Drama unor bătrâni din Iaşi care şi-au girat apartamentul din prietenie: „Justiţia apară escrocii şi cămătarii“
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Drama unor bătrâni din Iaşi care şi-au girat apartamentul din prietenie: „Justiţia apară escrocii şi cămătarii“

GALERIE
sotii costescu1
  • sotii costescu1
- +

După un proces de şapte ani care nu le-a adus sentinţa sperată, doi soţi de peste 70 de ani din municipiul Iaşi vor rămâne pe drumuri în câteva săptămâni. Familia Costescu a luat decizia neinspirată de a-şi pune locuinţa gaj pentru un împrumut contractat de cei pe care îi considerau prieteni. Dincolo de propria naivitate, cei doi bătrâni s-au considerat victime ale unui mecanism infracţional al cărui scop ar fi fost de a-i lăsa fără apartament. Cu atât mai mult cu cât cei pentru care ieşenii îşi giraseră locuinţa erau „recidivişti“, mai existând şi alte persoane care au rămas fără casă în aceeaşi manieră.

Marian (72 de ani) şi Florica (74 de ani) Costescu au avut, în trecut, funcţii de conducere la o firmă de construcţii din oraş. Cu banii câştigaţi, cei doi septuagenari şi-au cumpărat, în rate, un apartament situat într-o zonă rezidenţială bună din Iaşi: strada Armeană.

Peste ceva mai mult de o lună, în ianuarie, cei doi soţi se aşteaptă să fie evacuaţi din apartamentul în care au locuit o viaţă. Povestea cu final trist al familiei Cos­tescu poate fi o povaţă pentru cei care, din altruism sau naivitate, sunt de acord să îşi ipotecheze locuinţele pentru împrumuturi contractate de alte persoane.

Ipotecă pe apartament, din prietenie

În 2006, familia Costescu a fost de acord să garanteze cu apartamentul un împrumut contractat de Dan şi Elena Şotropa, doi ieşeni care, la acel moment, aveau mai multe datorii către diverse persoane.

Din acest motiv, de altfel, soţii Şotropa (care deţineau mai multe firme) au apelat la prietenii lor, familia Costescu, deoarece bunurile pe care le aveau nu mai erau suficiente pentru a garanta alte împrumuturi.

Cu promisiunea că în doar câteva luni ipoteca de pe apartamentul familiei Costescu va fi mutată pe o casă aparţinând familiei Şotropa, cea dintâi a garantat un împrumut de 56.000 de euro de la un anume Alexandru-Ştefan Popovici, un bărbat care mai împrumutase şi avea să mai împrumute şi altor persoane din Iaşi.

După câteva luni, familia Costescu a aflat că prietenii lor Şotropa vânduseră casa din Copou, a cărei valoare era de peste 200.000 de euro, însă, cu toate acestea, nu au plătit datoria pentru ca ipoteca de pe apartamentul de pe strada Armeană să poată fi ridicată. Era momentul în care familia Costescu şi-a dat seama că fusese păcălită.

Şir lung de procese şi anchete

Cu riscul de a-şi pierde locuinţa devenit iminent, familia Costescu s-a adresat jus­tiţiei pe două căi: prin plângeri penale şi acţiuni civile. În 2009, septuagenarii depun o plângere penală la Parchet, acuzându-i pe soţii Şotropa de înşelăciune.

Au aflat astfel că plângerea lor nu era singulară, existând şi alte persoane care îşi giraseră casele în favoarea unor împrumuturi de-ale soţilor Şotropa. Cel puţin 11 împrumuturi luate de soţii Şotropa au fost identificate de anchetatori, în unele cazuri acestea fiind stinse prin executarea silită a giranţilor.

În 2013, poliţistul care s-a ocupat de dosar a trimis materialul la Parchet cu propunere de trimi­tere în judecată pentru înşelăciune. Procuro­rii nu au fost însă de acord şi au clasat, în 2014, dosarul. Anchetatorii au considerat că soţii Şotropa nu au avut intenţia de a înşela pe nimeni.

Ordonanţa respectivă a fost desfiinţată de instanţă, însă, după ce cazul a fost întors la Parchet pe toate părţile, s-a ajuns, în august 2015, la aceeaşi soluţie de clasare. Între timp, în 2010, apartamentul soţilor Costescu a fost scos la licitaţie şi vândut. Sep­tuagenarii au suspendat efectele executării silite prin intermediul unui proces civil în care complete diferite au pronunţat sentinţe diferite.

În 2017 a venit pri­ma sen­tinţă, la Judecătorie: anularea garan­ţiei ipo­tecare.

„Reclamanţii şi-au dat con­sim­ţământul în vederea garantării restituirii împrumutului luat de familia Şotropa, convinşi fiind de aceştia că va fi transferată ipoteca de pe imobilul lor, pe care aceşti pârâţi îl deţineau în proprietate, ceea ce nu s-a întâmplat (…) Pe de altă parte, şoţii Şotropa nu au informat reclamanţii despre starea financiară în care se aflau, determinată de celelalte împrumuturi pe care le contractaseră anterior“, motiva Judecătoria Iaşi sentinţa favorabilă familiei Costescu, care venea după o rejudecare.

Nu aceasta avea să fie sentinţa care a rămas definitivă deoarece, în acelaşi an, Tribunalul a admis apelul formulat de Alexandru Popovici, cel care acordase împrumutul. De acea dată, judecătorii au considerat că „probele admi­nistrate nu conduc la concluzia că, la momentul încheierii contractului, pârâţii Şotropa ar fi fost de rea-credinţă şi ar fi ştiut că nu vor achita niciodată împrumutul garantat de reclamanţi.“

Sentinţa defavorabilă familiei Costescu a rămas definitivă la Curtea de Apel Iaşi, care nu a motivat încă decizia.

Ce spun cei doi soţi

Marian şi Florica Costescu spun că justiţia nu a fost dreaptă cu ei, considerând că au fost păcăliţi de familia Şotropa şi că aceştia au scăpat basma curată.

„Munceşti o viaţă, am fost doi intelectuali care am muncit cinstit, şi te trezeşti că nu ai unde pune capul seara. Vai de capul nostru!“, ne-a spus femeia, care a afirmat că nu înţelege de ce Popovici, cel care îi împrumutase pe soţii Şotropa, a formulat apel îm­po­triva primei decizii a instanţei, în con­diţiile în care el ar fi putut să îşi primească, în continuare, banii de la debitori.

„Justiţia apără escrocii şi cămătarii“, ne-au mai spus cei doi soţi. „Acum, plătim în rate taxa de timbru, cred că tot procesul ne-a costat peste 50.000 de lei. Nu avem bani de un apartament, vom sta în chirie cel mai probabil“, a precizat Marian Costescu.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Urâţii învinşi

Cătălin ONOFREI

Urâţii învinşi

USR-PLUS a început deja să-şi piardă termenul de valabilitate şi poate că o perioadă de opoziţie, în care să demareze un amplu proces de deratizare a partidului, ar fi cel mai util lucru pentru viitor.  

Filmuletul zilei

opinii

Fanatici

Briscan ZARA

Fanatici

Nu este ieşire din această situaţie. Iubirea şi ura se hrănesc una din alta ca un şarpe care îşi înghite coada. Am intrat într-o carusel care ne ţine pe toţi ameţiţi şi care deja funcţionează din inerţie. Cine este, printr-un noroc, o întâmplare fericită, aruncat afară şi se trezeşte ca după o beţie are o singură regulă: fără iubire, fără ură şi fiecare pentru el!

10 lecţii despre lumea postpandemică, de Fareed Zakaria

Ciprian IFTIMOAEI

10 lecţii despre lumea postpandemică, de Fareed Zakaria

Pentru cei care trec pragul librăriilor, Fareed Zakaria este cunoscut publicului cititor din România prin lucrările „Viitorul Libertăţii. Democraţia neliberală în Statele Unite ale Americii şi în lume”, „Lumea postamericană”, „10 lecţii pentru o lume postpandemică”, apărute în traducere la Editura Polirom. Pentru această săptămână am ales să scriu despre „lumea postpandemică” a lui Zakaria deoarece este o carte emblematică pentru un curent de gândire care a căpătat o consistenţă redutabilă în relaţiile internaţionale, cu o opţiune fermă pentru abordarea globalistă şi regândirea suveranităţii naţionale în confruntarea cu probleme ca terorismul, migraţia, pandemiile, privilegierea instituţiilor internaţionale în rezolvarea problemelor globale, degajarea unei simpatii faţă de birocraţia europeană şi faţă de experţii/ consilierii ştiinţifici şi, pe alocuri, chiar pentru autoritarismul şi centralismul practicat de China în soluţionarea efectelor pandemiei de COVID-19.

La ceasul adevărului

Mihai DORIN

La ceasul adevărului

La debutul competiţiei interne i-am suspectat pe liderii PNL de existenţa unui pact secret de promovare a imaginii unui partid democrat, promotor neinhibat al competiţiei şi demn de încredere. Reformele pomise nu mai veneau (şi nici nu vor veni), guvernarea era în impas, iar coaliţia tot mai clar boicotată de liderii liberali şi de lupii tineri, care nu puteau admite cedarea unor ministere bănoase de către fostul premier Orban, în favoarea USR PLUS. 

pulspulspuls

Răzgândacul zice că s-a sucit la sugestia unui participant la trafic

Răzgândacul zice că s-a sucit la sugestia unui participant la trafic

Iată, stimaţi telespectatori, userişti au ba, că am aflat în sfârşit care să fie motivul răzgândirii privind demisia în cazul conţilierului local Iulian Huşanu, cel prins de colegii noştri cu “raţa-n gură”, la contracte cu statul! 

Caricatura zilei

Iohannis și Golful

Editia PDF

Bancul zilei

- Ioane, ce tot strâmbi din nas la sarmalele mele? Nu sunt bune? - Ba da, Marie, sunt bune, dar toti ceilalti din sala de (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.