anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 10.08.2022

Drepturile copiilor cu autism, respectate doar pe hârtie.O dramă în care se zbat peste 400 de copii din Iaşi

GALERIE
autism
 • autism
- +

Mamele copiilor cu autism din Iaşi şi reprezentanţii ANCAAR s-au întâlnit ieri pentru a dezbate problemele cu care se confruntă copiii cu autism atunci când se înscriu într-o şcoală de stat. Întâlnirea a fost organizată cu ocazia încheierii unui proiect de anvergură, în cadrul căruia s-au monitorizat cazuri de succes cu copii care s-au integrat într-o clasă cu copii tipici. 

„FEDrA, mai puternică în apărarea drepturilor copiilor cu autism“ a fost finanţat prin granturile SEE - 2009-2014 în cadrul Fondului ONG, valoarea totală fiind de peste 43.800 euro. „Pe hârtie, legea este frumoasă, teoretic, copiilor noştri le sunt respectate drepturile. Dar ce e pe hârtie nu e în realitate. Ne confruntăm cu o lipsă acută de profesori de sprijin, profesori specializaţi care să lucreze cu el, astfel că dintre cei 800 de copii cu autism, câţi sunt în judeţ, numai 400 beneficiază de suport cu un profesor specialist, fiecare copil ajunge o dată pe săptămână la ei. O altă problemă este incapabilitatea şcolilor de a face faţă nevoilor de adaptare a spaţiului clasei pentru a integra copiii cu dizabilităţi. La noi nu se vrea acest lucru, de la Iaşi ni s-a spus că sistemul de învăţământ nu este pregătit să primească aceşti copii în învăţământul de masă.

Cadrele didactice nu ştiu cum să lucreze cu aceşti copii, din acest motiv nici nu vor să-i primească. Nu în ultimul rând, pe lângă  lipsa resurselor umane, ne mai confruntăm şi cu discriminarea din partea părinţilor şi copiilor tipici, care nu vor ca în grupă să existe un copil diferit“, a declarat Carmen Ghercă, preşedinta ANCAAR Iaşi. Reprezentanţii ANCAAR intenţionează să trimită Ministerului Educaţiei o serie de recomandări, printre care se numără şi crearea unor structuri speciale de învăţământ, după modelul claselor speciale integrate în învăţământul de masă. De asemenea, curricula trebuie adaptată la nevoile copilului cu tulburări de spectrul autist. Un exemplu pozitiv în care şcoala colaborează cu asociaţiile care luptă pentru drepturile copiilor autişti este la Baia Mare, unde inspectoratul şcolar a înfiinţat o clasă specială, în care învaţă doar copii cu acest diagnostic. Pentru aceştia, au fost angajaţi profesori specializaţi pe nevoile lor.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Rivalităţi globale (I)

Lucian DÎRDALA

Rivalităţi globale (I)

Astăzi, indiferent dacă vorbim de relaţia SUA - Rusia sau de cea între SUA şi China, toată lumea are scenarii de victorie, în caz de război, chiar şi în ipoteza în care s-ar ajunge la o folosire limitată a armamentelor nucleare.

opinii

Inteligenţa politehnică

Florin CÎNTIC

Inteligenţa politehnică

A trecut insuficient comentat un excepţional interviu pe care Toni Hriţac i l-a luat lui Cristian Tudor Popescu. Cum eu am căzut pe gânduri privindu-l, simt nevoia să scriu.

Despre război şi liceul militar

Radu PĂRPĂUȚĂ

Despre război şi liceul militar

Eram în clasa a 8-a, când în clasa noastră a venit un maior. Nu-i mai ţin minte numele, probabil că nici nu i l-am cunoscut. Umbla prin şcoli şi recruta elevi pentru a da examen la liceul militar din Câmpulung Moldovenesc. 

Lumini şi umbre în mass-media românească

Alex VASILIU

Lumini şi umbre în mass-media românească

Mai demult am fost surprins auzind opinia hotărâtă a unui fost coleg de redacţie: educaţia, cultura se face în şcoală, acasă, nu la radio şi televiziune, aceste instituţii având doar menirea să informeze, să distreze. 

pulspulspuls

Iată scenariul revenirii lui MRU în politică, prin intermediul unui ocol pe la primăria Iaşului

Iată scenariul revenirii lui MRU în politică, prin intermediul unui ocol pe la primăria Iaşului

Două vorbe despre MRU şi şansele sale la cea mai înaltă funcţie în târg, dragi telespectatori, vorbe care s-au desprins din luările de cuvânt ale participanţilor la şcoala politică de vară de pe Bahlui, care a avut loc săptămâna trecută, seara, pe răcoare, pe terasa unei cunoscute berării din târg. 

Caricatura zilei

Isărescu și calul

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.