marti, 16.08.2022
Scrisoarea adresată, cu o săptămână în urmă, de Maricel Popa - în calitate de preşedinte al PSD Iaşi, şi nu al Consiliului Judeţean - consilierilor locali PSD şi, „printr-o greşeală de secretariat“, şi celor ai PNL, a fost doar un semn că războiul fratricid din interiorul PSD e departe de un armistiţiu. Dimpotrivă, conflictul se răsfrânge tot mai vizibil asupra administraţiei locale, şi nu atât pe izolarea oraşului, cât asupra unor proiecte de anvergură, cum este cel al Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor.
Popa ceruse adoptarea în Consiliul Local a unei hotărâri prin care Salubris, societate aflată în subordinea Primăriei Iaşi, să poată să sorteze în continuare deşeurile la depozitul ecologic de la Ţuţora. Este cea mai importantă dintre ajustările la acest proiect, care trebuie să fie adoptate până la sfârşitul acestui an. În loc de asta, plenul CL a decis, în şedinţa de vineri, 15 decembrie să înfiinţeze o comisie care să examineze toate aspectele de natură economică şi juridică, fapt care i-a determinat pe cei de la CJ să apeleze la „artileria grea“.
Istoria unui proiect început în 2006 şi nefinalizat până azi
Gheorghe Nichita, fostul primar al Iaşului până în 2015 şi actualul consilier al preşedintelui CJ pe proiectul SMID, a prezentat imediat după şedinţa CL de vineri lungul parcurs al realizării acestui sistem.
El a menţionat debutul făcut în 2006 de Primăria Iaşi, cu trei ani înainte de intrarea în proiect a CJ, pe fondul obligaţiei de a dezafecta groapa de gunoi de la Tomeşti: construirea depozitului ecologic, a unei staţii de sortare şi a uneia de compostare la Ţuţora, simultan cu organizarea unui sistem performant de colectare a deşeurilor în municipiul Iaşi.
În 2009, CJ a înfiinţat Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Salubrizare (ADIS), din care fac parte acum toate cele 98 de primării din judeţ (Iaşi, Paşcani, Tg. Frumos, Hârlău, Podu Iloaiei şi cele 93 de comune), plus CJ.
Consiliul a continuat realizarea proiectului şi, timp de câţiva ani s-au derulat licitaţii, s-au construit obiectivele prevăzute etc.
La sfârşitul anului trecut, s-a schimbat consultantul, pentru că Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare a intrat cu finanţare în proiect. La o întrunire care a avut loc pe 13 decembrie 2016, consultantul BERD şi-a expus cerinţele cu opţiuni (menţinerea Salubris până la desemnarea prin licitaţie a unui nou operator, stabilirea tarifelor, sortarea deşeurilor etc.).
Primăria Iaşi acceptă în cele din urmă, dar, în aprilie 2017, Consiliul Local adoptă altceva, iar negocierile cu BERD privind delegarea serviciului de salubritate în judeţ reîncep.
În septembrie, Primăria se declară de acord să semneze actul adiţional după o reanalizare a ofertei BERD şi a Ministerului Dezvoltării Regionale şi, în ultima zi a lunii octombrie, CL îl şi aprobă, împuternicindu-l pe Mihai Chirica să voteze în ADIS.
La începutul lunii noiembrie, cei de la BERD formulează ultimele condiţii pentru finalizarea documentaţiei de atribuire pentru licitaţia care urmează să desemneze operatorul de salubritate. Prima vizează exprimarea tarifului de depozitare a deşeurilor la Ţuţora (stabilit la Primăria Iaşi împreună cu Salubris) în lei/tonă, în loc de lei/metru cub.
Unde s-a „împiedicat“ proiectul
„Cineva s-a iritat, adică dl. Chirica, şi ne-a reproşat că nu ştim noi, cei de la CJ, cum se stabilesc tarifele şi preţurile“, a spus Nichita.
Primarul Iaşului ar fi propus atunci ca tariful să fie trimis mai întâi la Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare (ANRSC), lucru considerat inutil de fostul primar.
„I-am cerut doar să facă ordine în curtea proprie. Noi susţinem acest operator, Salubris, şi vrem să rămână mai departe, până în 2022, să aibă timpul necesar ca să devină o unitate performantă, să găsească soluţiile legale ca să poată participa la viitoarea licitaţie ca operator, care va fi după 2022“, a explicat Gheorghe Nichita.
A doua cerinţă era precizarea cantităţii de deşeuri verzi provenite din grădini, spaţii verzi şi pieţe, pentru stabilirea tarifului pentru compostare, iar a treia se referea la amânarea transmiterii staţiei de sortare şi compostare de la Ţuţora, pe care CJ trebuia să o preia de la 1 ianuarie.
Toate acestea se stabilesc printr-o hotărâre a Consiliului Local, care însă nu a mai venit - deşi Salubris a iniţiat proiectul de hotărâre, în care stabileşte şi tariful maximal: 77 de lei/tonă, fără TVA.
Pe 21 noiembrie, Mihai Chirica a anunţat CJ că a propus proiectul dezbaterii CL, doar că - remarcă Nichita - nu l-a pus pe ordinea de zi. Aşa s-a ajuns la scrisoarea expediată de Maricel Popa consilierilor locali.
Nichita vrea să-l ajute pe Chirica
„Din toate acestea se vede lipsa de coerenţă a Primăriei“, a apreciat Nichita.
„Mi-aş fi dorit să-l ajut în decizii (pe primar - n.r.), nu să-l critic. Dar nici nu pot să stau indiferent şi să mă uit cum, de dragul imaginii publice, de dragul de a face politică, pui beţe în roate unui proiect atât de dificil de implementat, atât de necesar pentru comunitate şi cum să dezinformezi populaţia. Toate aceste «răzgândeli» ale lui Mihai Chirica în legătură cu acest proiect trădează - am mai spus-o cândva - un comportament infantil. Nu vreau să se supere pe mine, aş vrea să mediteze la ce am spus eu. Mi-ar fi plăcut foarte mult să am discuţii cu el şi să-l ajut în treaba asta, nu să-l critic. Dar n-am ce face. Am şi eu o conştiinţă, şi am şi eu o responsabilitate în acest oraş“, a conchis Gheorghe Nichita.
Comisia înfiinţată vineri, în Consiliul Local, menită să gestioneze proiectul SMID, „poate că este un gest hai să spunem de colaborare, dar tot de fanfaron. Pentru că vii cu o comisie în care tu eşti preşedinte, când eşti membru al ADIS şi, mai mult decât atât, membru al Consiliului Director al asociaţiei. Cei 15 oameni din CD nu fac altceva decât să hotărască cum să meargă acest proiect“, a adăugat fostul primar, arătându-se dispus să discute orice şi oricât e nevoie cu actualul primar pentru deblocarea proiectului SMID.
Şi Chirica vrea să-i ajute pe cei de la CJ
Din comisia „municipală“ pentru SMID fac parte consilieri din tot spectrul politic reprezentat în CL.
„Am luat act de toate chestiunile care s-au transmis în spaţiul public“, a spus primarul Mihai Chirica, referindu-se la scrisoarea lui Maricel Popa.
„Intenţia unui conducător de instituţie publică este să facă treabă, nu să arunce hârtii în spaţiul public. N-au reuşit de aproape doi ani de zile să dea drumul la un proiect extrem de important pentru judeţul Iaşi, în condiţiile în care municipiul Iaşi nu suferă. Acea nebunie oarecum nuanţată prin acea adresă că vor fi gunoaie în municipiul Iaşi este total neadevărată pentru că, dimpotrivă, încă din anul 2016 ne-am securizat Sistemul de Management al Deşeurilor în Iaşi şi nu se va întâmpla niciun fel de nenorocire. Dar am spus să nu-i lăsăm nici pe ei să sufere, să preluăm noi frâiele acestui proiect şi să-i ajutăm pe colegii de la Consiliul Judeţean, care au nevoie să fie ajutaţi din păcate, sunt total neajutoraţi pe partea aceasta de management de fonduri europene, în special pe partea de exploatare. Sperăm să putem fi un sprijin pentru ei“, a declarat Chirica la sfârşitul ultimei şedinţe de CL.
VEDEȚI ȘI:
Războiul gunoiului - Mihai Chirica îi da replica lui Maricel Popa: Se va face!
Cuvinte cheie: + nichita, chirica, smid, deșeuri iași, gunoaie iași
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Turn de comunicaţii de pe teritoriul rus, distrus de o dronă trimisă din Ucraina
Un clujean de 70 de ani, bronz european la powerlifting. “Mai bine dau banii pe sport”
Rămăşiţe umane găsite de o familie din Noua Zeelandă într-o valiză cumpărată la licitaţie
Emil Săndoi a devenit selecţionerul naţionalei under 21, iar Pancu a fost numit la echipa U20
Ipocrizie! Putin acuză Statele Unite că încearcă să ”prelungească” conflictul din Ucraina
Mads Mikkelsen spune că „uimitorul” Johnny Depp ar putea reveni în „Fantastic Beasts”
Vedetele filmului „Nuntă în Bucovina” studiază în Iaşi, Automatică şi Calculatoare (VIDEO)
Povestea Cazinoului din Slănic-Moldova, cel mai vechi din România (P)
Tată şi fiu, agresaţi de alţi trei bărbaţi. Toate cele cinci persoane au ajuns la spital
Marcel Ciolacu vorbeşte despre un nou pachet de măsuri pentru populaţie: Este obligatoriu
Viktor Orban dă liber la tăierea pădurilor, inclusiv din zonele protejate
Actriţa Amber Heard îşi pregăteşte apelul contra lui Johnny Depp şi angajează noi avocaţi
Simona Halep nu o mai întâlneşte pe Muchova în primul tur la Cincinnati
Marcel Ciolacu anunţă o şedinţă a coaliţiei, marţi: Din punctul meu de vedere nu este nicio tensiune
Cântăreţul R. Kelly este judecat într-un nou caz de infracţiuni sexuale
Fondul Third Point a dezvăluit luni o participaţie de aproximativ 1 miliard de dolari la Walt Disney
Cum se scumpeşte electricitatea prin mecanismul formării preţurilor
Rapperul american A$AP Rocky, partenerul Rihannei, pus sub acuzare pentru atac cu armă
Cea mai mare conferință pe structura ONU din România, la Iași (P)
Ucraina cere lumii să „arată putere” după bombardamente în apropierea centralei nucleare Zaporojie
Iranul spune că Rushdie şi susţinătorii săi sunt de condamnat pentru atac. “Este dezgustător”
Johnny Depp va regiza un film despre pictorul italian Amedeo Modigliani. Coproducător este Al Pacino
Preţurile petrolului au scăzut luni cu circa 3 dolari pe baril. Ce rol a jucat China
Propunerile de la Iaşi cu privire la proiectul Legii Educaţiei, agreate de minister
O amendă Covid a pus pe chituci barul sătesc din Domniţa. Judecătorii i-au luat apărarea crâşmarului
CRONICA MECIULUI – Poli Iaşi: Două şuturi pe poartă, două goluri. Şi atât! Ce nu s-a văzut? (VIDEO)
Ghinion: s-a ales cu o condamnare după ce s-a întâlnit cu fosta soacră, băut fiind
O şansă în plus la angajări de calitate pentru tinerii absolvenţi de studii la Politehnica ieşeană
A coborât din Audi şi i-a spart capul cu telefonul unui alt bărbat. De la ce s-au luat?
El în arest, iubita cercetată penal. Femeia i-a dat cheile maşinii, deşi ştia că nu are permis
Finlanda susţine o interdicţie asupra intrării turiştilor ruşi în UE, dar Germania se opune ideii
Un bărbat care s-a aruncat în Dunăre de pe un bac a fost găsit decedat
Trei surori, cu vârste cuprinse între 15 şi 22 de ani, implicate într-un accident rutier
Cătălin ONOFREICelălalt război (I) |
Briscan ZARAŞoc şi groază… |
Cristina DANILOVOpt ore în Turnul Babel |
Eugen MUNTEANUMitocanul de la volan (I) |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.