Dr. Răzvan Socolov: „Nu se produce nicio schimbare majoră în sistem și nici nu s-a produs în ultimii 30 de ani”
Dr. Răzvan Socolov, medic primar, șeful secției de Obstetrică și Ginecologie de la Maternitatea „Elena Doamna” din Iași crede că sistemul de sănătate românesc este unul ineficient, dezechilibrat și anchilozat. Acesta pune degetul pe una dintre rănile principale ale sistemului: accentul este pus prea mult pe zona de medicină de spital, de nivelul al doilea și al treilea, în timp ce medicina primară, de familie și cea de ambulatoriu nu sunt încurajate. Un sistem care nu a dezvoltat suficient de mult screeningul și alege să plătească mult mai mult ulterior pe un exces de manevre, diagnostice, imagistică etc. care se face ulterior, când pacienții ajung deja cu o problemă în spital.
Citiți aici integral „Ziarul de Sănătate” nr. 19
„Este anchilozat pentru că, știți prea bine, nu se construiesc spital noi, nu se produce nicio schimbare majoră în sistem și nu s-a produs în ultimii 30 de ani. Dar cred că este un sistem dezechilibrat în sensul în care există anumite zone care sunt favorizate, precum centrele universitare, unde acoperirea cu personal medical este mai bună, în timp ce alte zone, la nivel de oraș, chiar reședințe de județ, nu au acoperire pe toate specializările și mai ales pe cele esențiale”, a punctat dr. Răzvan Socolov.
Absolvenții de medicină generală să aibă drept la practică în medicină de familie
Primul lucru pe care l-ar schimba acesta, dacă ar avea puterea s-o facă, ar fi pe linie legislativă. În mod concret, medicul spune că ar trebui schimbată legea fundamentală care guvernează în momentul de față în sănătate, pe care o descrie ca fiind un „șvaițer” după numărul de modificări care i s-au adus de-a lungul timpului. Dr. Răzvan Solocov reclamă faptul că nu există nicio strategie unitară în legislația din domeniu, iar legea a devenit greu de pus în aplicare și este imposibil de creat vreo strategie în baza ei care să dezvolte sistemul.
„Sunt multe lucruri pe care am putea să le schimbăm: spre exemplu, de la nivel de universitate, ar putea fi modificat modul în care absolvenții de medicină generală care nu se înscriu la rezidențiat nu au drept de practică. Ei ar putea să intre foarte bine, cum era și pe vremea în care am terminat eu, ca medici de familie după ce își dau licență, urmând ca ulterior să se specializeze. Diploma nu îți oferă un drept de practică, iar asta nu este în regulă”, a explicat dr. Răzvan Socolov.
La nivelul medicinei primare, aceste crede că ar trebui să se pună mai mult accentul pe screening și pe prevenirea anumitor boli, iar centrele de permanență ar trebui să fie resuscitate: scoase de sub controlul administrațiilor locale, care „nu sunt foarte eficiente cu banii”, încurajate și dezvoltate.
„La fel și la nivel de ambulatoriu, cred că sunt puține policlinici, deși sistemul privat a completat în multe locuri lipsurile. Însă chiar și din acest punct de vedere, privatul nu e accesibil tuturor și nu e o soluție pentru un anumit tip de screening. La nivelul spitalelor ar trebui să avem o mai bună stratificare a competențelor. Că tot vorbim mult de Spitalul Regional de Urgență, dacă acesta va trata, așa cum face astăzi «Sf. Spirdion», toate cazurile de la apendicită la cine știe ce chestiuni grave, va ajunge tot la colmatare. Trebuie un sistem de competențe și de unități intermediare, cum ar fi în obstetrică: nivelul 1 tratează simptomatologia simplă, nașterea naturală și cezariana doar în cazuri extraordinare; nivelul al doilea – nașterea naturală cu cezariană și nivelul al treilea, toate cazurile dificile, anomaliile severe etc.”, a detaliate dr. Răzvan Solocov.
Spitalele să fie grupate pe grad de competență
Medicul spune că în momentul de față totul ar trebui gândit ca un sistem, nu ca funcționarea unor unități individuale independente, în care fiecare spital „își ia RMN și CT și tratează orice”, fără a conta un nivel de competență. Din punctul acesta de vedere, dr. Răzvan Socolov se declară un admirator al sistemului francez, unde a și lucrat o perioadă. El spune că a fost impresionat de faptul că medicina primară este foarte bine pusă la punct, inclusiv la nivel de ambulatoriu. Sunt medici primari care lucrează doar așa, aproape exclusiv în sistem ambulatoriu, iar când au nevoie să opereze câte un caz „pacientul închiriază o sală de operație, cum ar veni, într-un spital, și se fac intervențiile respective”.
„În Franța spitalele sunt eficiente pentru că există nivele de competențe pentru fiecare. Toți știu ce se poate rezolva în spitalul respectiv, nimeni nu se aruncă la lucruri prea complicate, iar dirijarea cazurilor se face mult mai rațional. În sistemul lor, echivalentul Direcțiilor de Sănătate Publică, autoritățile de sănătate, sunt mult mai implicate, tehnologizate. Îi ajută și asigurările private, care sunt absolut rezonabile, iar suprapuse peste asigurarea de bază face ca marea majoritate a populației să își permită o astfel de asigurare care să îi ofere toate intervențiile obișnuite. Iar cu excepția categoriilor realmente defavorizate, la ei toată lumea plătește sistemul medical și este rambursat ulterior, nu ca la noi unde «se lucrează pe datorie», iar Casa de Asigurări plătește când și cât vrea”, a subliniat dr. Răzvan Solocov.
La nivel de schimbări, medicul crede că ar fi nevoie de o nouă lege în sănătate, care să ducă la creștere autonomiei spitalelor, dar și la spargerea monopolului Casei de Sănătate, să fie întărite asigurările de sănătate private și să fie suplimentate și fondurile pentru că în final „total se rezumă la bani”.
„Astfel ar putea fi convinși și rezidenții să rămână, acum cred că o problemă ar fi cea legată de viitor. Posturile care le-ar fi accesibile nu sunt văzute într-o oarecare perspectivă. Dacă scoți zece posturi de rezidenți, nu sunt și zece posturi de medic specialist – unii au locuri în anumite spitale, dar vorbim de mai puțin de jumătate și, evident, restul nu au o tragere de inimă să rămână în țară. Merg în străinătate unde este un sistem care funcționează foarte bine și la care se adaptează foarte ușor”, a conchis dr. Răzvan Socolov.
Publicitate și alte recomandări video