Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Drept ce ne ia Mihai Chirica? Voturi, solidaritate şi salarii nesimţite

GALERIE
mihai chirica
  • mihai chirica
- +

Pui manager la Primărie un şef de echipă de intervenţie la o firmă de pază, îi dai 20.000 de lei pe lună, apoi ne ceri solidaritate, ca să apărăm şi să plătim competenţa. Drept ce ne ia Mihai Chirica?

Poate pentru mulţi cititori ieşeni gestul primarului Mihai Chirica de a încerca mărirea salariilor directorilor din subordine taman acum, în plină criză pandemică şi cu o nouă criză economică iţindu-se la orizont, când cheltuielile publice sunt canalizate mai peste tot în alte direcţii, pare de neînţeles. Cu atât mai mult cu cât, oriunde îl vedem în apariţiile publice în aceste zile, ne cere tuturor, cu orice ocazie, solidaritate. Parcă ceva nu se leagă. Ei bine, există o explicaţie mult prea simplă, poate doar mai greu de observat de către cei care nu au urmărit cu atenţie toate campaniile electorale pentru alegerea primarului de Iaşi din ultimii mulţi ani. Concret: în toate aceste procese electorale, primarul în funcţie a făcut tot ce i-a stat în putinţă pentru a-i ţine aproape, pentru a-i motiva la maximum pe toţi şefii societăţilor din subordine.

Iată aşadar câteva argumente, şi cifre, pentru a înţelege că tentativa lui Mihai Chirica, eşuată doar parţial şi ca urmare a mobilizării presei şi societăţii civile, era una disperată, dar şi premeditată demult, având în vedere anul electoral în care ne aflăm!

Dintotdeauna, fie că vorbim de Constantin Simirad sau de Gheorghe Nichita, angajaţii aparatului propriu al Primăriei şi ai societăţilor ori instituţilor subordonate au fost un rezervor sigur de voturi. A fost acel „nucleu dur” care a asigurat mereu chiar şi 10 procente în plus, peste ceea ce primarul în funcţie ar fi adunat „la liber”. Pare poate puţin, dar uneori şi un procent obţinut oneros face diferenţa. Totalul angajaţilor Primăriei şi societăţilor acestora merge spre 4.000 de oameni. Ca o comparaţie, cel mai mare angajator din industria ieşeană, fabrica Delphi Diesel, abia are jumătate din acest număr de angajaţi. La cei aproape 4.000 de angajaţi puneţi şi membrii familiilor lor, dependenţi indirect de beneficiile oferite de primar. La o prezenţă de vot de sub 100.000 de mii, cum este de mulţi ani la Iaşi, iată că 10.000 de voturi, adică 10 procente, pot garanta liniştit victoria, chiar şi într-o competiţie nu tocmai strânsă. Ba chiar şi 5 procente obţinute astfel fac diferenţa. Cum spuneam: uneori şi un procent poate răsturna balanţa. De ce nu ai lua 5 sau 10, dacă le iei cu banii altora? Adică ai ieşenilor…

Dar, chiar are nevoie Chirica de aceste procente? Altfel, de ce a riscat atât de mult acum, în vremea crizei, să ofere lefuri de nababi directorilor săi? Dacă Opoziţia va veni cu un candidat viabil, credem că poate avea de ce să se teamă. În plus, alegerile locale s-ar putea amâna în toamnă, şi până atunci s-ar putea să avem două tururi. Deja, iată, Chirica poate avea emoţii mari. În plus, aşa cum prezenta un consilier liberal, iată câteva cifre la care primarul în funcţie este total descoperit, dacă va avea de dat socoteală în campanie unui contracandidat bătăios! Execuţia bugetară pentru 2019 (ce s-a propus versus ce s-a realizat):

* Proiecte de dezvoltare: Propus - 253 mil. lei / Realizat: 116 mil. lei (45,93%);

* Fonduri UE: Propus - 136 mil. lei / Realizat: 49 mil. lei (36%).

Ca o medie, undeva pe la 40% din ce a vrut. Jalnic, fără discuţie…

Bun: haideţi să revenim la oamenii pe care se bazează, şi cărora vrea să le dea bani cât unor şefi de bancă. „Trebuie să stimulăm performanţa, nu să o distrugem” - iată ce a spus primarul înaintea votului pentru mărirea salariilor directorilor săi! Zău? Care performanţă, dle primar? Păi, din acea listă de directori, mai toţi sunt înşurubaţi în acele scaune de ne-am săturat noi de ei, iar societăţile pe care le conduc arată în mare tot ca acum 20 de ani. A, pardon: este unul nou. E Alin Aivănoaei, şef la PMP pe municipiu, pe care l-aţi plantat la TermoService în urma unor negoţuri politice cu deputatul Petrică Movilă, cel ai cărui oameni în CL au fost mereu de partea dvs., inclusiv la controversatele decizii în materie de urbanism, unde au şi aceştia interesele lor deloc onorante. Dar, să revenim la şeful TermoService: despre ce performanţă vorbim? Omul nu a condus la viaţa lui nimic altceva decât echipe de intervenţie în forţă la o firmă de pază. Era omul pe care îl suna şeful când pleca de la cârciumă şi voia să ajungă acasă, iar el se ducea cu smardoii muşchiuloşi din firmă şi cu maşina cu girofar ilegal ca să-i croiască drum prin trafic. Un personaj fără absolut nicio expertiză în domeniul pe care l-aţi pus şef, cu o facultate de economie făcută la privat, la fără frecvenţă, în a doua tinereţe, pe bani, şi al cărui CV nu-l găseşti pe nicăieri nici să dai cu puşca, deşi omul e ales al ieşenilor de peste 10 ani. Asta e performanţa pe care vreţi să o stimulaţi cu banii noştri? Şi pentru care ne cereţi solidaritate? Ar trebui să vă fie ruşine să mai spuneţi vreodată aşa ceva, public!

„Performanţa” propusă de Mihai Chirica a fost în final votată. Declarativ, salariile directorilor lui au îngheţat la nivelul lui decembrie 2019. Dar se vor dubla dacă aceştia vor îndeplini criteriile de performanţă. Haideţi să fim serioşi: la ApaVital, fostul RAJAC, în baza aceleiaşi prevederi, de Crăciun se dublează salariile de peste an, ban grămadă, de peste 20 de ani încoace în fiecare an. Cum altfel, din moment ce criteriile de perfomanţă le stabileşte şeful, şi le votează CA-ul, ai cărui membri primesc bani tot în funcţie de venitul directorului. Scurt pe doi: iar i-a păcălit Chirica din condei pe toţi ieşenii. Faceţi cum vreţi: fiţi sau nu solidari cu aşa ceva!

Ce va fi la urne, în iunie sau în noiembrie? Ce poate fi, în aceste condiţii?

Claudiu Raus, este redactor-șef adjunct Ziarul de Iași.

Text apărut în secțiunea EDITORIAL a Ziarului de Iași

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri