“Să mă vaccinez sau nu?”

Dramele Covid la puterea a 2-a: gravidele pozitive de la maternitate. Caz cutremurător

joi, 19 august 2021, 01:50
4 MIN
 Dramele Covid la puterea a 2-a: gravidele pozitive de la maternitate. Caz cutremurător

După trei luni în care la Iaşi nu au mai fost gravide în maternităţi infectate cu Covid-19, acum, la „Elena Doamna” a fost internat un prim caz. Din nefericire, este unul de gravidă internată la ATI, cu nevoie de oxigen, care e nevaccinată. Unele gravide care s-ar vaccina spun că nu au făcut-o de teamă să nu facă rău fătului. Medicii dau însă asigurări că cele mai recente studii arată că aşa ceva nu se întâmplă, iar vaccinarea este chiar recomandată, pentru a evita situaţii precum cea de mai sus. „Din păcate, nu cred că s-a făcut o campanie foarte clară referitor la vaccinarea gravidelor. În Franţa se vaccinează gravidele încă din trimestrul I al sarcinii”, spune un medic, şef de secţie, al maternităţii.

 

După o pauză de aproximativ trei luni de zile, la Maternitatea „Elena Doamna” din Iaşi au reînceput să apară cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în rândul gravidelor. Cel mai recent caz este cel al unei femei cu o sarcină de 28 de săptămâni care a fost transferată de la Oneşti la Iaşi. Până ieri, femeia a avut nevoie de asistenţă medicală de specialitate, ocupând astfel un pat ATI din cele două disponibile pentru gravidele infectate cu COVID-19 la maternitatea ieşeană, centru suport pentru astfel de cazuri. În timpul valurilor precedente ale pandemiei, aici erau tratate şi câte două-trei cazuri, existând perioade în lunile februarie – martie în care au fost îngrijite simultan zece gravide infectate cu COVID-19.

„Acesta este primul caz de gravidă cu COVID-19 după multe luni în care nu am mai avut, probabil din luna mai. A fost transferată la noi pentru că cei de acolo se temeau că va naşte şi, fiind un făt atât de mic, să fie mai aproape de «Cuza Vodă» (n.red. – aici fiind Centrul Regional de Terapie Intensivă Neontală unde sunt îngrijiţi prematurii). Momentan, din punct de vedere obstetrical, nu pune probleme, în schimb există probleme de patologie pulmonară. Până astăzi (n.red. – ieri) a fost dependentă de oxigen, acum este doar cu mască, se poate deplasa, dar este încă în legătură cu sursa de oxigen”, a explicat prof.dr. Răzvan Socolov (FOTO SUS), medic primar obstetrică-ginecologie şi şeful Secţiei de Obstetrică de la Maternitatea „Elena Doamna”. Medicul spune că femeia este nevaccinată împotriva COVID-19. Momentan, fătul este monitorizat în permanenţă şi toţi parametri sunt normali.

În niciun caz, vaccinarea nu i-ar face rău copilului”

De la momentul apariţiei vaccinului, în rândul femeilor gravide a existat o teamă de a se imuniza, foarte multe spunând că se tem de efectele pe care vaccinul le-ar avea asupra fătului. „În niciun caz, vaccinarea nu i-ar face rău copilului, ci din contră, anticorpii trec la făt, iar copilul este protejat până începe să aibă propriul sistem imunitar. Din păcate, nu cred că s-a făcut o campanie foarte clară referitor la vaccinarea gravidelor. Din întrebările care mi s-au pus, deduc că există o oarecare reţinere din partea lor, ceea ce nu ar trebui. Spre exemplu, în Franţa se vaccinează gravidele încă din trimestrul I al sarcinii”, a completat medicul ieşean.

Specialiştii recomandă în continuare ca femeile însărcinate să se vaccineze pentru a evita dezvoltarea unor complicaţii care le-ar pune atât viaţa lor, cât şi cea a fătului, în pericol în cazul infectării. „Toate cazurile de infectare COVID-19 pe care le-am avut au dezvoltat probleme respiratorii importante. Multe din formele de boală care erau medii înainte de naştere, ulterior au decompensat, iar pacientele au trebuit să ajungă la alt spital”, a mai precizat prof. dr. Răzvan Socolov.

Femeile însărcinate infectate – risc mai crescut de complicaţii severe

Într-un material al Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19, publicat şi de Societatea de Obstetrică şi Ginecologie din România la finalul lunii iulie, se susţine importanţa vaccinării femeilor însărcinate, existând riscuri asociate cu COVID-19 în special în a doua jumătate a sarcinii. Totodată, mai multe grupuri de experţi internaţionali s-au pus de acord asupra faptului că gravidele reprezintă o populaţie cu risc înalt, alături de pacienţi cu cancer, obezitate, diabet, boli renale, cardiace.

„Pacientele însărcinate care fac COVID-19 sunt mai susceptibile de a avea nevoie de terapie intensivă comparativ cu cele infectate care nu sunt însărcinate”, se precizează în material. Conform unui articol care a studiat evoluţia gravidelor în intervalul martie – octombrie 2020, femeile însărcintate infectate au prezentat un risc mai crescut de complicaţii severe ale sarcinii cum ar fi preeclampsie, eclampsie, terapie intensivă, naştere prematură. „Naşterea prematură şi pierderea sarcinii sunt mai frecvente decât în mod normal la pacientele însărcinate care se infectează cu virusul SARS-CoV-2, iar bebeluşii lor sunt mai predispuşi să fie internaţi în unităţile de terapie intensivă neonatală”, se mai menţionează pe site-ul Societăţii de Obstetrică şi Ginecologie din România. 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii