Dragoș Bucur și Dana Nălbaru, pasibili de amendă pentru că și-au retras fetița de la școală
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 28.02.2021

Dragoș Bucur și Dana Nălbaru, pasibili de amendă pentru că și-au retras fetița de la școală

GALERIE
familie fericita
  • familie fericita
- +

Dragoș Bucur și Dana Nălbaru au creat o întreagă dezbatere în România după ce săptămână trecută au anunțat că își retrag de la școală și că îi vor oferi o educație acasă. Modelul „homeschool” nu este reglementat în România, iar părinţii sunt chiar pasibili de amendă.

Singura acoperire legală a părintelui care îşi retrage copilul din sistemul public sau privat de învăţământ autorizat în România este să facă dovada înscrierii copilului la o şcoală-umbrelă care să-i poată elibera o diplomă recunoscută în ţara noastră.

„Mi-am dat seama că sistemul de învăţământ, acesta organizat pe grupuri de oameni care trebuie să demonstreze în faţă altora că şi cât ştiu, că şi cât au învăţat, este depăşit de vremurile pe care le trăim. Nu consider că a învăţa e un lucru greşit, dimpotrivă, cred că este esenţialul pentru a avea o viaţă frumoasă. Consider însă că felul în care învaţă copiii în şcolile din ziua de azi naşte în ei o grămadă de frustrări care au darul de a le distruge frumuseţea interioară“, a anunțat Dana Nălbaru într-o postare pe blog.

„Nu există niciun sistem homeschooling, orice formă de educaţie care nu are acreditare sau autorizaţie ARACIP (Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar, n.r.) nu este legală, este în afara legii. Ce diplomă primeşte acel copil, cine o eliberează, cine dă calificative? Acesta nu poate merge la liceu, cel puţin nu la noi în ţară”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISMB, Marian Banu.

„Dacă nu îţi duci copilul la şcoală, eşti pasibil de amendă, pentru că intervine articolul privind interesul superior al copilului din Codul Civil, intervine dreptul la educaţie al copilului. Dar cu toate acestea, există posibilitatea ca părintele să se acopere legal prin înscrierea copilului la şcoli-umbrelă, din SUA, din Australia, unde acest sistem este recunoscut şi reglementat şi care pot elibera un certificate de absolvire care este recunoscut la noi. Astfel, se echivalează notele, iar copilul poate fi integrat în sistemul formal de educaţie. Însă este riscant, şi recomand ca părinţii să verifice mai întâi dacă certificatul eliberat de şcoala respectivă este recunoscut la noi în ţară”, a mai precizat și directorul ARACIP, Şerban Iosifescu.

b1.ro

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Volei, handbal, rugby

Nicolae GRECU

Volei, handbal, rugby

Dacă ar fi de ales trei jocuri sportive pentru a le sprijini, tradiţia  ar obliga guvernanţii să se opreasă la cele trei.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (III)

Eugen MUNTEANU

Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (III)

În episodul de faţă sunt menţionate numele tuturor cercetătorilor care au contribuit la finalizarea proiectului.

Însemnări pentru predica de mâine

pr. Constantin STURZU

Însemnări pentru predica de mâine

Pilda întoarcerii fiului risipitor este considerată de scriitorul Charles Dickens cel "mai măreţ pasaj din literatura universală". Nu cred că este inimă care să nu vibreze la citirea ei. 

Forma oraşului

arh. Ionel OANCEA

Forma oraşului

O ştire surprinzătoare, învelită în trecut, revelatoare pentru ieşeni, vine tocmai de la începutul secolului nouăsprezece. Oraşul avea pe atunci aproximativ zece mii de suflete în structură cosmopolită, cum stă bine unei capitale de ţară, moldoveni, evrei, greci, armeni, albanezi, ruşi şi mulţi alţii în procente mai mici. 

pulspulspuls

Aventurile lui Peni Hill la un ziar din capitală

Aventurile lui Peni Hill la un ziar din capitală

S-a dus Peni Hill deunăzi şi a dat interviu la un ziar din capitală, ca să mai scoată capul în lume după problemele cu justiţia. 

Caricatura zilei

Bloc lângă vilă

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.