Drum bun, cale bătută
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

miercuri, 08.12.2021

Drum bun, cale bătută

GALERIE
gin
  • gin
- +

Dacă Mirel Rădoi nu poate fi întors la echipa naţională pentru probabilele meciuri de baraj, FRF poartă o mare parte de vină.

Nu se poate uita titlul dat de „Gazeta Sporturilor” la finele anului 1999, când FRF-ul Naşului l-a demis pe selecţionerul Victor Piţurcă, cel care calificase România la Euro 2000, din cauza unui conflict pe care acesta l-a avut cu corifeii marii generaţii daurite, Hagi-Popescu-Petrescu, izvorând din problema drepturilor salariale. A urmat un şantaj oribil, o pată neagră pe blazonul unor fotbalişti până atunci ireproşabili. „Ori el, ori noi”. Un ultimatum, care mai voalat sau nu, a fost regretat chiar şi de iluştrii săi iniţiatori. Şi reacţia presei daurite a fost în ton cu vremurile, iar titlul pe măsura aurului obţinut de fotbalul românesc din 1990 până în 2000.

Nu-i putem spune lui Mirel Rădoi „du-te învârtindu-te” fiindcă nici nu se cunoaşte prea bine dacă el ştie să se „învârtească”. Ne crucim, însă, la gândul gestului orgoliosului Mirel după victoria chinuită în faţa Armeniei. Ce-ţi veni, frăţâne, să pleci taman amu când ai reuşit să închegi cât de cât o naţională a Românie? De ce nu plecaşi, soro, după meciul ăla de la Reykjvik, sau isprava şi mai şi de la Erevan, unde până şi celebrul post local de radio a amuţit de uimire? Atunci, toată lumea îi cerea demisia, cu excepţia câtorva nebuni printre care am onoarea să mă prenumăr, care cereau, în sfârşit, o continuitate la naţională. „Ei, iote poznă că atunci n-am vrut, acum v-am copt-o: dacă voi mă vreţi, eu nu vă mai vreu”.

Ce să fie, ce să fie? Un conflict cu conducerea FRF care l-a ţinut până mai ieri în braţe? De la ce să fi pornit? De la insistenţa unora ca s-o lase mai moale cu echipa eminamente ofensivă şi să-şi întărească faza ofensivă? Greu de crezut fiindcă meciurile din toamnă au arătat că Mirel (s-avem pardon, încă învăţăcel în meseria de antrenor) a plecat urechea la sfaturile lui Mihai Stoichiţă şi nu numai ale acestuia. Când l-a „inventat” pe Nedelcu cerber în faţa apărări a dovedit asta. Prime, salarii şi alte chestii financiare? Lumea spune că Mirel nu e ahtiat după bani ca unii oameni de fotbal mult mai înstăriţi. Dorul de a antrena o echipă de club? Greu de spus, fiindcă după cele două baraje de susţinut cu tricolorii, Mirel ar fi fost liber ca pasărea cerului să zboare spre raiurile saudite sau chinezeşti. Cât despre relaţia cu FRF, vorba maestrului Topârceanu, e lung prilej de vorbe şi de ipoteze şi nu ştie nimeni ce-a fost între ei.

Categoric, ideal ar fi ca Rădoi să accepte amiabil conducerea naţionalei României măcar pentru aceste două jocuri de baraj. E greu de implantat acum o altă concepţie tehnică pentru două meciuri. FRF are o vină imensă, ar fi putut fi acum în situaţia de a-l obliga pe Rădoi, nu de a-l ruga, să cotinue şi cu barajele. Asta dacă mai numitul for folosea câţiva neuroni în plus la întocmirea contractului. Dar, acum, FRF se află la mâna lui Rădoi şi nici o soluţie viabilă de antrenor bun şi ieftin pentru două meciuri nu se prea întrezăreşte.

Mirel Rădoi - spun colegii săi - e greu de întors din drum. Ceea ce ar însemna, pentru unii, tărie de caracter. Pentru alţii, înseamnă un fel de instabilitate psihică, ca spargerea la nervi a unui hidrant de la Bistriţa, de exemplu. Mirel, în realitate, o domnişorică cu naturelul simţitor, se teme de o nouă excursie în gura lupilor după aceste jocuri (eventual) decisive.

Ce-ar fi pierdut  Mirel Rădoi, la aceste baraje? În urma traseului sinuos, la adunarea finală, selecţionerul a rămas cu temele făcute. Cu ce îl mai puteau trage în jos încă două meciuri? Tricolorii nu joacă iar cu Islanda sau Armenia, ci cu echipe ca Polonia, Suedia, Croaţia, poate chiar Spania & Portugalia, pe terenul lor. Cine-i poate cere, imperativ, victoria? Din contra, la aceste meciuri, orice plus în jocul tricolorilor, ar însemna un bonus în CV-ul de selecţioner, sau de antrenor.

De dragul aceleiaşi continuităţi, exprimăm speranţa că FRF îl va convinge pe Rădoi să termine ceea ce a început: campania pentru Qatar2022. Dacă nu va dori, îi vom ura simplu drum bun, cale dreaptă şi bătută, fără învârtituri ca în celebrul îndemn adresat lui Piţurcă în 1999.

PS: Am considerat cu bună ştiinţă că victoriile în meciurile din noiembrie, cu Islanda şi Liechtenstein sunt de la sine înţelese. Bineînţeles că există şi marja de nesiguranţă, dar am făcut-o pentru a simplifica ideile. Altfel, dacă se întâmplă altceva în cele două meciuri, Rădoi a spus singur ce trebuie să facă cu carnetul său de antrenor!

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Întâlnire online între democraţii

Lucian DÎRDALA

Întâlnire online între democraţii

Deocamdată, administraţia Biden nu doreşte decât să reafirme leadership-ul american în spaţiul pe care mass media încă îl numeşte „lumea liberă”. Este greu de crezut că, în acest moment, Statele Unite au capacitatea ori dispoziţia să exercite presiuni semnificative asupra participanţilor mai puţin merituoşi, şi cu atât mai puţin asupra statelor neinvitate la summit, cum ar fi Turcia.

Filmuletul zilei

opinii

Identităţi în oglindă (II)

Florin CÎNTIC

Identităţi în oglindă (II)

Nimic mai firesc cu ocazia Zilei Naţionale decât o discuţie despre ce înseamnă „să fii român”. Evreu român.

Istoria (sau isteria) unui boxer

Radu PĂRPĂUȚĂ

Istoria (sau isteria) unui boxer

Era pe vremea lui Ceaşcă un boxer sas pe care-l chema Stumpf, ne spunea Ghiţă Mutu din plutonul nostru Ghiţă intrase la facultatea de textile de la Cisnădie, de unde ştia povestea cu Stumpf, care era de fel de pe acolo. 

Ministere „croite” şi răscroite

Nicolae CREŢU

Ministere „croite” şi răscroite

Mai mult decât oriunde altundeva, cel puţin pe aici, prin Europa, la noice declară „liderii” politichiei trebuie dat „la întors”, pe reversul de biată, mai dosnică, retorică a asigurărilor „liniştitoare” puse în circulaţie publică, mediatică. 

pulspulspuls

Iaca ce aranjamente mai pun la cale nea Măricel şi mister Ciorăpel!

Iaca ce aranjamente mai pun la cale nea Măricel şi mister Ciorăpel!

Pentru că tot am deschis ieri pârtia din acest sezon de iarnă cu ce se mai vorbeşte în lumea halatelor albe ca zăpada din târg, povestindu-vă cum s-a bătut palma ca mister Bazil Usturoi să rămână şef acolo unde est, şi pentru că vine vorba aşa de rar despre treburile astea extra-Covid din domeniu, am zis că numai bine să vă mai spunem una scurtă dar vioaie pe azi, că tot e miercuri, zi de post fără nicio dezlegare, nici la peşte, nici la vin sau undelemn. 

Caricatura zilei

Lapoviță

Editia PDF

Bancul zilei

- "Pentru o digestie buna beau bere. Daca nu am pofta de mâncare, beau vin alb. Daca am tensiunea scazuta, beau vin ros (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.