Cea mai bogată comună din judeţ, venituri cât oraşele Tg. Frumos, Hârlău şi Podu Iloaiei la un loc
La capitolul "Venituri totale", administratia Miroslavei o urmareste strâns pe cea a (...)
citeste totmiercuri, 25.05.2022
„Ziarul de Iaşi“ a încercat să reconstruiască ultimele două zile de viaţă ale preotului Imanuel Liviu Crauciuc Cabur, care s-a sinucis săptămâna trecută. După ce am vorbit cu mai mulţi membri din Centrul eparhial al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, faptele prezentate de protopopul Victor Pâslariu, singurul autorizat să vorbească în spaţiul public din partea Mitropoliei, nu se corelează cu informaţiile obţinute de „Ziarul de Iaşi“. Deşi protopopul a declarat iniţial pentru „Ziarul de Iaşi“ că nu ştia despre faptul că preotul Crauciuc era în procedură de divorţ, sursele noastre au precizat că situaţia este departe de a fi adevărată. De fapt, Victor Pâslariu ar fi discutat cu preotul Crauciuc chiar joi, în ziua în care acesta s-a sinucis. Ba mai mult, după mai multe încercări, ar fi reuşit să îi obţină o audienţă telefonică cu Înaltpreasfinţitul Teofan, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.
Protopopul ar fi refuzat dialogul
În vârstă de 42 de ani, Imanuel Liviu Crauciuc Cabur a fost găsit joi, 10 decembrie, spânzurat în podul casei sale din Galata, din Iaşi. În seara dinainte şi pe parcursul zilei de joi, sursele noastre descriu că ar fi discutat cu protopopul din Hârlău, fiind într-o stare disperată, explicându-i că e pe punctul să divorţeze de soţie şi nu ştia nimic despre viitorul său în preoţie. Canoanele bisericii spun că în cazul unui divorţ, preotul poate rămâne pe post, fără a fi caterisit, necăsătorit, doar dacă divorţul nu i se poate imputa deloc.
Îngrijorat cu privire la viitorul său, încărcat de faptul că existau disensiuni în familie, că reuşea să se înţeleagă din ce în ce mai greu cu unul dintre copiii săi, preotul a cerut o audienţă la mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Sursele noastre spun că protopopul Victor Pâslariu a încercat acesta lucru, să îl ajute, văzând situaţia în care se afla: acesta l-ar fi sunat pe Înaltpreasfinţitul Teofan de mai multe ori pe telefonul personal şi, într-un final, văzând că nu reuşeşte să îl contacteze, a sunat la secretariatul Eparhiei Iaşilor pentru a încerca să dea de IPS Teofan. Persoanele din secretariatul Eparhiei au confirmat pentru „Ziarul de Iaşi“ şirurile de apeluri şi solicitarea protopopului de Hârlău, Victor Pâslariu, şi au lăsat să înţeleagă că în ziua dinaintea morţii preotului, IPS Teofan ar fi luat legătura direct cu Liviu Crauciuc. „Ziarul de Iaşi“ nu a putut corobora însă existenţa convorbirii telefonice între mitropolit şi preotul care s-a sinucis şi dintr-o altă sursă.
Contactat telefonic în cursul zilei de ieri, protopopul Victor Pâslariu a refuzat vehement să confirme sau să infirme cele relatate la telefon, a început să vorbească peste reporterul „Ziarul de Iaşi“ şi i-a închis într-un final telefonul.
„Părintele Liviu Crauciuc s-a dus dintre noi, e o situaţie destul de dramatică, destul de fină încât pentru mine, pentru sufletul şi liniştea mea, prefer să nu reiau subiectul şi să îmi aduc aminte de situaţia aceasta dureroasă“, s-a mărginit în a explica Victor Pâslariu.
Eparhia se află „pe un butoi cu pulbere“
Însă există mai multe voci la nivelul Arhiepiscopiei Iaşilor, în special din rândul preoţilor tineri, care vociferează şi spun că situaţia este „pe un butoi de pulbere“, fiindcă instituţiile bisericii puteau face, cred aceştia, un efort mai mare pentru preotul Crauciuc.
„Dacă protopopul îl susţinea, vorbea cu mitropolitul şi spunea, haideţi să îl primim în audienţă, cu soţia sau separat, au doi copii, haideţi să căutăm o variantă să îi ajutăm. Dar nu s-a făcut nimic, asta e cert, doar se ia act de ce s-a întâmplat. E ca şi cum chemi pompierii după ce a ars deja casa. Îmi pare foarte rău că nu a fost ajutat, că nu se discută problema aceasta gravă decât ici-colo. E o problemă gravă, nu doar de imagine a bisericii, dar poţi face depresie şi dacă eşti preot, medic sau inginer şi poţi ajunge în situaţii de genul ăsta. Când ajungi acasă şi eşti singur, soţia nu îţi răspunde la telefon, primeşti hârtie cu divorţ de la tribunal, protopopul nu poate să te ajute, sunt şanse să fii caterisit - nu e clar că există un risc?“, a spus unul dintre aceşti preoţi, sub protecţia anonimatului.
Un alt preot s-a declarat şocat de faptul că luni, 14 decembrie, şi marţi, 15 decembrie, au avut loc o serie de întâlniri pe Zoom cu preoţii din protopopiatele din judeţul Iaşi şi mitropolit. S-a discutat despre pregătirile de Crăciun, le-a fost transmise recomandări să aerisească des bisericile, să se ducă cu Ajunul, iar unde nu sunt primiţi „să îşi ceară iertare“. Nu s-a discutat deloc însă despre sinuciderea de săptămâna trecută.
„Trebuiau chemaţi toţi protopopii discutat cu ei - ce preoţi avem într-o situaţie dificilă, în divorţ, fără o situaţie materială bună acum, în pandemie, hai să îi ajutăm, să mergem la ei, să îi chemăm la Iaşi, să vină cu tot cu preoteasa, în toate căsniciile sunt contradicţii, dar să nu se mai întâmple niciodată aşa ceva în Eparhia noastră! Noi suntem într-o situaţie dramatică şi totul rămâne la nivel de discuţii“, a spus preotul, care slujeşte de câţiva ani la o parohie din centrul oraşului.
Pr. Crauciuc a fost chemat în faţa Inspecţiei bisericeşti în vară
„Ziarul de Iaşi“ a mai descoperit şi faptul că preotul Liviu Crauciuc s-a aflat şi sub lupa Inspecţiei bisericeşti a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei în acest an. În urma unei reclamaţii făcută de fostul primar al comunei Coarnele Caprei, că i-ar face campanie electorală actualului primar, care a câştigat din partea PNL, şi cu care ar fi rudă, a fost chemat la Iaşi. Pr. Dumitru Boboc, care conduce Corpul de inspecţie bisericească, a confirmat evenimentul pentru „Ziarul de Iaşi“ şi spune că nu a fost nevoie ca acest caz să fie înaintat Consistoriului eparhial fiindcă la discuţia respectivă preotul Crauciuc a lăsat să se înţeleagă faptul că nu este o practică în cazul său.
„I s-a pus în vedere să nu se implice sub nicio formă, nu avem voie să ne implicăm în politică în niciun fel aşa că i s-a atras atenţia. Când primesc un astfel de telefon stau de vorbă cu preotul respectiv, dacă e suficient o discuţie şi înţelege, rămâne acolo, dacă nu continuăm procedurile. Mi s-a părut un om foarte în regulă, receptiv, asculta, nu dădea semne de supărare sau de depresie, am rămas cu o impresie foarte plăcută. A fost prima şi singura discuţie avută, nu a recunoscut că s-ar fi implicat în campanie, dar a spus că înţelege că nu are voie şi ca preot are o altă menire“, a precizat pr. Dumitru Boboc.
Cuvinte cheie: + preotul crauciuc, sinucidere preot, cabur, pâslariu
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Motorină, benzină și păcură pentru Republica Moldova din rezerva de stat a României
Sorana Cîrstea a fost eliminată în turul al doilea al turneului de la Roland Garros
Descoperire şocantă la Bihor: Tânără, tranşată şi împachetată în saci menajeri
Patronii cluburilor Sepsi şi CFR Cluj l-au ironizat pe Dan Şucu
”Ucideţi exporturile ruse”, îndeamnă Kuleba la Forumul Economic Mondial
Prinţul Charles vizitează centrul pentru refugiaţi ucraineni de la Romexpo
De ce să alegi www.tratamente-turcia.ro? Pentru servicii medicale de calitate! (P)
Ruşii au scos de la „naftalină” şi duc pe front tancuri sovietice fabricate în anii 60
(FOTO) Un american poartă povara deşeurilor pe care le generează într-o lună
CSM l-a exclus din nou pe Judecătorul Cristi Danileţ din magistratură
Încălcarea sancţiunilor impuse Rusiei de către statele membre UE ar putea fi considerată infracţiune
Autorităţile instalate în Zaporijjea impun rubla rusă ca monedă în regiunea ucraineană
Ploaie de stele pe cerul României pe 31 mai: „Totul sau nimic”
Din puşcărie, Udrea îi atrage atenţia lui Predoiu că ea „l-a făcut om”
SUA: Eşec pentru Trump la alegerile primare republicane din statul Georgia
(FOTO) Aroneanu: Casă la roşu, distrusă de flăcări. Proprietarul, rănit uşor
Cîmpeanu propune ca profesorii debutanţi să fie plătiţi la nivelul salariului mediu pe economie
Masacrul din Texas: Atacatorul era batjocorit de colegi din cauza hainelor şi pentru că era sărac
Care este rolul uleiului pentru motor si cum influenteaza viata masinii tale? (P)
Marea Britanie: Preţurile cresc în cel mai rapid ritm din ultimii 40 de ani
Schröder anunţă că a renunţat la numirea în Consiliul de Supraveghere al Gazprom
Ce spune pilotul Titi Aur despre maşinile electrice: “Am trăit câteva senzaţii”
Reacția lui Medvedev, după ce ATP a decis să nu acorde puncte la Wimbledon
Iohannis, singurul preşedinte român care s-a întâlnit cu Igor Dodon (FOTO)
Cum să reduceți consumul de carburant. Trucuri atunci când sunteți în trafic
Pas important pentru primii kilometri de autostradă de pe teritoriul judeţului Iaşi (FOTO)
României i-a luat trei luni să se retragă din două bănci ruseşti
Guvernul a promis că numai face angajări la stat, dar încadrează 8.000 de persoane la “Interne”
George Simion, liderul AUR, invitat să o “şteargă” de la mitingul profesorilor
Mouratoglou, mesaj pentru Halep: „Lasă franceza! Ne ocupăm de tenis”
„Animale fantastice: Secretele lui Dumbledore” va avea premiera pe HBO Max în 30 mai
Traian Băsescu încă nu s-a mutat din vila de protocol: Nu am terminat de semnat contractele
Cine este Qinwen Zheng, adversara Simonei Halep din turul doi la Roland Garros
Cod galben de furtuni, până joi dimineaţă, în cea mai mare parte a ţării
Kasparov amintește de "vechiul truc al lui Putin" pe care îl aplică și acum
Medicul internat la Socola a depus plângere penală la DIICOT
Tomac: Calea integrării R. Moldova în UE mai devreme de 15-20 de ani nu poate fi luată în discuţie
Ford testează o tehnologie care reduce automat viteza în zonele pietonale
Un grup de elevi lovesc o colegă, la Hârlău. Poliţia a deschis o anchetă (FOTO)
Două autoturisme au fost lovite de crengi căzute, în spatele spitalului CFR (FOTO)
Primul BMW XM din istorie, surprins partial camuflat pe aeroport
Legea gazelor naturale din Marea Neagră, promulgată de preşedintele Klaus Iohannis
Șoferii care nu sunt atenți la drum, depistați cu camere speciale
Alertă în Canada. Quebec confirmă 15 cazuri de variola maimuţei
15 ani de Street View. Mașinile sunt și acum în peste 120 de orașe din România
Coreea de Nord a lansat trei noi rachete. Preşedintele Joe Biden abia părăsise Asia
Ar putea fi cel mai rezistent laptop creat vreodată. Prețul este pe măsură
Tehnicianul german Jurgen Klopp, ales antrenorul sezonului în Premier League
ABC-ul sănătății ochilor la copii. La ce trebuie să fiți atenți și ce trebuie să faceți
Lucian DÎRDALAVârful adversităţii |
Florin CÎNTICLiţă Chiţălău şi lupta pentru pace |
Radu PĂRPĂUȚĂEpoca lui „Davai ceas, davai palton” |
Alex VASILIUMariana Cioromila: Du-te, tinere, până atingi limita potenţialului tău |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.