Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Dramă cumplită: la 47 de ani a ajuns să cântărească doar 30 kg

GALERIE
eugen movila
  • eugen movila
- +

De profesie jurist, acum nu mai poate face nimic, de mâncare nu se poate atinge: face ocluzie dacă mănâncă altceva decât un amestec special, numai că acest amestec în costă peste 3.500 lei pe lună, familia lui Eugen este disperată, nemaiavând la cine apela pentru ajutor de orice fel. 

Deşi are 47 de ani, Eugen Movilă cântăreşte nu mai mult de 30 kilograme. A ajuns la această greutate pentru că, în urma unor complicaţii făcute după o operaţie, nu a mai putut mânca nimic. Din 2013 se hrăneşte numai cu un amestec de vitamine numit „Fresubin“. În farmacii, preţul unei astfel de băuturi este de aproape 50 de lei, dar variază de la o farmacie la alta.

Bărbatul are nevoie de câte două-trei sticle a câte 500 ml pe zi. „Aveam prieteni care îmi trimiteau sticlele din străinătate. Chiar dacă plăteam transportul, tot ieşeam mai ieftin decât dacă le cumpăram de aici“, a precizat Eugen Movilă. După fiecare „masă“, el trebuie să se odihnească câteva ore.

În 2011, bărbatul a ajuns la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului „Sfântul Spiridon“ acuzând dureri abdominale. Eugen susţine că, atunci când a ajuns pe masa de operaţie, avea peritonită. În urma intervenţiei a fost nevoit să ia un tratament medicamentos care i-a afectat colonul, iar medicii au trebuit să îndepărteze o parte din el. Apoi, a urmat scoaterea fierii, care, după şase luni, a declanşat starea de intoleranţă la mâncare.

 „Nu pot mânca nimic, că fac imediat subocluzie intestinală. Am încercat în anii trecuţi să mai mănânc, dar de fiecare dată ajungeam la spital ori cu targa, ori cu pătura. Într-o săptămână am mers şi de trei-patru ori. Doctorii mi-au spus că nu se poate interveni chirurgical, din mai multe cauze, inclusiv a greutăţii şi a aderenţelor. Am fost şi la Gastroenterologie şi la nutriţioniţionişti, şi tot nu am găsit o soluţie“, povesteşte bărbatul. 

Eugen Movilă nu are banii necesari pentru a merge la tratament în străinătate, iar pensia de boală pe care o ia nu îi asigură nici tratamentul pe o lună. Bărbatul are nevoie de 70 de sticle de „Fresubin“ pe lună pentru a supravieţui, asta însemnând o sumă de aproximativ 3.650 de lei lunar. Bărbatul este mulţumit că trăieşte şi că se poate mişca singur.

 „Deşi nu e uşor, trebuie să fii optimist, să te încurajezi singur. Dacă ai gânduri negative, cazi în depresie, şi nu ştiu dacă te mai poate ajuta cineva. Plus că trebuie să ai credinţă, ea te întăreşte“, a subliniat acesta. Prietenii şi familia îi sunt alături şi îl susţin emoţional, iar asta îl ajută pe Eugen, care a început să se teamă de ideea singurătăţii. 

În anii ’90 a fost suplinitor la Centrul de Formare Profesională, iar în 2002 a devenit jurist. Eugen povesteşte că era sportiv şi plin viaţă. Acum este mai mereu obosit, iar asta se simte din tonul grav al vocii.

 „Anchilozez dacă nu pun muşchii în mişcare. De câte ori îmi permite vremea, ies afară la o plimbare sau merg până la magazin, dar nu mai mult de jumătate de oră, pentru că obosesc repede“, spune el.
 
Bărbatul locuieşte împreună cu soţia şi cu mama sa, Eugenia. Pensionara este cea care îi deschide mereu uşa cu ochii în lacrimi., Povesteşte că în anii trecuţi a avut parte de ajutor din partea prietenilor bărbatului şi a vecinilor.
 
„Ne-au sprijinit şi Biserica, şi mitropolitul. Dar când te ajută un om o dată, nu te poţi duce şi a doua oară la el. Acum chiar nu mai avem la cine apela, şi nici bani nu mai avem“, spune mama lui Eugen.
 
Malnutriţia este o boală care implică un risc crescut de infecţii, rănile se vindecă greu şi pe o perioadă mai lungă de timp. Pentru Eugen Movilă, este dificil să se vindece, pentru că nu poate mânca mai nimic. Organismul lui nu tolerează decât amestecul de vitamine, iar dacă încearcă să bea apă, i se face rău.
 „Sunt sătul de perfuzii nutritive, venele mele nu arată prea bine din cauza lor“, a subliniat bărbatul. Din cauza greutăţii, îi este greu să se deplaseze şi să se îngrijească singur, dar încearcă să îşi păstreze optimismul. 

Cei care doresc să îl ajute pe Eugen pot dona sume cât de mici în conturile pe numele acestuia de la BCR Iaşi: RO70RNCB031806501161000 pentru lei şi RO07RNCB0686065011610001, pentru euro. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri