anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

vineri, 01.07.2022

Drum distrus nu numai de lucrările proaste, dar şi de indolenţa funcţionarilor

GALERIE
Iasi-Ciurea-Vaslui1
 • Iasi-Ciurea-Vaslui1
- +

Iată un caz concret, pe şoseaua Iaşi - Vaslui prin Scânteia, un drum ca după bombardament!

Drumul judeţean Iaşi - Vaslui a fost distrus de maşinile grele şi de indolenţa funcţionarilor care ar fi trebuit să-l supravegheze. Este concluzia rezultată dintr-un dosar soluţionat recent de magistraţii Tribunalului ieşean. Un camion a fost prins având o greutate cu peste 50% mai mare decât cea maxim admisă. Amenda drastică primită a fost însă anulată în instanţă dintr-un motiv banal: procesul-verbal era completat cu picioarele.

În urmă cu 8 ani, Direcţia Judeţeană de Administrare a Drumurilor şi Podurilor (DJADP) a cumpărat trei cântare rutiere, în încercarea de a stăvili traficul greu de pe drumurile judeţene. Amenzile pentru transportatorii care depăşesc greutatea permisă de structura drumului pot ajunge şi la 60.000 de lei. Simplul refuz de a se supune un camion cântăririi se poate solda cu o amendă de 8.000 de lei. Cheltuielile cu achiziţionarea celor trei cântare puteau amortizate din câteva amenzi, iar transportatorii s-ar fi gândit de două ori înainte să-şi supraîncarce camioanele.

În august 2019, un agent constatator al DJADP a oprit pe DJ 248 Iaşi - Vaslui, la Mogoşeşti, un camion încărcat cu asfalt, pentru cântărire. Greutatea pe axa motoare depăşea cu 21,5% limita de 9 tone admisă pe acest drum, iar greutatea totală a camionului o depăşea pe cea de 20 de tone maxim admisă cu 53,5%. Agentul a stabilit o amendă de 31.000 lei, fişa de constatare fiind semnată fără comentarii de şoferul camionului. Societatea în cauză a contestat amenda în faţa Judecătoriei, dar fără succes.

Firma invocase faptul că asfaltul transportat, prin însăşi natura sa, îşi schimbă constant centrul de greutate, ceea ce ar fi explicat depăşirea greutăţii pe o axă sau alta. Argumentul a fost respins de judecători, pentru că nu explica depăşirea masei totale şi nici nu fusese susţinut de vreo probă concretă. Magistraţii au respins şi ideea că amenda ar fi fost exagerată faţă de pericolul reprezentat de depăşirea masei camionului. Lucrurile s-au schimbat însă în aprecierea Tribunalului.

Sancţiunile prevăzute de Ordonanţa 43/1997 privind regimul drumurilor se stabilesc în funcţie de tipul drumului, numărul de axe ale vehiculului şi distanţa dintre ele, limita maximă a greutăţii permise şi implicit, procentul de depăşire a ei variind în funcţie de aceste elemente. Or, procesul-verbal de contravenţie nu menţiona tocmai aceste elemente. În aceste condiţii, judecătorii nu puteau verifica dacă agentul DJADP făcuse încadrarea corectă a contravenţiei. Deşi era clar că greutatea maximă admisă fusese depăşită, nu se putea stabili cu cât anume şi, deci, nici cuantumul amenzii. Ca urmare, magistraţii Tribunalului au dispus admiterea apelului înaintat de firma sancţionată şi anularea procesului-verbal. Sentinţa este definitivă. Firma a fost exonerată de plata amenzii, iar DJADP a rămas cu paguba.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Războiul din Ucraina divide Occidentul; taberele (I)

Alexandru LĂZESCU

Războiul din Ucraina divide Occidentul; taberele (I)

În timp ce puterile europene majore doresc o finalizare rapidă a războiului din Ucraina, indiferent de rezultat, pentru America miza acestuia este una globală, cu impact asupra competiţiei geopolitice cu China.

opinii

Mistica secretului

Alexandru CĂLINESCU

Mistica secretului

Ne îndreptăm oare către un regim autoritar, în care renasc vechi frustrări şi obsesii? (...) Din luările de poziţie pe care le-am urmărit în aceste zile, reiese că situaţia actuală a Arhivelor ridică serioase semne de întrebare. Se perpetuează o anomalie: Arhivele sunt în subordinea Ministerului de Interne, ceea ce ne trimite din nou la isteria „secretului de stat”. Ar fi o regretabilă reîntoarcere în timp.

Arte şi meserii

Neculai SEGHEDIN

Arte şi meserii

Acum mai mulţi ani, după ce se înfiinţaseră universităţi şi filiale ale acestora pe la fiecare colţ de stradă, de ziceai că riscăm să ajungem o naţie de superintelectuali, de se speriase însuşi Comitetul Nobel de avalanşa de potenţiale premii ce urmau să poposească pe plaiurile mioritice, s-a ajuns la concluzia că, totuşi, cineva trebuie să mai muncească şi cu mâinile, pentru că, vorba lui Creangă, … dac-ar fi să iasă toţi învăţaţi […], n-ar mai avea cine să ne tragă ciubotele. 

Patologia şi puţinătatea intelectuală

Radu POPESCU

Patologia şi puţinătatea intelectuală

Perseverenţa cu care Dodon, socialiştii moldoveni şi partenerii lor politici de la Kremlin apelează doar la dezinformări pentru a-şi argumenta părerile reflectă un fenomen aflat la graniţa dintre patologie şi puţinătate intelectuală, rezultatele ultimelor alegeri prezidenţiale şi parlamentare din Republica Moldova arătând că oamenii - obişnuindu-se nu doar cu acelaşi tip de păcăleală, dar şi cu aceiaşi propagatori ai mesajelor false - nu mai pot fi duşi de nas ca pe vremuri. 

pulspulspuls

Speranţe de la Iaşi via Suceava pentru un posibil aranjament în Guvern

Speranţe de la Iaşi via Suceava pentru un posibil aranjament în Guvern

Demisia şi ancheta procurorilor DNA privindu-l pe ministrul pesedist al agriculturii, junele oltean de partid şi de stat Chesnoiu, om al sistemului, cică ar fi creat unele speranţe în anumite zone ale politichiei din mai multe judeţe, printre care şi la Iaşi, auzim. 

Caricatura zilei

Orban contemplând cariera meteorică a lui Cîțu

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.