
Drog contra criptomonede – O rețea rusească, implicată în traficul de droguri din Iași. Incursiune incognito a ZDI în lumea traficanților

Traficul de droguri și chiar vânzarea ilegală de materiale pirotehnice se mută tot mai mult, la Iași, pe grupurile securizate de social media, precum rețeaua rusească Telegram. Reporterii ZDI au „penetrat” rețeaua în zona traficanților.
Pe rețeaua securizată Telegram, tranzacțiile de droguri sau materiale ilegale sunt negociate între mai mulți dealeri, ca la ”piață”. În grupurile lor, accesul este permis doar anumitor persoane. O investigație jurnalistică a Ziarului de Iași scoate la lumină un fenomen alarmant: traficanții de droguri și comercianții ilegali de materiale pirotehnice își desfășoară activitatea nestingheriți pe internet, folosind grupuri de Telegram și alte aplicații securizate, totul pentru a evita supravegherea autorităților.
Grupul de Telegram „Galați, București, Iași”
Tehnologia avansată și accesul ușor la internet au deschis astfel noi oportunități pentru cei care profită de viciile adolescenților din România. O investigație realizată de Monitorul de Dorna, în colaborare cu Ziarul de Iași, a dezvăluit existența unei rețele extinse de trafic de droguri care operează în mai multe orașe mari din țară, inclusiv Iași, Galați și București. Jurnaliștii Ziarul de Iași au avut posibilitatea să cumpere, fără însă a încheia tranzacția, de pe un asemenea grup de dealeri, droguri precum cannabis, Ecstazy, droguri sintetice precum Cristal sau Gheață, dar și etnobotanice.
Urmăriți canalul „Ziarul de Iași” pe WhatsApp. Cele mai importante știri ale zilei sunt disponibile aici
Reporterii publicației au reușit să se infiltreze pe unul dintre aceste grupuri de Telegram, denumit „Galați, București, Iași”, cunoscut și sub numele „Anonymous Weed Club”. Grupul, activ încă din septembrie 2024, numără aproximativ 70 de membri, printre care se află atât vânzători de droguri și materiale pirotehnice, cât și cumpărători fideli. Platforma Telegram, de origine rusească, este preferată de traficanți datorită opțiunilor avansate de confidențialitate. Utilizatorii pot ascunde informații precum numărul de telefon sau adresa de e-mail și pot comunica sub identități fictive, precum „No.1”, „Seller” sau „Illich”, în cazul descoperit de noi.
Ce se vinde pe Telegram
În cadrul investigației incognito, jurnaliștii au descoperit că pe acest grup se comercializează o gamă largă de droguri, inclusiv cannabis, cocaină și diverse pastile ilegale. Fotografiile și videoclipurile postate de vânzători confirmă acest lucru, prezentând pachete cu muguri de cannabis, pliculețe cu prafuri albe și pastile colorate de diferite forme. În unele imagini apar chiar și culturi de cannabis dezvoltate în apartamente. Grupul este folosit și pentru vânzarea ilegală de materiale pirotehnice, utilizatorii postând mesaje precum „Foc Iași?” sau „Foc București F2F” (față în față), indicând disponibilitatea de a livra artificii și alte produse interzise.
Cum se fac tranzacțiile
Traficanții preferă metode de plată care oferă un anumit grad de anonimat. Aplicația Revolut este cea mai utilizată pentru plăți rapide, dar există și referiri la tranzacții prin criptomonede, PayPal sau SelfPay. După finalizarea plății, cumpărătorii primesc coordonatele exacte ale locului unde au fost ascunse drogurile. Această metodă, numită „dead drops”, este folosită în rețelele de spionaj și permite livrarea fără contact direct între vânzător și client. Drogurile sunt plasate în locuri publice, precum guri de canalizare, crăpături în zidurile blocurilor, parcări de reședință sau lângă trotuare. Fotografiile cu locațiile sunt trimise clienților, care merg apoi să ridice pachetele.
De altfel, un clip postat pe acest grup arată un individ care se deplasează într-un parc public și scotocește în iarbă, de unde scoate o bilă în care se află droguri neprecizate. De asemenea, același individ filmează traseul spre un alt loc de livrare fără a avea contact între cumpărător și vânzător. Deși majoritatea conversațiilor de pe grup sunt în limba română, unele mesaje și videoclipuri conțin dialoguri în rusă și ucraineană, ridicând suspiciuni că această rețea are conexiuni internaționale, posibil în Ucraina sau Republica Moldova.
Statistica oficială: traficul de droguri în creștere în România
Potrivit Ministerului Afacerilor Interne, în primele nouă luni ale anului 2024 autoritățile au desfășurat 704 acțiuni pentru combaterea traficului de droguri, au efectuat peste 2.200 de percheziții și au destructurat 33 de grupuri infracționale organizate. În urma acestor operațiuni, au fost confiscate 943 de kilograme de droguri și au fost reținute peste 1.200 de persoane.
Publicitate și alte recomandări video