Drama feminina

Subtitlu

duminică, 02 august 2009, 18:08
10 MIN
 Drama feminina

Pasesc nesigure pe holurile spitalelor. Poti observa cu usurinta ca sint slabite, tremura si, desi unele frumoase, au fata acoperita de cearcane. Privirea numai in podea, ca si cum nu ar mai avea curajul sa priveasca lumea la fel. Merg cu greu, din cind in cand isi mai asaza baticul pe cap, asa, ca sa nu observe cei din jur ca nu mai au par foarte mult. Sau deloc. Atmosfera este una apasatoare, greoaie. Toti stiu ca acolo este locul unde moartea pindeste fara incetare, zi si noapte, minut cu minut si secunda cu secunda, din fiecare coltisor. Pina si rudele lor incearca sa isi ascunda lacrimile: le-ar darima altfel moralul celor bolnavi. O boala a femeilor, care le-a distrus viata, le-a rapit feminitatea si le-a lasat fara curajul de a merge inainte. Este sectia in care se consuma zilnic drame incredibile. Aici se descopera si se trateaza boala care reprezinta prima cauza a deceselor in rindul femeilor: cancerul la sin.

"Nu am vrut sa pierd un sin"

Femeile de aici, cele mai multe, sint bolnave de cancer de sin. Este boala care le-a distrus viata. Vin si pleaca dintr-o rezerva de patru-cinci persoane si au grija ca mereu sa inchida usa. Printre ele se numara si doamna Angela, o femeie frumoasa, in virsta de 47 de ani. Ochii albastri si mari transmit emotiile puternice, dar si caldura sufleteasca. Este imbracata elegant, dar halatul nu reuseste sa o acopere complet, lipsa unui sin este evidenta. Si pe ea a distrus-o cancerul. A acceptat sa vorbeasca despre calvarul psihic prin care a trecut inca de la aflarea diagnosticului, ce parea infim, la inceput. Ne-a povestit ca i-a fost teama sa se opereze, dar frica de moarte a fost mai presus. "Primul diagnostic a fost unul usor, nu presupunea pericol major. Mastoza (noduli, n.r.) au spus medicii, la ambii sini, si un tratament adecvat. Dupa trei luni am repetat ecografia. S-a vazut o evolutie proasta a bolii, nu una buna, cum ne-am fi asteptat. Am fost trimisa la operatie. Un sin se vindecase, unul dimpotriva, s-a agravat. Am aminat operatia trei luni", a spus doamna Angela, vizibil afectata. A aminat-o din aceleasi motive ca toate femeile: frica, rusinea, incapatinarea normala de a nu dizolva feminitatea. "Nu am vrut sa pierd un sin", a continuat femeia, in timp ce isi framinta miinile. "Stiam ca operatia inseamna extirpare, stiam. Am incercat tot felul de terapii alternative care nu au avut nici un rezultat. Trei luni mi-am pus tot felul de intrebari, asa cum fac toate femeile inainte de operatie. Eu am decis sa vin la spital. Mi-am dat seama ca alta sansa nu am sa ies din asta, trebuia sa ma operez. Asa ca am venit, m-au operat in stare de urgenta, a fost o interventie dificila, nodulii se marisera, stadiul era avansat, cu un factor de risc major din cauza aminarii. Odata ce ai acceptat sa faci operatia, ai acceptat si ce urmeaza dupa. Problemele, impactul psihic sint inainte de a lua decizia", a marturisit femeia.

"Femeile trebuie sa stie ca pot sa isi refaca aspectul fizic"

La trei luni de la aflarea diagnosticului, femeia a fost operata. Cuvintul cancer l-a auzit insa abia la o luna dupa ce s-a lasat pe mina medicilor. "Eu am refuzat ideea de mutilare, de amputare a sinului. De asta le e frica tuturor femeilor, si, chiar si dupa operatie, ma rugam sa nu fi fost cancer. O luna am trait cu speranta ca a fost ceva benign, rezultatele au aratat insa contrariul. Probele din tesut erau maligne. A inceput chimioterapia, tratamentul de dupa operatie, cel pe care il fac si acum", a povestit femeia. Nu doar privitul in oglinda pe masura ce evolueaza boala, nu doar pierderea unei parti anatomice, a increderii in sine, ci si a relatiilor, de orice fel, toate intervin odata cu diagnosticul cancerului de sin. "Asa ceva afecteaza orice fel de relatie, nu doar cea cu sotul, nu doar cea cu familia. Sigur ca ei se poarta foarte frumos, asa cum o faceau si inainte, dar in capul lor nu poti intra sa vezi ce gindesc. Banuiesc ca nu le e usor. Ti se schimba prioritatile in viata atunci cind te intilnesti cu moartea, chiar si cu perspectiva mortii. Sanatatea este pe primul loc, indiferent in ce consta obtinerea ei. Ai acceptat, mergi mai departe", a adaugat doamna Angela. Putine femei stiu insa ca exista si chirurgia plastica, reconstructiva. Frica de a ramine mutilate pe viata le aduce in stadii de metastaza pe masa de operatie. "Nu am vrut silicoane. Multe nu se duc in timp util la operatie din cauza asta. Este foarte important ca femeile sa stie ca pot sa isi refaca aspectul fizic, mai ales cu propriul lor tesut. Eu am aflat de chirurgie dupa ce mi-am pierdut sinul. Stiam teoretic de plasticieni si sini mariti, dar nu imi doream asta. Varianta civilizata a parut cea a refacerii din propriul tesut, in strainatate iti pot multiplica celulele chiar. Cele care gindesc ca mine, ca nu vor silicoane dupa, au aceasta varianta sau protezele. Solutii sint, dar trebuie sa le cunosti inainte de operatie, sa dispara tortura", a mai spus femeia. Acum urmeaza tratamentul si il roaga pe medic sa ii dea un calmant. Durerea nu a mai disparut de citeva saptamini.

"Nu am spus nimic, gindeam ca poate se retrage"

Si daca la doamna Angela frica de mutilare a fost motivul pentru care a aminat operatia, in cazul a doua alte femei lipsa de informare si-a spus cuvintul. Una dintre ele si-a privit boala cum evolueaza pina in stadiul avansat, alta a mers la medic, insa nu stia nici dupa operatie ca suferinta ei se numea cancer. Femeile au fost operate in stadii de metastaza, abia atunci au ajuns la spital. Doamna Elena are 77 de ani si a suferit o operatie acum citeva zile. A observat inca din vara trecuta ca unul din sinii ei nu are un aspect normal. Nu a mers insa la medic. "Am vazut inca de anul trecut, din vara, ca un sin s-a marit. Nu am dat atentie, iar la sfirsitul lui noiembrie a aparut si un nodul. A continuat sa creasca in ultimele luni, a inceput sa si doara. Eu nu am spus nimic, gindeam ca poate se retrage. Am renuntat la vitamine, cine stie, poate il alimentam sa creasca. Anul acesta, din martie incoace, mi-a fost tot mai rau, nu aveam chef de nimic, stateam numai in pat", a spus doamna Elena. Femeia a ajuns la spital abia dupa ce copiii ei si-au dat seama ca ceva nu este in regula. "Durea din ce in ce mai tare, copiii m-au vazut ca nu sint bine, dar nu le-am spus de ce. S-au hotarit sa vina sa ma vada, atunci am inceput sa pling si le-am aratat ce am. A doua zi m-au si dus la spital. Am fost foarte constienta ca sint bolnava, nu stiam ce am, dar nici nu am vrut sa vin. Daca veneam mai devreme, era mai bine, acum imi pare rau. Doctorul mi-a si spus de cum m-a vazut ca ma opereaza. Dupa ce am facut operatia, le-am spus fetelor de aici: e o timpenie sa iti fie frica, atunci cind esti tratat, nu mai simti nimic. E adevarat ca ramii fara un sin, dar mai ales la virsta asta, sanatatea este cea mai importanta. Nu am crezut in viata mea ca eu as putea sa am cancer de sin", a marturisit doamna Elena.

"Nu m-am gindit ca e cancer"

Doamna Mariana are 75 de ani si a fost operata in stadiu de metastaza. Femeia a observat ca ceva nu este in regula cu sinul ei, a venit la medic, insa deja era tirziu. "Cind ati primit diagnosticul de cancer?", am intrebat-o. "Cancer am avut eu? Oare?", raspunde doamna Mariana. Cancer s-a numit suferinta ei, femeia nu stia insa nici dupa operatie de ce nu mai are un sin. Sanatatea era pe primul loc si in cazul ei, insa in mediul rural, dupa cum spune femeia, informatiile nu au ajuns si la cei mai in virsta ca ea. "Eu sint batrina, noroc de copii, ca eu nu stiu multe. La tara nu prea cunoastem noi de cancer de sin din asta, venim la medic si ne facem bine. Eu am gasit ca un nodul cind ma spalam si am vazut ca tot a crescut, ma deranja. In iunie deja mi-era frica, am zis ca vin la medic. Am asteptat sa ajunga fata la mine si am venit cu ea la spital. Medicul a spus ca e de operatie, imi era frica, am avut emotii. Dar medicul ne salveaza. Acum sint bine, operata, dar nu m-am gindit ca e asa ceva, cancer", a incheiat femeia.

Unele femei ajung devreme la medic, altele nu mai au sansa de a-si pastra sinul. Sint femei simple, din mediul rural, neinformate, sau femei educate care se tem insa de efectul devastator al amputarii. Sanatatea ocupa primul loc in topul prioritatilor, iar feminitatea se dizolva printre sedintele de chimioterapie. Ele sint femeile care sufera de cancer de sin, dar si de trauma unei identitati furate.

Cancerul la sin, prima cauza a deceselor in rindul femeilor

Medicii spun ca numarul femeilor care vin la spital in stadii grave este in continuare unul mare. De vina pare a fi lipsa de informare, insa nimeni nu poate spune exact ce le impiedica pe femei sa ajunga mai devreme la consult. "Este o enigma pentru noi, medicii, de ce ajung femeile in stadiul acesta. Probabil din lipsa de educatie, de informare. Multe sint din mediul rural, de multe ori ele amina sa vina la spital. In Romania in continuare intilnim astfel de situatii. Anul trecut, din 190 de cazuri noi de cancer de sin la nivelul judetului Iasi, doar 70 erau in stadiul I si II, restul erau stadii avansate ale bolii. Cancerul de sin, dintre toate tipurile de cancer, ramine prima cauza a deceselor in rindul femeilor, desi poate fi depistat si tratat, ca si cel de col uterin", a declarat dr. Lucian Miron, seful Clinicii de Oncologie din cadrul Spitalului Clinic Sf. Spiridon. In anul 2007, la nivelul judetului Iasi au fost depistate 233 de cazuri noi de cancer de sin, iar anul trecut 190, potrivit medicilor din cadrul Spitalului "Sf. Spiridon".

Cum depistezi cancerul de sin?

Cancerul de sin poate avea doua forme, dupa cum spun medicii. Acesta "poate fi hormonodependent, adica legat de estrogen, sau poate fi ereditar, legat de factori genetici. Poti depista cancerul atunci cind apar noduli sau cind e in singe, in metastaza. Apare, in general, la femeile care au trecut de 35 de ani, iar riscul creste odata cu virsta. Se stie ca cea mai buna metoda de a-l depista este autoevaluarea. Fiecare femeie trebuie sa isi examineze sinii o data pe luna, preferabil in primele zile dupa menstruatie, culcat si in fata oglinzii. Orice modificare inregistrata trebuie sa puna un semn de intrebare. In principiu se cauta nodulii sau aspectul pielii gen coaja de portocala. De asemenea, nu trebuie sa existe scurgeri la nivelul mamelonului", a afirmat dr. Razvan Socolov, medic primar Obstetrica-Ginecologie la Maternitatea "Elena Doamna". Cancerul de sin poate fi depistat prin mutiple metode de laborator. "Femeile pot face o mamografie o data la 3 ani. Mai ales cele care au trecut de 35 de ani pot face o ecografie sa vada nodulii. Biopsia este tot o metoda de control, atunci cind prin punctie se ia tesut si se analizeaza daca e bening sau malign. In cele din urma, daca e malign, intervine operatia", a continuat dr. Razvan Socolov. Medicii spun ca exista unii factori de risc. "S-a constatat ca persoanele care au avut menstruatie mai devreme de 14 ani au un risc mai mare. Persoanele cu tendinte de obezitate, cele care nu intrerup anticonceptionalele timp de 10 ani, poate parea o gluma, dar si cele care poarta sutien continuu, toate au un risc major", a precizat dr. Razvan Socolov.

Disparitia unui simbol al feminitatii precum sinul are un efect teribil in plan psihologic

Potrivit medicilor, reconstructia plastica ar trebui sa fie cunoscuta de catre toate femeile care ajung pe masa de operatie din cauza cancerului de sin. Anul acesta, la Iasi, o singura femeie a apelat la chirurgia plastica. "Suferinta nu vine doar din cauza riscului vital, ci si din cauza mutilarii. Efectul psihic este unul devastator atunci cind ii spui unei femei ca urmeaza sa ii tai un sin, chiar si dupa operatie este foarte greu. Disparitia unui simbol al feminitatii precum sinul are un efect teribil in plan psihologic. Reconstructia este o solutie si poate fi realizata in acceasi sedinta cu amputarea sau dupa, in citeva etape. Din pacate, foarte putine stiu ca au aceasta sansa", a declarat prof. dr. Teodor Stamate, seful Clinicii de Chirurgie Plastica si Reconstructiva din cadrul Spitalului Clinic de Urgenta "Sf. Ioan". Medicii precizeaza insa ca Ministerul Sanatatii nu sprijina femeile aflate in astfel de situatii, iar multe dintre ele nu isi permit sa apeleze la chirurgia reconstructiva. "La noi in Romania exista bariere in astfel de cazuri, pentru ca, de multe ori, nu se lucreaza in echipa mixta, doctorii nu comunica intre ei. De asemenea, Ministerul Sanatatii nu acopera si costurile chirurgiei plastice, ci doar ale extirparii. Lipsa unui program national se simte enorm. Femeile nu au intotdeauna posibilitati financiare sa apeleze la reconstructie, mai ales ca o astfel de operatie ajunge si la 1.500 de euro. Anul acesta am avut o singura pacienta pe care am operat-o, si sinul ei era amputat in urma cu 11 ani. Femeile trebuie sa stie ca au si posibilitatea aceasta, foarte multe sufera o trauma in urma unei operatii de cancer de sin", a incheiat prof. dr. Teodor Stamate.

Sheryl Crow, Kylie Minogue sau Olivia Newton-John au luptat cu aceasta maladie

Cancerul de sin nu discrimineaza. De-a lungul timpului, mai multe persoane cunoscute au suferit de aceasta boala si au recunoscut in fata marelui public suferinta indurata. Nume precum Sheryl Crow, Kylie Minogue, Anastacia, Cynthia Nixon (actrita care a interpretat rolul Mirandei din "Totul despre sex"), Christina Applegate, Olivia Newton, John Suzanne Somers, toate au cunoscut drama cancerului de sin. In Romania, s-au alaturat campaniei de lupta impotriva cancerului la sin, din postura de victime, cunoscutele jurnaliste Dana Deac si Corina Dragotescu.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii