Drulă: Deficit bugetar la nivel record; cheltuielile Guvernului au crescut cu aproape 30%, iar veniturile cu 15%

miercuri, 29 mai 2024, 20:47
2 MIN
 Drulă: Deficit bugetar la nivel record; cheltuielile Guvernului au crescut cu aproape 30%, iar veniturile cu 15%

Preşedintele USR, Cătălin Drulă, atenţionează că deficitul bugetar a ajuns la un nivel record de 57 de miliarde de lei (3,34% din PIB) în primele patru luni ale anului, în condiţiile în care cheltuielile Guvernului au crescut cu aproape 30%, iar veniturile au crescut doar cu 15%.

„A venit confirmarea oficială: deficit bugetar la nivel record! Cum arată dezastrul financiar în cifre: Cheltuielile Guvernului au crescut cu aproape 30%, în timp ce veniturile au crescut doar cu 15%. Cheltuielile cu salariile bugetarilor au explodat cu 21%, iar cele cu bunuri şi servicii cu 28%. Bugetarea iniţială prevedea o creştere de doar 10% a cheltuielilor totale, dar realitatea arată o valoare dublă. În primele patru luni din 2024, deficitul bugetar a ajuns la 57 de miliarde de lei (3,34% din PIB), iar la finalul anului putem ajunge la 8% din PIB”, scrie liderul USR, pe Facebook.

Potrivit acestuia, criză bugetară necesită „măsuri urgente” de reducere a cheltuielilor. Drulă estimează însă că împrumuturile vor continua, în contextul campaniei electorale.

„Dar pesediştii şi peneliştii sunt în campanie, nu pot să renunţe la jaful public. Consecinţele sunt uşor de înţeles. Vor împrumuta şi mai mulţi bani, la dobânzi şi mai mari, bani care vor fi plătiţi de noi şi de generaţiile viitoare. În loc să investească în spitale şi şcoli, banii vor merge în achitarea datoriilor luate de Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă. Inflaţia va continua să crească, puterea de cumpărare a românilor va scădea. Nu îi vom lăsa să câştige anul aceasta, pentru că asta ar însemna o explozie a taxelor. Nu vor mări taxele pentru că nu vor câştiga”, adaugă Cătălin Drulă.

Potrivit datelor publicate luni de Ministerul Finanţelor, deficitul bugetar a urcat la 3,24% din Produsul Intern Brut (PIB) după primele patru luni din acest an, soldul negativ cifrându-se la 57,29 miliarde de lei, faţă de 35,88 miliarde de lei sau 2,06% din PIB după primele trei luni.

„Execuţia bugetului general consolidat în primele patru luni ale anului 2024 s-a încheiat cu un deficit de 57,29 miliarde de lei, respectiv 3,24% din PIB faţă de deficitul de 27,35 miliarde de lei, respectiv 1,70% din PIB aferent celor patru luni ale anului 2023”, precizează MF.

Conform sursei citate, deficitul lunii aprilie 2024 a fost influenţat şi de suma de 9,33 miliarde lei (0,53% din PIB) reprezentând plata în avans a pensiilor şi a altor drepturi prevăzute de legile speciale, aferente lunii mai, din bugetul asigurărilor sociale de stat (8,31 miliarde lei) şi bugetul de stat (1,02 miliarde lei) conform HG nr. 422/2024.

Veniturile totale au însumat 182,7 miliarde de lei în primele patru luni ale anului 2024, înregistrând o creştere de 15,3% în ritm anual, susţinută cu precădere de încasările din venituri curente – contribuţii de asigurări, TVA, impozit pe profit, impozit pe salarii şi venituri nefiscale – respectiv de fondurile europene. AGERPRES

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii