Droguri, poker, "suveici" imobiliare de păcălit statul cu milioane de euro? Tineri multimiliardari ai Iașului, din Ferrari în cătușe
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Droguri, poker, "suveici" imobiliare de păcălit statul cu milioane de euro? Tineri multimiliardari ai Iașului, din Ferrari în cătușe

GALERIE
tineri la perchezitii
  • tineri la perchezitii
- +

Panică, ieri, în fieful exclusivist al dezvoltatorilor imobiliari. Mai mulţi bogătaşi din domeniu, în frunte cu magnatul Cristin Zămosteanu, au fost săltaţi de DIICOT într-un dosar extrem de complex în care acuzaţiile sunt de la evaziune fiscală până la trafic de droguri sau luare de mită. 17 persoane au fost audiate până azi-noapte de procurorul Daniel Horodniceanu, fostul şef DIICOT, capul de afiş al investigaţiei fiind Zămosteanu, acuzat oficial de anchetatori că a păcălit statul cu 12 milioane de euro. Dosarul e mai mult decât o investigaţie economică şi a stârnit mari emoţii, de la lumea interlopă, până la cea politică. La miezul nopții, Zămosteanu a fost reținut pentru 24 de ore, fiind acuzat de infracțiuni economice. Pe lângă dezvoltator, DIICOT a mai emis ordonanțe de reținere pe numele Aurei Pârvu și al lui Ovidiu Crețu.

Ancheta procurorilor de la DIICOT îl are în centru pe afaceristul Cristin Zămosteanu, despre care procurorii spun că şi-ar fi ridicat imperiul imobiliar prin evaziune fiscală, delapidare şi spălare de bani. Zămosteanu a fost dus aseară la DIICOT, cu maşina jandarmilor, iar la miezul nopții, Zămosteanu a fost reținut pentru 24 de ore, fiind acuzat de infracțiuni economice. Surse judiciare ne-au precizat încă din cursul serii că ipoteza reţinerii era aseară foarte probabilă, mai ales că subalterni de-ai săi fuseseră deja încătuşaţi. Pe lângă dezvoltator, DIICOT a mai emis ordonanțe de reținere pe numele Aurei Pârvu și al lui Ovidiu Crețu. CITIȚI AICI

Ieri, la sediul DIICOT, mai multe persoane din lumea dezvoltatorilor imobiliari au venit la volanul unor maşini de sute de mii de euro, de la Audi, la BMW sau Ferrari. Înainte de ajunge cu mandat de aducere la DIICOT, Zămosteanu a participat la mai multe percheziţii ce au avut loc sediile unor firme de-ale sale. Descinderi au mai avut loc şi la domiciliul altor dezvoltatori, dar şi în judeţele Suceava, Vaslui şi Botoşani. Prin intermediul societăţilor sale şi cu ajutorul mai multor angajaţi, Cristin Zămosteanu este acuzat că ar fi păcălit statul începând cu anul 2012. „Controlând alte societăţi ca administrator de fapt, acţionând, de asemenea, şi în calitate de persoană fizică autorizată cu cod de TVA a iniţiat o grupare infracţională organizată, împreună cu fosta sa soţie, cu angajaţii săi şi cu sprijinul unui inspector din cadrul ANAF Iaşi, cu scopul de a obţine sume mari de bani prin sustragerea şi neplata taxelor şi impozitelor datorate bugetului de stat“, a precizat DIICOT Iaşi.

Reţeaua lui Zămosteanu
 
Anchetatorii au arătat că apartamentele erau construite pe firmă după care transferate la preţuri subevaluate pe numele lui Zămosteanu, pe persoană fizică. Ulterior, acesta revindea imobilele la valoarea de piaţă şi încasa profitul din tranzacţii. În plus, câştiga rambursare de TVA de 24% pentru achiziţia propriilor apartamente şi de 5% pentru revânzare. Procurorii consideră că au fost alcătuite două paliere infracţionale. Un palier era al persoanelor care achiziţionau terenuri, care obţineau autorizaţii de construire sau care mediau tranzacţiile. Un al doilea palier era alcătuit din Zămosteanu şi angajaţi ai acestuia - asociaţi de firme, administratori, contabili - care perfectau actele tranzacţiilor simulate. Banii obţinuţi astfel erau împrumutaţi propriei firme de Zămosteanu. Ulterior, sumele imense erau introduse în circuitul civil prin alte achiziţii de terenuri, imobile sau autoturisme de lux. Anchetatorii au estimat prejudiciul la 12 milioane de euro.
 
 
Până unde se ridică praful?
 
Până aseară, procurorii s-au rezumat să prezinte public doar felia de dosar referitoare la presupusele infracţiuni economice comise de Zămosteanu şi ai lui angajaţi. Însă, potrivit unor surse juridice, plaja de infracţiuni urmărită de procurori e mult mai largă şi merge inclusiv în lumea interlopă. Mai multe persoane apropiate mediului infracţional sunt vizate de anchetă, firul investigaţiei mergând, susţin unele surse, până la anumite clanuri din Iaşi şi persoane controversate, cum ar fi Cristinel Bolobiţă sau Doru Plugaru. Surse citate au precizat că ieri, la ora 13.00, anchetatorii au cerut inclusiv de la Primărie o serie de documente referitoare la evaluarea unui teren din zona Teatrului Naţional pe care Zămosteanu a vrut să îl ofere Primăriei, la schimb. Se pare că Zămosteanu ar fi vândut acel teren, la suprapreţ, propriei firme, pentru a păcăli municipalitatea, tranzacţia nemaiavând însă loc.
 
O altă infracţiune reţinută în dosar este cea de dare de mită, faptă de care e acuzat tot Zămosteanu. Acesta ar fi oferit foloase necuvenite unui inspector de la ANAF, o femeie, care este şi ea vizată de anchetă şi e acuzată de luare de mită. Ieri, printre cele 40 de percheziţii efectuate de anchetatori, una a fost chiar la sediul Finanţelor. Alte fapte sunt mult mai tipice lumii interlope. E vorba de trafic de droguri, un dezvoltator pe nume George Istrate fiind acuzat că ar fi construit blocuri cu bani negri proveniţi din vânzarea de substanţe ilegale. Zămosteanu însuşi ar fi suspectat că ar fi pus la dispoziţie un spaţiu unde diverse persoane s-ar fi drogat, la poker. „Tuturor tranzacţiilor făcute de clienţii mei în ultimii 10 ani li s-a dat o valenţă ilicită, iar adunând printr-o matematică superficială valoarea lor, s-a ajuns la acest prejudiciu imens. Clienţii mei sunt absolut nevinovaţi, absolut toate creditările, restituirile de împrumuturi, rambursările de TVA, absolut toate operaţiunile au fost legale şi transparente. Opinia unui expert fiscal va fi lămuritoare în acest caz. Repet, în acest dosar nu există nicio faptă penală, nicio infracţiune. Măsurile preventive, fără nicio legatură cu pericolul social, au fost luate exclusiv din pricina aşazisului prejudiciu. Vom lupta până în pânzele albe pentru a încerca să reparăm imaginea nedrept pătată a clienţilor mei“, a declarat Ionuţ Iftode, avocatul lui Cristin Zamosteanu şi al angajaţilor săi.
 
 
Firul evenimentelor de ieri, citiți AICI și AICI

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Despre importanţa îndoielii în ştiinţă şi falimentul calităţii în educaţie

Alexandru LĂZESCU

Despre importanţa îndoielii în ştiinţă şi falimentul calităţii în educaţie

Îndoiala şi spiritul critic nu mai sunt la modă. Un curent dominant în mass media şi pe reţelele sociale cultivă intoleranţa faţă de punctele de vedere care se abat de la cele considerate acceptabile, „corecte”, adesea, în mod ironic, „în numele ştiinţei”.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Liviu Suhar

Nichita DANILOV

Liviu Suhar

Senzaţia pe care o încearcă spectatorul privindu-i tablourile e una stranie. Cufundate într-o tăcere ce trece dincolo de cotidian, proiectându-şi umbra lăuntrică în spaţiul ancestral, obiectele par să comunice între ele într-un limbaj mut, prin intermediul ultrasunetelor transpuse într-o partitură muzicală. Tăcerea lor e înşelătoare.

Raportul dintre public şi privat, din perspectivă feministă

Dana ȚABREA

Raportul dintre public şi privat, din perspectivă feministă

Aparent, dacă e să-l avem în vedere pe Richard Rorty, distincţia dintre sferele publică şi privată sunt separate în măsura în care problemele care cad sub incidenţa fiecăreia dintre ele sunt diferite şi, desigur, întrebările adresate sunt altele. Cu privire la individul uman, cineva ar putea fi deopotrivă liberal şi ironist, ceea ce conduce la posibilitatea ca cele două sfere să nu prezinte o opoziţie ireconciliabilă. Dimpotrivă. Cele două sfere converg. Să luăm ca exemplu familia: prin definiţie familia presupune spaţiul privat şi discreţia, cu toate acestea familia este reglementată prin reguli şi norme care ţin de sfera publică.

O întâlnire nici măcar de gradul 7 şi o mică incursiune onomatologică

Michael ASTNER

O întâlnire nici măcar de gradul 7 şi o mică incursiune onomatologică

Acum trei ani, la început de martie - eram în drum spre Bucureşti (cu trenul) - m-am trezit cu un mesaj de la o persoană necunoscută, dar cu acelaşi nume de familie. Am avut o conversaţie ciudăţică pe messenger cu femeia în cauză, apoi am uitat de discuţie. 

pulspulspuls

Suferinţele discrete ale madamei

Suferinţele discrete ale madamei

Una mai molcuţă, de uichend, pe azi, dacă tot e sâmbătă şi e aşa frig afară. Şi ce ar putea fi mai moale şi mai pufos decât opera lirică, stimaţi telespectatori, şi mai ales graniţa penală a acesteia cu politichia mâloasă de Bahlui? 

Caricatura zilei

De 8 martie

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.