Drepturi fundamentale (P)
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 22.09.2021

Advertorial

Drepturi fundamentale (P)

GALERIE
foto citea (3)
  • foto citea (3)
- +

Pe 15 martie 1962, preşedintele J.F.Kennedy a susţinut, în Congresul american, o alocuţiune istorică, referitoare la drepturile consumatorilor. Preşedintele SUA sublinia cele 4 drepturi fundamentale ale consumatorului: dreptul la informare, dreptul la securitate, dreptul de a fi ascultat şi dreptul de a alege liber produse și servicii.

Aproape 60 de ani mai târziu, România, stat democratic, parte a Uniunii Europene, este departe de a respecta multe drepturi.

În România, stat democratic, parte a UE, cetăţenii nu sunt informaţi corect despre aproape niciun aspect al propriei lor existenţe. Românii sunt constant manipulaţi şi minţiţi de "factorii de decizie". Cifrele care sunt aruncate în faţă sunt inexacte, oportun modificate de oamenii fără faţă şi fără identitate, strânşi în comitete secrete care decid, în mod discreţionar şi absolut, parametrii vieţii cetăţenilor.

Când a devenit ministru, domnul Florin Vasile Cîţu a rostit cuvinte de neuitat: a acuzat Guvernul PSD că ar fi guvernat "cu dublă contabilitate". Ar fi avut, adică, un soi de catastif oficial şi unul oficios. De-a lungul îndelungatei sale experienţe profesionale, Florin Vasile Cîţu a văzut certamente contabilităţi duble la vreo bancă, la un CAP (cooperativă agricolă de producţie) sau la vreun SMT (staţiuni de maşini şi tractoare). Și, mai apoi, l-a transpus el însuşi în viaţă în cabinetul pe care îl conduce.

Altfel nu se poate explica dublul standard pe care îl "implementează" în programul de vaccinare: centre de vaccinare cu circuit inchis, destinate VIP-urilor (cetăţeni de categoria I) şi centre de vaccinare pentru neesenţiali, adică pentru masa amorfă a românilor de categoria a II-a.

Thomas Jefferson, alt preşedinte al SUA, spunea: "Atunci când Guvernul se teme de cetăţeni, este democraţie, dar atunci când cetăţenii se tem de Guvern este dictatură".

Se aude la Palatul Victoria şi la Cotroceni?

Vasile CÎTEA

Deputat PSD Iași

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

AUKUS: o ofertă de nerefuzat

Lucian DÎRDALA

AUKUS: o ofertă de nerefuzat

Este greu de crezut că relaţia instituţională a UE cu Australia va rămâne aceeaşi, în condiţiile în care Franţa ar putea bloca în Consiliu viitorul acord de liber schimb, aflat în faza finală a negocierilor.

Filmuletul zilei

opinii

Lecţia 9/11

Florin CÎNTIC

Lecţia 9/11

Deşi, pentru români, 11 septembrie ar fi trebuit să rămână în istorie drept data cuceririi Plevnei (în 1877), noi nu vom putea uita, totuşi, ziua de 11/09 a anului 2001. Poate nu ar fi rău să medităm la sângeroasa lecţie care a fost servită atunci lumii civilizate.

După liceul militar

Radu PĂRPĂUȚĂ

După liceul militar

... Am venit cu coada între picioare de la liceul militar. Am pierdut un an. De ce? S-a întâmplat aşa (dar eu nu cred că s-a întâmplat, am aproape convingerea că a fost premeditat, să mă înveţe minte să nu mă mai retrag de la măreţul liceu) pentru că s-a întârziat cu trimiterea situaţiei mele la învăţătură de la liceul milităros. În aceste condiţii, directorii de la liceele din Iaşi nu au acceptat să mă înscriu. Tata a încercat la mai multe licee - nimic.

Rarităţi la Festivalul „George Enescu”

Alex VASILIU

Rarităţi la Festivalul „George Enescu”

Concertele ordonate vineri, sâmbătă, duminică şi luni au prilejuit audiţii unice pentru că opus-urile prezentate ajung extrem de rar sau nu ajung deloc pe scenele noastre de concert. Un prim argument a aparţinut ansamblului Les Dissonances, avându-l ca dirijor şi solist la vioară pe David Grimal.

pulspulspuls

Una vorbeşte la Bucale, alta gavareşte pentru noi în târg...

Una vorbeşte la Bucale, alta gavareşte pentru noi în târg...

Dom’le, oare ce mănâncă, ce bea, sau poate ce fumează dom’ premare Mihăiţă de le serveşte cu atâta nonşalanţă prin interviuri din afara Iaşului încât îngheaţă apele, nu alta, dar parcă îi ia şi pe toţi de gogomani, imaginându-şi că nu ştie lumea ce şi cum? 

Caricatura zilei

DNA

Editia PDF

Bancul zilei

- Ioane, ce tot strâmbi din nas la sarmalele mele? Nu sunt bune? - Ba da, Marie, sunt bune, dar toti ceilalti din sala de (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.