anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Dragu: Rata la bancă a crescut de la 1.350 lei în iulie 2021, la 2.400 lei în iulie 2022 şi va urca la peste 2.600 lei în august

GALERIE
anca dragu, crestere, rate
 • anca dragu, crestere, rate
- +

Fosta şefă a Senatului, Anca Dragu, a atras atenţia că Banca Naţională a majorat rata de politică monetară cu 75 puncte de bază, de la 4,75% la 5,5% pe an, acest lucru urmând să ducă la majorarea tuturor ratelor dobânzilor şi, implicit, a ratelor la creditele bancare.

"Majorarea ratei de politică monetară are ca scop temperarea creşterii preţurilor şi diminuarea presiunii pe cursul de schimb, cu atât mai mult cu cât deficitul de cont curent este în creştere şi va ajunge anul acesta la circa 7% din PIB. Din păcate, creşterea ratei de politică monetară va conduce la majorarea tuturor ratelor dobânzilor şi, implicit, a ratelor la creditele bancare. Astfel, la un credit ipotecar în valoare de 250.000 de lei pe 30 de ani la o rată a dobânzii ROBOR 3,5%, rata lunară a crescut de la 1.350 de lei în iulie 2021, la circa 1.600 de lei în ianuarie, 2.400 de lei în iulie şi, probabil, peste 2.600 de lei în august 2022", a declarat Anca Dragu.

Potrivit liderului USR, creşterea inflaţiei şi a ratelor dobânzilor are în principal cauze externe – pandemia urmată de război – dar are şi o puternică componenta internă, legată de slaba capacitate de administrare a guvernului PNL – PSD – UDMR.

"În loc să guverneze, cele trei partide îşi împart funcţii politice, îşi angajează pilele pe salarii bune şi nemeritate – vezi recentul caz al fostului ministru PSD al agriculturii care angaja pilele actualului ministru al agriculturii, deşi chiar el îi consideră 'tâmpiţi'", a subliniat Anca Dragu.

Senatoarea a opinat că diferenţa de performanţă, de pricepere şi de seriozitate a guvernelor se traduce în cifre, astfel:

- În timp ce rata inflaţiei în România este 15,1%, în zona Euro este 8,9% şi în UE este 9,6% (date Eurostat, luna iunie)

România se împrumută la cel mai mare cost din UE.

- România are cel mai scump cost al finanţării. În timp ce randamentul la titlurile de stat la 10 ani este de 8,74% în România, în Cehia este de 5,12%, în Bulgaria este de 1,77%, în Croaţia este de 3,02%, în Polonia 7,14, iar în Ungaria 7,95%. Este de remarcat performanţa Croaţiei, o ţară care va adera în curând la Zona Euro după o lungă perioadă de recesiune şi dificultăţi economice. Cum se explică performanţa Croaţiei? Printr-un guvern responsabil, ambiţios, de profesionişti care au pus interesele ţării pe primul loc.

Situaţia economică în România este dificilă, cu inflaţie ce pare a fi scăpată de sub control, cu importuri masive, deficite de cont curent şi bugetare ridicate, iar indicatorii lunari recenţi arată îngrijorător – de exemplu, comerţul cu autovehicule este în scădere, în timp ce preţurile în industrie au explodat.

Soluţiile guvernului întârzie să apară.

Sursa: epochtimes-romania

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

De ce a produs atâta nervozitate la Bruxelles succesul Giorgiei Meloni în Italia? (II)

Alexandru LĂZESCU

De ce a produs atâta nervozitate la Bruxelles succesul Giorgiei Meloni în Italia? (II)

Alegerile din Italia accentuează tendința de a aduce valorile culturale și raporturile dintre Comisia Europeană și statele membre în centrul disputelor electorale viitoare din UE.

opinii

Dreptate en detail

Briscan ZARA

Dreptate en detail

Ceea ce este şi mai interesant e că fiind alese arbitrar, legile care garantează menţinerea dreptăţii pot fi la fel de uşor schimbate precum pelincile unui bebeluş. Sunt atâtea dreptăţi pe lume că ai de unde alege. Ceea ce ieri era ilegal, azi e chiar obligatoriu, ceea ce e azi împotriva legii, mâine poate fi permis sau chiar încurajat.

Lupta micuţilor cu lupul fioros

Cristina DANILOV

Lupta micuţilor cu lupul fioros

Mulţi adulţi tratează fricile copiilor în mod condescendent. Ce dacă se teme, e normal, spunem, copilul va creşte şi totul va trece; sau - toţi ne-am temut cândva de ceva şi iată, am crescut şi nu ne-a mai mâncat lupul. Dar, în acelaşi timp, adulţii tac mâlc despre cât de multe necazuri le-a cauzat frica în copilărie, şi poate că şi acum, doar că ei au învăţat să le ascundă bine. 

Domnul Marga şi meandrele adevărului istoric

Mihai DORIN

Domnul Marga şi meandrele adevărului istoric

Indiferent de finalul războiului din Ucraina, abţinerea noastră de la acte revărsânde şi iresponsabile, chiar şi atunci când ştim că teritoriile răpite României rămân o rană deschisă, o ţară ca a noastră, dacă e ţară demnă şi nu accident al istoriei, nu poate abdica de la onoare şi solidaritate cu valorile lumii libere. Întrucât din credinţă şi asumarea acestor valori ne-am născut şi noi, ca naţiune şi stat. Nu Rusia ne-a fost naş, ci ideile şi valorile lumii libere.

pulspulspuls

Un experiment politic va avea loc pe acoperişul hotelului “Europa” din Iaşi

Un experiment politic va avea loc pe acoperişul hotelului “Europa” din Iaşi

Un experiment deosebit se pune la cale în filiala liberalilor ieşeni, o procedură extraordinară de măsurare a potenţialului politic al unor candidaţi. 

Caricatura zilei

Scăpări de gaze #NordStream5

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.