem relua activitatea în condiții normale, astfel încât să putem interna în fiecare pat câte un pacient, renunțând astfel la restricția de a avea un pat ocupat și unul liber. Ceea ce va fi în avantajul pacienților, pentru că numărul lor este foarte mare, comparativ cu cele 25 de paturi ale Clinicii, total insuficient, față de cerere. Deja, astăzi, am ajuns cu programările în luna iunie, pe lista de așteptare fiind încă foarte mulți pacienți. Suntem 3 medici și nu putem acoperi toate solicitările foarte repede, așa cum își doresc oamenii, de aceea, până ce pacienții ajung la noi, este recomandabil să efectueze exerciții ca cele prezentate în imaginile alăturate, cu recomandarea ca acestea să fie executate cu intensitate și durată mică, multe repetari zilnice, pentru a nu se ajunge la senzația de oboseală.

Cei care ajung la noi, sigur că beneficiază de toate explorările și tot programul de reabilitare pulmonară, începând cu examenul clinic, cu analizele la sânge – practic, repetăm tot pachetul de analize ca în perioada acută a bolii COVID-19, tomografie computerizată care pot evidenția cum evoluează aceste sechele în timp și cât de repede se remit. Efectuăm și o serie de teste de evaluare a capacitatii de efort, precum testul de mers de 6 minute, testul de oximetrie și testul la ergospirometru. Din fericire, noi facem parte din cele câteva centre din țară care au în dotare un ergospirometru, un aparat complex cu ajutorul căruia obținem o multitudine de parametri și capacitatea maximă de efort pe care o tolerează pacienții post-covid, în funcție de forma de boală pe care au avut-o.

Capacitatea de efort este foarte afectată la mulți dintre pacienți, iar unii pacienți obosesc chiar și în repaus, chiar dacă, așa cum am mai menționat, au avut o formă ușoară în perioada acută de COVID-19. Este foarte important să evaluăm capacitatea maximă de efort pentru că, în funcție de aceasta, vom stabili programul  individual de reabilitare respiratorie pentru fiecare pacient în parte, program pe care îl va efectua sub stricta supraveghere a fizioterapeutului. Iar această capacitate maximă de efort pe care el o tolerează, atunci când efectuăm testarea, este importantă, pentru că noi vom începe exercițiile cu o intensitate cuprinsă între 60% și 80%, sigur, în funcție de vârsta pacientului și de existența altor boli.

Mai testăm capacitatea de efort a musculatorii respiratorii. În acest sens, avem aparate speciale electronice cu care facem această determinare foarte importantă, pentru că musculatura respiratorie este extrem de afectată și, se pare că ea este cea care determină acea oboseală, chiar și în timpul vorbirii. Practic, atunci când vorbim despre testarea de efort a musculaturii respiratorii, ne referim, de fapt, la presiunea inspiratorie maximă la nivelul cavității bucale, care este un marker indirect al capacității maxime de efort al musculaturii respiratorii.

Pacienții vor începe și antrenamentul cu dispozitive care antrenează musculatura inspiratorie și dispozitive cu care se antrenează musculatura expiratorie. Aceste instrumente sunt extrem de utile și pentru persoanele sănătoase, pentru că îi ajută foarte mult la dezvoltarea musculaturii respiratorii.

Deci, acest antrenament va ajuta ca starea de oboaseală, acuzată de pacienți chiar și în repaus, să se remită. De asemenea, testăm dispneea, acea dificultate de a respira, utilizând două tipuri de scale, una pentru dispneea de repaus și alta pentru dispneea de efort.

Avem chestionare prin care aflăm cât de afectate sunt activitățile zilnice ale acestor pacienți, altele prin care vedem cât de afectată le este calitatea vieții, psihologul își face testările sale pentru anxietate, depresie ca și pentru alte probleme emoționale.

La aceste evaluări se adaugă EKG, spirometria, computer tomografia, bodypletismografia, măsurarea masei grase și a masei fără grăsime, pentru ca în timpul antrenamentului musculatura ar trebui să se dezvolte și deci să scadă masa grasă. Și, toate aceste evaluări le facem atât la începutul cât și la sfârșitul programului de reabilitare, pentru a obiectiva toate îmbunătățirile pe care le vedem la pacienți și pe care le remarcă și ei, mulți dintre aceștia afirmând că se simt mult mai bine de la o zi la alta.

Ce înseamnă mult mai bine? Care sunt beneficiile programului de reabilitare? Se îmbunătățește foarte mult respirația, deci scade acea senzație de dificultate de a respira. Ea scade până la dispariția acelei oboseli, pentru care nu avem niciun alt fel de tratament. Deci, să nu se aștepte niciun pacient la un tratament minune, așa cum foarte mulți mă abordează și spun:”Dați-mi un sfat, ce să fac să scap de aceste probleme?” Sfatul meu este să ni se adreseze la clinică, să-i facem evaluările, să-l includem în programul de reabilitare respiratorie, prin care îi schimbăm stilul de viață în totalitate. Este un tratament complex, care este efectuat de o echipă multidisciplinară de recuperare respiratorie, pe care noi o avem în Clinică. De 13 ani, de când am preluat conducerea acestei clinici, ajutați de conducerea spitalului și a Primăriei Iași, am reușit să o dotăm cu aparatură de ultimă generație și să pregătim echipa, pentru a oferi pacienților noștri servicii medicale de calitate și sigure.

Prin gimnastica medicală pe care o fac pacienții, sub stricta supraveghere a fizioterapeutului, învață, în primul rând, să respire corect, mai învață să tușească, să expectoreze și să-și antreneze musculatura respiratorie. Și, în exercițiile pe care le vedeți în imagini puteți observa că există și acele dispozitive de care pomeneam, utile pentru antrenamentul musculaturii respiratorii. Până la urmă, pacienții își antrenează musculatura, în general, pentru că la acești pacienți toată musculatura este afectată, și aici mă refer, în special, la cei care au fost spitalizați în terapie intensivă și n-au făcut niciun fel de mișcare acolo, fiind imobilizați pentru o perioadă lunga de timp, motiv pentru care a apărut această hipotrofie musculară. Deci, trebuie să antrenăm și musculatura generală, printr-o multitudine de exerciții, iar o parte dintre acestea sunt evidente în imaginile prezentate, iar ceea ce este foarte important de știut este că programul de reabilitare este individualizat pentru fiecare pacient, și fiecare dintre ei îl efectuează sub stricta supraveghere a fizioterapeutului.

Iar aceste exerciții trebuie efectuate, unele pe inspir, deci pe timpul respirator prin care noi tragem aer în plămâni, și care trebuie efectuat prin fosele nazale, și alte exerciții trebuie efectuate pe expir, adică pe timpul prin care noi dăm aerul afară din plămâni, și care trebuie eliminat prin cavitatea bucală. Inspirul îl facem pe nas, după care este recomandat să ne ținem respirația cel puțin 10 secunde, după care facem expirul pe gură, expir care trebuie să fie dublu sau chiar triplu ca timp, față de inspir. Deci, aceste exerciții de antrenament ale musculaturii în general, unele se fac pe inspir și altele pe expir, și este foarte important să ținem cont de acest aspect, pentru că dacă le efectuăm pe alt timp respirator – de exemplu se recomandă exercițiul pe inspir și pacientul îl face pe expir sau invers – atunci pot avea efecte nefavorabile. Cu alte cuvinte, fiecare intervenție din programul de reabilitare respiratorie are indicații și contraindicații, ca orice intervenție medicală.

Beneficiile programului de reabilitare respiratorie sunt multiple și vizibile, așa cum toți pacienții noștri ne spun, chiar după prima ședință de reabilitare.

Din punct de vedere clinic, acești pacienți respiră mult mai ușor, deci dispneea se reduce foarte mult, acea oboseală începe să scadă, până ce dispare, cu condiția ca acest antrenament să fie continuat la domiciliu, și efectuat zilnic, iar la noi in clinica pacienții revin la control la fiecare 3 luni.

Vreau să menționez că pacientul va fi învățat să se hidrateze, iar dacă va fi nevoie va primi pe perioada internării tratament cu antibiotic, cu aerosoli iar dispozitivele despre care v-am vorbit îl vor ajuta să elimine mai ușor secrețiile.

Pe de altă parte, întrebarea pe care aproape toți pacienții mi-o adresează este: ”Cât timp voi urma acest program de reabilitare respiratorie?” Răspunsul meu este de fiecare dată: ”Toată viața!” Și acest răspuns se explică prin faptul că aceste beneficii pe care le obțineți se vor menține o perioadă dar dacă programul se întrerupe, aceste beneficii vor diminua până vor dispare.

Deci, programul de reabilitare este pentru toată viața. De aceea am spus că vom milita pentru schimbarea stilului de viață în totalitate al pacientilor.

De aceea, ne străduim să explicăm fiecărui pacient absolut toate problemele cu care se confruntă, ce afecțiuni are, cum se manifestă acestea, cum se manifestă dacă se agravează, ce trebuie să evite din punct de vedere igienic și alimentar, ce are voie să consume, cum trebuie să facă aceste exerciții, cui trebuie să se adreseze atunci când se agravează o suferință. Știm cu toții că o persoană educată din punct de vedere medical va fi mai sigură pe ea decât o persoană care nu știe în ce parte să o ia, cum se întâmplă acum frecvent.

În această perioadă am tot primit mesaje prin toate mijloacele de social media, prin care mi se  solicită să interpretez diferite investigații și apoi să fac recomandări de tratament. Ei bine, nu ar fi corect să fac acest lucru nici față de pacientul respectiv, nici față de mine. Să nu se supere cei care încearcă să mă contacteze și să-mi trimită un rezultat de la CT sau de la radiografia toracică, pentru că nu-i pot ajuta. Nu poți stabili un program de reabilitare după o analiză sau după o investigație. Corect pentru pacient este să se prezinte la spital, să facă toate investigațiile pe care le-am precizat deja și abia după accea se poate face interpretarea, doar în acest context, pentru fiecare pacient, și i se stabilește programul individual de reabilitare pulmonară.

Dacă pacienții vor urma ceea ce le recomandăm noi prin acest program de reabilitare pe care trebuie sa-l urmeze toată viața, per total, pacientul va avea o stare fizică și psihică mult mai bună, va avea mai multă încredere în el, va dormi mai bine, a doua zi va avea un randament mai bun, va avea o capacitate de efort mai mare și, nu în ultimul rând, o calitate  a vieții mult mai bună, cu reintegrare socio-profesională mai rapidă. Pentru a le fi mai ușor, la externare, le oferim pacienților, în format tipărit, câteva exerciții pentru a le putea urma acasă.

De asemenea, pentru a veni în sprijinul atât al pacienților, cât și al studenților și medicilor, am realizat un DVD cu programe de reabilitare respiratorie, iar profesioniștilor le putem pune la dispoziție și cartea: Handbook of Pulmonary Rehabilitation”.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Apărarea şi rechizitoriul lui VV. De unde atâta pasiune?

Cosmin PAȘCA

Apărarea şi rechizitoriul lui VV. De unde atâta pasiune?

Rămâne de văzut dacă demiterea lui Voiculescu, întâmplător chiar după anunţata depolitizare a CAS-urilor, va aduce o binemeritată linişte în societate (că în „sistem” cu siguranţă va aduce). În toate cazurile, patima cu care opinia publică s-a raportat la mandatul lui VV, tangentă cu metafizica, ar merita nişte studii sociologice sănătoase.

Filmuletul zilei

opinii

K1 didactic

Codrin Liviu CUȚITARU

K1 didactic

„Ai căpătat contuziile la un meci!” „Oh, nu!” a răspuns Noe. „Nu sunt în faza meciurilor. Învăţ. Aveam însă de predat, la anul I B, portretul lui Ştefan cel Mare, făcut de Grigore Ureche. Am vrut să-i dau culoare marţială, chiar dacă nu lupt încă în ring. Am cerut un voluntar pentru rolul domnitorului. Am precizat că eu voi fi un boier inocent. S-a oferit Mişa Ovinuţ, băietanul creţ din Vaslui. M-a rupt, frate, nu altceva! A interpretat, cred, sintagma degrabă vărsătoriu de sânge nevinovat extrem de literal.”

Datoria publică în contextul crizelor

Alin ANDRIEȘ

Datoria publică în contextul crizelor

Datoria publică a crescut considerabil în ultimele decenii în majoritatea economiilor şi această tendinţă a fost amplificată de actuala criză de sănătate.

La Cristeşti Regiunea din cuvinte a coborât efectiv în stradă

George ŢURCĂNAŞU

La Cristeşti Regiunea din cuvinte a coborât efectiv în stradă

Politicienii Bucureştiului ar trebui să ţină seama de faptul că în faţa lor se află acum o mulţime pentru care discursul reţinut şi pedant nu mai e o opţiune! Aceiaşi politicieni ai centrului ar mai trebui să ţină seama şi de faptul că viteza cu care se propagă ideile regionaliste şi se revizuiesc convingerile personale ale trăitorilor din regiune noastră accelerează. Cu alte cuvinte, dragi politicieni de la centru, regionalismul în Moldova nu (mai) e o fandoseală, aşa cum mulţi dintre voi aţi sperat să fie. Culmea e că şi voi aţi pus umărul la această accelerare, prin preluarea ideilor vehiculate de unii membri ai MDM, IpA8 sau MVA în campaniile electorale mai recente.

pulspulspuls

Traseu bătut în cuie de la Bucureşti pentru Paralexe

Traseu bătut în cuie de la Bucureşti pentru Paralexe

Pentru că, iată, de vreo două zile încoace tot auzim cum se fac şi se desfac scenarii care mai de care despre ce se va întâmpla la vârful filialei liberale de la Iaşi în perioada următoare, am zis că e cazul să vă spunem şi noi ce-am auzit pe ici pe colo. 

Caricatura zilei

Mutare

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.