Dr. Tudor Ciuhodaru, despre cele două mari pericole de pe masa de Paște: Ouăle vopsite și carnea de miel

miercuri, 16 aprilie 2025, 13:00
1 MIN
 Dr. Tudor Ciuhodaru, despre cele două mari pericole de pe masa de Paște: Ouăle vopsite și carnea de miel

Dr. Tudor Ciuhodaru, medic cu peste 20 ani de experiență, a atras atenția privind consumul preparatelor de Paște. Medicul a scris pe pagina sa de Facebook că cele mai periculoase alimente consumate în perioada sărbătorilor pascale sunt ouăle vopsite și carnea de miel, potrivit Gândul.ro.

Ouăle vopsite

Atenție la cumpărăturile de Paște. Sunt două pericole potențiale în fiecare farfurie: oul rău şi mielul toxic. Vopseaua de ouă din comerț poate să conțină plumb, cupru, aluminiu și staniu, iar vopselele pot pătrunde prin porii oului și să contamineze albușul sau gălbenușul.
„Vopseaua de ouă cumpărată de la colţul străzii vă poate crea multe probleme de sănătate. Chiar dacă sunt mai ieftine sau mai frumoase, vopselele tipografice sau cele făcute artizanal pot avea efecte nocive datorită plumbului şi oxizilor de metale: cupru, aluminiu şi staniu. Vopselele textile sau cele tipografice pătrund prin porii oului şi pot contamina albuşul sau gălbenuşul, existând riscul declanşării unor toxiinfecţii alimentare.Recomandăm că la vopsirea ouălor să folosiţi doar subtanţe certificate medicosanitar, achiziţionate din magazinele specializate, evident dacă nu folosiţi coloranţii naturali, ca în bătrâni, prin utilizarea foilor de ceapă sau a frunzelor de nuc.Alte riscuri sunt legate de vechime şi mod de conservare. Este preferabil, mai ales atunci când sunt utilizate crude, în creme, maioneze, spumă de albuş, ca ouăle să fie foarte proaspete şi să fie spălate înainte de utilizare”.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii