anunturi
grandchef
Mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Drulă pledează pentru livrarea către Moldova a 30-50 de milioane de mc de gaze lunar

GALERIE
drula-maia-sandu
 • drula-maia-sandu
- +

Preşedintele USR, Cătălin Drulă, pledează pentru un contract negociat pe zece ani cu Chişinăul, la o cantitate de 30-50 milioane mc lunar, menţionând că Republica Moldova are nevoie de ajutor pentru a putea trece iarna cu bine.

"Concret, soluţia la îndemâna lui Iohannis şi Ciucă este un contract negociat pe 10 ani cu Chişinăul, la o cantitate de 30-50 milioane mc lunar, la un preţ mai mic decât cotaţiile actuale de criză, dar mai mare decât media din 'vremuri normale'. Chişinăul nu cere Bucureştiului un cadou. Nici pe departe. Autorităţile sunt hotărâte să dezvolte R. Moldova pe termen lung şi cer doar un sprijin, un ajutor de dezvoltare dacă vreţi, pentru a menţine ferm cursul european al ţării şi a se rupe de Moscova în plan energetic. Mai mult, moldovenii sunt şi un exemplu de urmat în ceea ce priveşte reducerea consumului de energie", a scris liderul USR, pe Facebook.

El menţionează că o cantitate lunară de 50 de milioane mc de gaz lunar ar însemna 600 milioane mc anual, ceea ce ar reprezenta 5% din consumul României.

"5% din consumul nostru anual de gaze ar ajuta o ţară să aibă un viitor stabil şi să se elibereze din ghearele unui dictator scelerat. De partea României, în sfârşit am arăta că suntem lideri regionali în materie de securitate şi că asigurăm stabilitatea regiunii în acest context sensibil. Iohannis şi Ciucă ştiu de această soluţie simplă. Dar se fac că sunt surzi. Ne spun cum companiile de stat româneşti din sectorul energetic au caracter 'strategic'. Dar nu sunt folosite nicidecum pentru un scop strategic comun: al nostru şi al R. Moldova", adăugă Cătălin Drulă.

Potrivit acestuia, în luna august, impozitarea tranzacţiilor externe cu energie a fost dublată, iar în acest fel livrările alternative de gaze către Republica Moldova "devin şi mai neatractive chiar şi de pe piaţa liberă".

Drulă mai precizează că în aceste zile Gazprom a mai tăiat cu 30% livrările către Chişinău, iar autorităţile moldovene primesc doar "vorbe goale" din partea autorităţilor române.

"În fiecare an, România consumă în general circa 12 miliarde metri cubi (mc) de gaze naturale. 9 miliarde mc este, de regulă, producţia internă de gaze a României. Prin comparaţie, Republica Moldova are nevoie de circa 1 miliard mc anual, adică doar aproximativ 8% din ce consumă populaţia şi industria României. În octombrie 2021, din cauza unui şantaj istoric practicat de Moscova ca mijloc de presiune, Gazprom a tăiat cu 35% livrările către R. Moldova. Sâmbătă, compania din subordinea lui Putin a mai tăiat alte 30%. Situaţia aprovizionării cu energie a Republicii Moldova devine una de securitate regională", precizează Drulă.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, "strânge Republica Moldova într-o menghină", mai spune Drulă, care adaugă însă că preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Nicolae Ciucă "lasă Chişinăul să fie ostaticul unui regim fascist", deşi ar fi primit mai multe cereri de ajutor.

"În luna octombrie, din lipsă de fonduri şi în contextul preţurilor care au explodat, Republica Moldova avea rezerve de gaze pentru 20 de zile. Estimările arată că, dacă lucrurile se menţin la fel ca acum, fraţii noştri de peste Prut vor avea un şoc uriaş în această iarnă. Prognozele administraţiei de la Chişinău spun că peste jumătate din populaţie va ajunge să plătească mai mult de 50% din venituri pentru cheltuieli cu energia", mai scrie preşedintele USR. AGERPRES

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Complicata bandă unică

Radu MEȘNIȚĂ

Complicata bandă unică

Singura bandă de acest fel din Iaşi, lipsită de continuitate pentru că se termină brusc în Podu-Roş, asigură practic o legătură rapidă între două intersecţii aglomerate.

opinii

Scrisoare de protest - Qatar 2022

Briscan ZARA

Scrisoare de protest - Qatar 2022

Campioana mondială nu trebuie în niciun fel aclamată, este suficient că i se înmânează Cupa Mondială, lăsând pierzătorii cu un sentiment negativ de mâhnire neconsolată şi gustul amar al înfrângerii. Jucătorii victorioşi trebuie să se retragă în linişte, afişând posturi umile şi cu figuri neutre pe faţă care să nu sugereze bucurie nemărginită, satisfacţie, împlinire, sentimente care nu-şi au locul într-o lume guvernată de fair play şi de egalitate.

Predicatorul josnic al moralităţii

Cristina DANILOV

Predicatorul josnic al moralităţii

Cu toții ne putem comporta ipocrit în unele situații, dar există o linie importantă între nivelul de ipocrizie socială și tolerabilă și ipocrizia intolerabilă care ne transformă din sfinți în predicatori josnici ai moralității, ideilor și adevărului nostru. Cu cât ne respectăm mai mult propria persoană, cu atât mai mult vom reuși să ne oprim la timp pentru a nu depăși această linie dezamăgindu-ne, cu faptele și cuvintele noastre, nu atât pe noi cât și pe cei alături de care conviețuim.

Glose de Ziua Naţională

Mihai DORIN

Glose de Ziua Naţională

A fost 1 decembrie, ziua împlinirii năzuinţei noastre esenţiale - unirea românilor şi a teritoriilor româneşti cu patria mamă. Aceasta ne spune istoria. Şi sigur istoria nu are cum să ne transmită un mesaj fals sau unul inventat de istorici, aşa cum cred criticaştrii români, care nu pot integra măreţia unei clipe în modul nostru de viaţă mediocru ori în  istoria noastră, care nu ar vesti, vezi Doamne, o izbândă precum cea din anul 1918. 

pulspulspuls

Iată gargara politică: imagine cu partidul care militează cel mai mult pentru drepturile femeilor!

Iată gargara politică: imagine cu partidul care militează cel mai mult pentru drepturile femeilor!

E de râs, dacă nu ar fi de plâns: iată cea mai elocventă şi relevantă imagine ce ilustrează gargara politică în plenitudinea ei, surprinsă de un coleg de presă la Iaşi de ziua naţională a ţării. 

Caricatura zilei

Motorul Iubi

Editia PDF

Bancul zilei

Tata, tata! Avem lupi în bloc? Nu, puiule, vecinii îsi citesc facturile la curent si gaze!

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.