anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 29.06.2022

Drepturi salariale obținute chiar dacă nu au fost prinse în contract. Cazul Veolia

GALERIE
veolia
 • veolia
- +

Aceştia sunt foşti angajaţi, care au dat societatea de termoficare în judecată pentru unele drepturi salariale neplătite. Au câştigat în primă instanţă.

Plecată din Iaşi, Veolia este încă urmărită de datorii. Zece angajaţi ai societăţii au câştigat în faţa Tribunalului procesul în care ceruseră plata unor drepturi salariale suplimentare. Primiseră atribuţii suplimentare pe care şi le-au îndeplinit ani de zile, dar fără a primi măcar un leu în plus. Anul de luptă în faţa Tribunalului a reprezentat însă doar prima repriză a meciului. Curtea de Apel va da verdictul.

Trei ani neplătiţi

În 2015, la CET II a fost construită o staţie de desulfurare, care a intrat în funcţiune în sezonul următor. Deşi ar fi trebuit angajaţi alţi lucrători care să opereze noua instalaţie, Veolia a preferat ca volumul de muncă suplimentar să fie distribuit către salariaţii deja existenţi, fără ca aceştia să primească ceva în plus la salariu. Abia în 2019 s-a stabilit ca angajaţii secţiei să beneficieze de o primă lunară de 500 de lei. Cei 10 angajaţi au solicitat să primească şi banii din urmă, din octombrie 2016 până în 2019, respectiv câte 9.000 de lei, dar au fost refuzaţi. Pasul următor a fost instanţa de judecată.

În apărare, reprezentanţii Veolia au invocat în primul rând prescrierea dreptului de acţiune. Codul Muncii prevede un termen de 30 de zile în cazul modificării contractului individual de muncă şi de 3 ani pentru drepturile salariale neacordate. În al doilea rând, ei au precizat că cererea nu ar fi întemeiată. Fieşele de post ale celor 10 prevedeau ca obligaţie a angajaţilor „operarea instalaţiilor de cazane”. În interpretarea Veolia, instalaţia de desulfurare reprezenta o simplă anexă a cazanului nr. 2 din cadrul CET II. Prin urmare, angajaţii nu făceau altceva decât să-şi îndeplinească fişa postului şi nu prestau o activitate suplimentară.

„Faptul ca Veolia Energie Iaşi S.A. a emis o decizie de acordare a anumitor beneficii salariale reclamanţilor, nu le oferă dreptul reclamanţilor de a solicita plata acestor beneficii retroactiv, din momentul construirii instalaţiei, deoarece nu există o bază legală sau contractuală care să atribuie aceste beneficii. Angajatorii pot decide cu privire la modalitatea în care le acorda prime salariaţilor lor”, au arătat aceştia.

Apel şi al muncitorilor, şi al Veolia

Nu de aceeaşi părere au fost însă şi magistraţii Tribunalului. Aceştia au constatat că, într-adevăr, dreptul de a primi un plus la salariu se prescrisese parţial, respectiv pentru perioada octombrie 2016 - septembrie 2017. La data depunerii cererii însă, nu trecuseră încă 3 ani, calculaţi începând cu octombrie 2017. De asemenea, fişele de post nu menţionau ca atribuţii ale muncitorilor operarea instalaţiei de desulfurare. Era vorba deci de o muncă suplimentară, care trebuia plătită. Acţiunea depusă de muncitori a fost acceptată de judecători, care au obligat Veolia la plata a câte 500 lei brut lunar pentru perioada octombrie 2017 - iunie 2019, proporţional cu zilele lucrate efectiv pentru operarea instalaţiei. Sentinţa a fost atacată cu apel atât de Veolia, cât şi de muncitori.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

G7 reîncărcat

Lucian DÎRDALA

G7 reîncărcat

În sine, ideea ca G7 să devină un centru de coordonare spune multe despre aşteptările liderilor occidentali în privinţa următorilor ani: competiţie strategică acerbă, punctată de riscuri militare. Ar fi un mediu în care această structură de cooperare între „Cei Şapte” şi-ar putea dovedi utilitate, după spulberarea optimismului legat de globalizare şi noua concordie între democraţii şi dictaturi.

opinii

„Războiul sfânt” al rasei

Florin CÎNTIC

„Războiul sfânt” al rasei

Astăzi, 29 iunie, la ora 14.30, la Ateneul Naţional din Tătăraşi, Marius Turda, istoric şi universitar de clasă internaţională, profesor la Universitatea Oxford Brooks, lansează ediţia românească a unei cărţi esenţiale pentru înţelegerea ideilor şi politicilor consacrate rasei şi eugenismului în Ungaria secolulului XX. Evenimentul cuprinde şi vernisajul unei expoziţii itinerante, care va rămâne o lună pe simezele Ateneului, şi care merită şi ea a fi urmărită.

The Show must go on!

Radu PĂRPĂUȚĂ

The Show must go on!

Fraţilor şi surorilor, merită să vorbim puţin despre pandemia consensuală şi dementocratică planetară. Ce-i drept, acum se stinge uşor, dar nimic nu ne face să credem că nu mai poate reapărea: din nou sau sub alte forme, mai atroce, iar „măsurili” tot mai erect comunistoide, de ar rânji cu gura până la urechi Ceaşcă de ar mai trăi: „V-am zis eu că măsurili trebui luate”.

Bill Evans - un romantic al avangardei

Alex VASILIU

Bill Evans - un romantic al avangardei

La sfârşitul lunii februarie 1957 era publicat în America de Nord albumul discografic New Jazz Conceptions - momentul impunerii lui Bill Evans printre cei mai inovatori, mai influenţi muzicieni din istoria acestui tip de artă. Raportul inovaţie - influenţă a fost rar stabilit în jazz-ul modern, însă Bill Evans poate fi considerat un caz fericit, mai ales că a rămas în istorie cu preafrumoasa, cuprinzătoarea formulă un romantic al avangardei.

pulspulspuls

Cum a stat şăful cel mare pân’ la ziuă-n club, dând peste cap programul?

Cum a stat şăful cel mare pân’ la ziuă-n club, dând peste cap programul?

Pentru că ieri am auzit că a ieşit oleacă de tevatură prin politichia de Bahlui legat de ceea ce remarcam noi într-un pulsuleţ, am zis că musai să venim cu oarece precizări suplimentare pe astăzi, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

BAC

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.