Drama elevei Denisse F

joi, 09 octombrie 1997, 23:00
3 MIN
 Drama elevei Denisse F

Denisse F., eleva in clasa a XI-a G la Liceul nr.5, a solicitat in acest an bursa pentru ajutor social si pe caz de boala. Fata este – lucru mai rar in analele de pina acum ale scolii romanesti – mamica. Din zecile de dosare oferite de directorul liceului, Florin Iamandei, cazul Denissei reflecta nu numai drama unui copil nevinovat, ci si saracia in care se zbat unii elevi vrinceni.
Pe 16 octombrie a.c., Denisse F. devine majora. Viata ei in ultimii ani a fost un calvar. Nu implinise inca virsta pentru a merge la scoala cind si-a pierdut mama. A ramas pe lume cu un frate mai mare si cu tatal, care in prezent nu o mai recunoaste ca fiica si ii aduce numai necazuri, dupa cum ne-a marturisit chiar ea. In declaratia prin care solicita bursa, Denisse mentiona ca tatal ei este casatorit pentru a cincea oara, si si-a luat numele actualei sotii, astfel incit numele lui sa nu mai coincida cu cel a fiicei sale, motiv pentru a o renega. Conform certificatului medical eliberat de doctorita Maria Fianu, Denisse este bolnava de epilepsie de 5 ani si are crize din ce in ce mai dese. In trimestrul al III-lea al clasei a X-a, ea a vrut sa se retraga de la scoala deoarece nu avea posibilitati financiare de a mai continua liceul. "In ultimii 2 ani, Denisse F. era un copil care invata binisor. Anul trecut ea mi-a adus o cerere de retragere, dar am convins-o sa nu renunte la scoala", ne-a spus directorul liceului. Florin Iamandei a precizat, de asemenea, ca tatal Denissei venea din cind in cind la liceu, aducind reprosuri conducerii ca fiica sa primeste bursa degeaba si nu are absente in catalog cind lipseste nemotivat. Denisse ne-a relatat cu lacrimi in ochi povestea vietii ei: "La inceputul lunii martie a.c., am trecut prin cel mai mare necaz al vietii mele. Cind am iesit pe poarta fabricii unde faceam practica, am remarcat ca cineva ma urmareste. Ma duceam spre gara, la una dintre fostele neveste ale lui taica-miu, sa iau o geaca. Individul m-a oprit si mi-a spus ca-i procuror si ca trebuie sa discute cu mine. M-am urcat in masina sa si m-a dus pe un cimp spre Domnesti, unde m-a violat. Nu am mai putut merge acasa, stiam ca n-or sa ma mai primeasca. Viata mea in casa tatalui meu a fost groaznica. Foloseam baia vecinilor, nu ma lasau nici sa beau apa de la ei. Asa ca am plecat de acasa si am dormit in spital", ne-a spus Denisse. Potrivit spuselor sale, la scurt timp s-a imprietenit cu un vecin de la bloc, Aurelian C., care fusese casatorit si avea un copil. La numai 17 ani, Denisse a ramas insarcinata. A locuit mai bine de jumatate de an cu Auras, timp in care l-a ingrijit si i-a crescut copilul. Dupa citeva luni s-au despartit, deoarece fosta lui sotie s-a reintors in apartament. Denisse crede ca Auras este tatal copilului pe care l-a nascut prin cezariana la 7 luni, pe 10 septembrie a.c. Asta desi din luna martie, de cind In prezent, nu stie nimic despre fiul ei si, cu toate ca asistentele i-au spus ca a murit dupa nastere, ea crede ca baietelul inca traieste.
La inceputul anului scolar, conducerea Scolii Normale a acceptat ca Denisse sa fie gazduita de internatul de fete al Scolii Normale. In camera in care locuieste, Denisse nu are nici un lucru personal, deoarece tatal ei nu a lasat-o sa-si ia imbracamintea de acasa. Ea sustine ca poarta hainele colegelor de camera pentru ca bursa de care a beneficiat in anii de liceu i-a fost luata de tatal ei. "Tata are societate comerciala, masina, doua apartamente si chiar nu avea nevoie de acesti bani. M-am dus cu politia la el la usa, dar nu s-a rezolvat nimic. In ultima perioada, alocatia si bursa o iau eu", ne-a spus Denisse F.
Profesorii si colegii de clasa ii cunosc situatia si multi o compatimesc. Insusi directorul a considerat-o un caz social reprezentativ pentru Liceul nr.5, unde foarte multi elevi solicita bursa pe motivul saraciei. "Nu o sa gasiti un liceu cu atitia copii cu necazuri ca la mine. Unul dintre motive ar fi ca 75% dintre liceeni provin din mediul rural, fara venituri sau din familii cu multi copii", ne-a precizat Florin Iamandei. (Cristina ALEXANDRU)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii