Dr. Valeriu Gheorghiţă, pentru „Ziarul de Iaşi“: „doar studenţii de la facultăţile cu profil sanitar se pot vaccina”
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 16.04.2021

Dr. Valeriu Gheorghiţă, pentru „Ziarul de Iaşi“: „doar studenţii de la facultăţile cu profil sanitar se pot vaccina”

GALERIE
Dr. Valeriu Gheorghiţă
  • Dr. Valeriu Gheorghiţă
- +

O ambiguitate din legislaţie a fost clarificată de dr. Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul naţional al campaniei de vaccinare anti-COVID-19, pentru „Ziarul de Iaşi”: deşi o parte dintre studenţi sunt eligibili pentru a se vaccina în etapa a II-a, libertatea nu e extinsă pentru toţi tinerii din învăţământul superior.

 În mod concret, pot fi înscrişi pe platformă de universităţi doar tinerii care studiază în domenii tangente cu cel medical, la instituţii de profil. „Pot fi programaţi studenţii de la facultăţile de medicină, farmacie, stomatologie, asistenţă medicală, tot ce este cu profil sanitar”, a precizat dr. Valeriu Gheorghiţă. Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu” de la Brad din Iaşi întocmise deja liste cu studenţi de la toate specializările pentru a îi programa în platformă, să se poată vaccina. Pe pagina de Facebook au fost publicate instrucţiuni pentru fiecare student, explicându-li-se faptul că, după ce au fost introduşi în platformă, trebuie să intre să îşi configureze contul, să aleagă faptul că sunt în etapa a II-a, categoria „personal din unităţile din învăţământ” şi să aleagă data la care să se vaccineze.

„Nu vrem să mergem înaintea celorlalţi”

Ulterior, în urma unor intervenţii dinspre Ministerul Educaţiei, anunţurile au fost date jos şi studenţii deja înscrişi pe platforma urmează să se vaccineze atunci când sistemul o va permite, cel mai probabil în etapa a III-a. Rectorul USAMV Iaşi, prof.dr. Gerard Jităreanu, a explicat pentru „Ziarul de Iaşi” că scopul nu a fost de a „tăia rândul” pentru studenţi la vaccinare, ci a fost o iniţiativă de bună-credinţă, sperând că studenţii sunt consideraţi prioritari. „Demarăm o campanie de informare în rândul studenţilor cu privire la beneficiile vaccinării, am întocmit şi liste pe facultăţi, am fost rugaţi să punem anunţuri la cursuri şi să îi stimulăm să se înscrie în platforma de vaccinare. Nu vrem să mergem înaintea celorlalţi, când vor putea să se programeze, atunci se vor vaccina. Practic, celor care au fost deja înscrişi în platformă doar li s-a confirmat calitatea de student. Nu vrem să creăm nicio confuzie”, a explicat prof.dr. Gerard Jităreanu.

„Ziarul de Iaşi” a solicitat şi un punct de vedere din partea dr. Valeriu Gheorghiţă cu privire la programarea pentru vaccinare a studenţilor care nu sunt de la UMF-uri, iar acesta a precizat că orice astfel de iniţiativă „este o eroare”. Practic, singura universitate din Iaşi care îşi poate vaccina studenţii este Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa”. Aici, rectorul instituţiei, prof.dr. Viorel Scripcariu, a precizat că de la 1 martie au fost programaţi studenţii, cu precădere la centrul găzduit chiar de UMF Iaşi, cu personalul voluntar, de la universitate. Sunt deja câteva mii de doritori, listele finale nefiind încă finalizate, dar capacitatea centrului este de un singur flux, astfel încât nu vor exista probleme cu dozele necesare pentru imunizare.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Semnele alegerilor anticipate, în Republica Moldova

Radu POPESCU

Semnele alegerilor anticipate, în Republica Moldova

Dacă trăieşti în Republica Moldova şi afli că brusc se înfiinţează noi partide politice, atunci aceasta înseamnă - cu siguranţă - că ţara se pregăteşte de alegeri anticipate, chiar dacă nu toţi jucătorii politici ai momentului şi-o asumă. 

Filmuletul zilei

opinii

Un cuplu problematic

Alexandru CĂLINESCU

Un cuplu problematic

Acest delir aminteşte de campaniile frecvente în regimurile totalitare, când indezirabilii erau striviţi sub avalanşa de acuzaţii extrem de grave, ce puteau atrage condamnarea la moarte. Acum avem de-a face cu un exemplu de terorism intelectual, a cărui malignitate nu trebuie însă subestimată.

Goana după imagine şi relaţia cu spaţiul public

George PLEȘU

Goana după imagine şi relaţia cu spaţiul public

Acoperită de tăcerea asurzitoare a celei mai mari părţi din mediul universitar şi academic ieşean, agenda personală a managerului Ateneului a ajuns să ţină loc de politici culturale la Iaşi. Cu un primar aflat - la propriu - într-o permanentă goană după imagine, oportunitatea de a mai poza în faţa unui bust s-a dovedit o tentaţie irezistibilă. 

Cui prodest?

Nicolae CREŢU

Cui prodest?

Deşi eram hotărât să nu mai scriu decât poate cândva fi să se termine odată cu ea, pe o temă atât de bătătorită şi deprimantă, gândul iniţial fusese (dar nu neapărat ca titlu): cui prodest… pandemia? 

pulspulspuls

Informaţii bombă din negocierile secrete şi dure Cozet-Chirică!

Informaţii bombă din negocierile secrete şi dure Cozet-Chirică!

Să rezolvăm mai întâi, vineri fiind şi aşteptând cu toţii uichendul, o chestiune administrativă peste care s-a trecut fără nicio observaţie săptămâna asta, fie ea laudativă sau critică. 

Caricatura zilei

Mita-n mască

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.