anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 25.06.2022

Dragoş Damian (CEO Terapia Cluj) are soluţie pentru ”criza pensiilor decreţeilor”

GALERIE
Dragoş Damian
 • Dragoş Damian
- +

Dragoş Damian, CEO Terapia Cluj, a prezentat o soluţie pentru ”anticipata criză a pensiilor Decreţeilor”, acei români născuţi după 1967, în ceea ce a reprezentat un ”baby-boom”, prin cei aproximativ 4,5 milioane de copii şi care în următorii 10 ani ar trebui să iasă la pensie.

Damian consideră că ”reducerea graduală, în fiecare an începând cu 2027, cu două puncte procentuale a contribuţiei la pensie şi cu un punct la sănătate pentru angajaţii care au trecut de 60 de ani”, mai mult, că aceasta este ”un premiu pentru angajaţii seniori care duce la creşterea venitului net (cash) cu sumele din tabelul ataşat, premiază decenii de muncă şi este predictibilă pentru buget (calculul este făcut luând ca bază salariul minim şi mediu din 2022)”, a scris pe contul său de socializare.

Potrivit lui Damian, mecanismul se poate implementa din 2023, nefiind necesară aşteptarea anului 2027, dar, mai precizează acesta, ”mecanismul este însă fundamentat pentru Decreţei pentru că, încet-încet, analiştii economici, presa de specialitate şi desigur, politicienii-hipsteri de 30-40 de ani realizează cu angoasă ca sistemul de pensii va deveni nesustenabil începând cu 2032, când trece în repaus contingentul celor născuţi începând cu 1967”, subliniind că este vorba de ”cea mai largă pătură demografică a României, circa 4,5 milioane de oameni”.

De altfel, Damian susţine că varianta pentru creşterea, chiar dacă opţională, a vârstei de pensionare arată ”incapacitatea” statului pentru a susţine plata pensiilor ”decreţeilor”.

”Nu va avea încotro, pentru că aşteptata prăbuşire demografică va reduce numărul de contribuabili iar datoriile acumulate de România începând cu 2019 vor trebui plătite de undeva, nu va mai fi loc de pensii. Iar pretextul va fi că toate ţările din UE o vor face, însă acolo speranţa de viaţă şi speranţa de viaţă sănătoasă sunt cu până la 10 ani mai mari decât la noi. (...) Acum, sigur ca nimeni nu se gândeşte încă la pensionarii de peste 10 ani, pentru că sunt dezbateri aprinse în ceea ce-i priveşte pe cei din prezent. Şi, să fim oneşti cu totul, statisticile de mai sus scot din păcate la iveala un adevăr crunt, foarte mulţi Decreţei ne vor părăsi înainte de a încasa prima pensie, fie ea la 65 sau la 70 de ani”, a mai scris Damian.

Citiţi materialul integral pe dcnews.ro

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce urmează după David?

Nicolae GRECU

Ce urmează după David?

Va rămâne copilul minune din înotul românesc un star nemuritor, rece şi singur sau va fi pionul unei emulaţii atât de necesare în sportul autohton?

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Ideile învăţaţilor ardeleni privitoare la originea romană a poporului român şi la caracterul latin al limbii române au fost receptate şi împărtăşite şi de păturile cultivate ale societăţii din Moldova şi Valahia, contribuind la accelerarea procesului de modernizare, în sensul occidentalizării.

Cât de eficiente sunt pieţele?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Cât de eficiente sunt pieţele?

Titlul este extrem de îndrăzneţ deoarece dialectica privind eficienţa sau ineficienţa pieţelor se găseşte permanent într-un impas. Sistemele complexe nu pot fi înţelese dintr-o perspectivă simplistă. Interogaţia poate fi încadrată în ceea ce Andrei Pleşu numea întrebări „mari” sau „ruseşti”, ceea ce poate conduce spre un drum fără oprire. 

Franţa, în echilibru fragil

Alexandru CĂLINESCU

Franţa, în echilibru fragil

Dezavuarea lui Macron şi a politicii sale este fără echivoc. Partidul preşedintelui LREM (La République En Marche) a fost din capul locului o construcţie artificială, o ficţiune. LREM a canibalizat cele două mari partide tradiţionale de la dreapta şi de la stânga (...). Reformele pe care le promitea Macron au rămas, aproape toate, literă moartă. Preşedintele a preferat să apeleze la ceea ce se numeşte „democraţie directă”, organizând dezbateri naţionale (ineficiente) şi înfiinţând organisme artificiale („Convenţia cetăţenească pentru climat” - „cetăţenesc” este un cuvânt magic, sugerând racordarea la tradiţia republicană).

pulspulspuls

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Foială mare de câteva zile la poştalionul ieşean, stimaţi telespectatori. Motivul: nu vreo chestiune profesională sau vreun eveniment legat de instituţiune, ci cu totul altceva: faptul că şeful de la Iaşi, un locotenent de-al menajerului de oraş Grămadă, va candida la alegerile pemepiste din filiala judeţeană, alegeri care au loc chiar astăzi. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.