Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Consiliul Judeţean şi Primăria îşi aruncă gunoaiele peste gard

Dragoste cu forța între „moralistul“ Nichita, „nebunul“ Popa și „infantilul“ Chirica

GALERIE
Nichita Gheorghiu ADIS (1)Nichita Gheorghiu ADIS (2)
  • Nichita Gheorghiu ADIS (1)
  • Nichita Gheorghiu ADIS (2)
- +

Scrisoarea adresată, cu o săptămână în urmă, de Maricel Popa - în calitate de preşedinte al PSD Iaşi, şi nu al Consiliului Judeţean - consilierilor locali PSD şi, „printr-o greşeală de secretariat“, şi celor ai PNL, a fost doar un semn că războiul fratricid din interiorul PSD e departe de un armistiţiu. Dimpotrivă, conflictul se răsfrânge tot mai vizibil asupra administraţiei locale, şi nu atât pe izolarea oraşului, cât asupra unor proiecte de anvergură, cum este cel al Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor.

Popa ceruse adoptarea în Consiliul Local a unei hotărâri prin care Salubris, societate aflată în subordinea Primăriei Iaşi, să poată să sorteze în continuare deşeurile la depozitul ecologic de la Ţuţora. Este cea mai importantă dintre ajustările la acest proiect, care trebuie să fie adoptate până la sfârşitul acestui an. În loc de asta, plenul CL a decis, în şe­dinţa de vineri, 15 decembrie să înfiinţeze o comisie care să examineze toate aspectele de natură economică şi juridică, fapt care i-a determinat pe cei de la CJ să apeleze la „artileria grea“.

Istoria unui proiect început în 2006 şi nefinalizat până azi

Gheorghe Nichita, fostul primar al Ia­şului până în 2015 şi actualul consilier al preşedintelui CJ pe proiectul SMID, a prezentat imediat după şedinţa CL de vineri lungul parcurs al realizării acestui sistem.

El a menţionat debutul făcut în 2006 de Primăria Iaşi, cu trei ani înainte de intrarea în proiect a CJ, pe fondul obligaţiei de a dezafecta groapa de gunoi de la Tomeşti: construirea depozitului ecologic, a unei sta­ţii de sortare şi a uneia de compostare la Ţuţora, simultan cu organizarea unui sistem performant de colectare a deşeurilor în municipiul Iaşi.

În 2009, CJ a înfiinţat Aso­ciaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Salubrizare (ADIS), din care fac parte acum toate cele 98 de primării din judeţ (Iaşi, Paşcani, Tg. Frumos, Hârlău, Podu Iloaiei şi cele 93 de comune), plus CJ.

Con­siliul a continuat realizarea proiectului şi, timp de câţiva ani s-au derulat licitaţii, s-au construit obiectivele prevăzute etc.

La sfârşitul anului trecut, s-a schimbat consultantul, pentru că Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare a intrat cu finanţare în proiect. La o întrunire care a avut loc pe 13 decembrie 2016, consultantul BERD şi-a expus cerinţele cu opţiuni (menţinerea Salubris până la desemnarea prin licitaţie a unui nou operator, stabilirea tarifelor, sortarea deşeurilor etc.).

Primăria Iaşi acceptă în cele din urmă, dar, în aprilie 2017, Consiliul Local adoptă altceva, iar negocierile cu BERD privind delegarea serviciului de salubritate în judeţ reîncep.

În septembrie, Primăria se declară de acord să semneze actul adiţional după o reanalizare a ofertei BERD şi a Ministerului Dezvol­tării Regionale şi, în ultima zi a lunii oc­tombrie, CL îl şi aprobă, împuternicindu-l pe Mihai Chirica să voteze în ADIS.

La începutul lunii noiembrie, cei de la BERD formulează ultimele condiţii pentru finalizarea documentaţiei de atribuire pentru licitaţia care urmează să desemneze ope­ratorul de salubritate. Prima vizează exprimarea tarifului de depozitare a deşeurilor la Ţuţora (stabilit la Primăria Iaşi împreună cu Salubris) în lei/tonă, în loc de lei/metru cub.

Unde s-a „împiedicat“ proiectul

„Cineva s-a iritat, adică dl. Chirica, şi ne-a reproşat că nu ştim noi, cei de la CJ, cum se stabilesc tarifele şi preţurile“, a spus Nichita.

Primarul Iaşului ar fi propus atunci ca tariful să fie trimis mai întâi la Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare (ANRSC), lucru considerat inutil de fostul primar.

„I-am cerut doar să facă ordine în curtea proprie. Noi susţinem acest operator, Salubris, şi vrem să rămână mai departe, până în 2022, să aibă timpul necesar ca să devină o unitate performantă, să găsească soluţiile legale ca să poată participa la viitoarea licitaţie ca operator, care va fi după 2022“, a explicat Gheorghe Nichita.

A doua cerinţă era precizarea cantităţii de deşeuri verzi provenite din grădini, spaţii verzi şi pieţe, pentru stabilirea tarifului pentru compostare, iar a treia se referea la amânarea transmiterii staţiei de sortare şi compostare de la Ţuţora, pe care CJ trebuia să o preia de la 1 ianuarie.

Toate acestea se stabilesc printr-o hotărâre a Consiliului Local, care însă nu a mai venit - deşi Sa­lubris a iniţiat proiectul de hotărâre, în care stabileşte şi tariful maximal: 77 de lei/tonă, fără TVA.

Pe 21 noiembrie, Mihai Chirica a anunţat CJ că a propus proiectul dezbaterii CL, doar că - remarcă Nichita - nu l-a pus pe ordinea de zi. Aşa s-a ajuns la scrisoarea expediată de Maricel Popa consilierilor locali.

Nichita vrea să-l ajute pe Chirica

„Din toate acestea se vede lipsa de coerenţă a Primăriei“, a apreciat Nichita.

„Mi-aş fi dorit să-l ajut în decizii (pe primar - n.r.), nu să-l critic. Dar nici nu pot să stau indiferent şi să mă uit cum, de dragul imaginii publice, de dragul de a face politică, pui beţe în roate unui proiect atât de dificil de implementat, atât de ne­cesar pentru comunitate şi cum să dezinformezi populaţia. Toate aceste «răzgân­deli» ale lui Mihai Chirica în legătură cu acest proiect trădează - am mai spus-o cândva - un comportament infantil. Nu vreau să se supere pe mine, aş vrea să me­diteze la ce am spus eu. Mi-ar fi plăcut foarte mult să am discuţii cu el şi să-l ajut în treaba asta, nu să-l critic. Dar n-am ce face. Am şi eu o conştiinţă, şi am şi eu o responsabilitate în acest oraş“, a conchis Gheorghe Nichita.

Comisia înfiinţată vineri, în Consiliul Local, menită să gestioneze proiectul SMID, „poate că este un gest hai să spunem de colaborare, dar tot de fanfaron. Pentru că vii cu o comisie în care tu eşti preşedinte, când eşti membru al ADIS şi, mai mult decât atât, membru al Consiliului Director al asociaţiei. Cei 15 oameni din CD nu fac altceva decât să hotărască cum să meargă acest proiect“, a adăugat fostul primar, arătându-se dispus să discute orice şi oricât e nevoie cu actualul primar pentru deblocarea proiectului SMID.

Şi Chirica vrea să-i ajute pe cei de la CJ

Din comisia „municipală“ pentru SMID fac parte consilieri din tot spectrul politic reprezentat în CL.

„Am luat act de toate chestiunile care s-au transmis în spaţiul public“, a spus primarul Mihai Chirica, referindu-se la scrisoarea lui Maricel Popa.

„Intenţia unui conducător de instituţie publică este să facă treabă, nu să arunce hârtii în spaţiul public. N-au reuşit de aproape doi ani de zile să dea drumul la un proiect extrem de important pentru judeţul Iaşi, în condiţiile în care munici­piul Iaşi nu suferă. Acea nebunie oarecum nuanţată prin acea adresă că vor fi gunoaie în municipiul Iaşi este total neadevărată pentru că, dimpotrivă, încă din anul 2016 ne-am securizat Sistemul de Management al Deşeurilor în Iaşi şi nu se va întâmpla niciun fel de nenorocire. Dar am spus să nu-i lăsăm nici pe ei să sufere, să preluăm noi frâiele acestui proiect şi să-i ajutăm pe colegii de la Consiliul Judeţean, care au nevoie să fie ajutaţi din păcate, sunt total neajutoraţi pe partea aceasta de management de fonduri euro­pene, în special pe partea de exploatare. Sperăm să putem fi un sprijin pentru ei“, a declarat Chirica la sfârşitul ultimei şedinţe de CL.

VEDEȚI ȘI:

Războiul gunoiului - Mihai Chirica îi da replica lui Maricel Popa: Se va face!

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri