Drumarii, amendaţi de Poliţie pentru că nu au deszăpezit. Ghici cine a câştigat în instanță!
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
Oala cu Gust
anunturi

Drumarii, amendaţi de Poliţie pentru că nu au deszăpezit. Ghici cine a câştigat în instanță!

GALERIE
utilaj-deszapezire
  • utilaj-deszapezire
- +

DJADP a venit în instanţă la contestare cu înregistrările GPS ale utilajelor, Poliţia a venit cu poze. Ghici cine a câştigat!

O sentinţă dată de magistraţii Judecătoriei cu privire la o amendă banală ridică semne de întrebare legate de felul în care se cheltuiesc banii pentru deszăpezirea drumurilor judeţene. Poliţia Rutieră a amendat Direcţia Judeţeană de Administrare a Drumurilor şi Podurilor pentru zăpada aflată pe carosabilul unui drum intens circulat. Drumarii au prezentat în instanţă înregistrările GPS ale utilajelor trimise pe traseu. Poliţiştii au venit cu poze.

În octombrie anul trecut, DJADP a încheiat contractul de deszăpezire cu o asociere formată din firmele Eky-Sam şi Enviro Construct, pentru întreţinerea pe timpul iernii a celor peste 1.000 km de drumuri judeţene fiind alocată o sumă de 7,98 milioane lei. Pe 8 februarie însă, poliţiştii rutieri aflaţi pe DJ 282 Rediu - Horleşti au constatat că şoseaua este acoperită cu zăpadă, motiv pentru care au amendat administratorul drumului, respectiv DJADP, cu 21 de puncte, echivalând cu 3.045 lei.

Amenda a fost contestată de DJADP în instanţă, reprezentanţii instituţii susţinând că acţiunile de deszăpezire a drumului au fost efectuate conform normativelor. Pe 8 februarie, se acţionase pe DJ 282 cu un autogreder şi un răspânditor cu lamă, fiind utilizată o cantitate de 60 tone de material antiderapant. Pentru dovedirea afirmaţiilor, la dosar au fost depuse rapoartele GPS ale celor două utilaje, din care rezulta că ele acţionaseră pe drumul respectiv, venind dinspre Brătuleni, şi trecând apoi prin Horleşti şi Movileni.

În analiza cazului, judecătorii au înclinat însă să dea crezare poliţiştilor care fuseseră la faţa locului. Din partea acestora, la dosar au fost depuse planşe foto din care rezulta că drumul era acoperit cu zăpadă.

„Chiar dacă petenta susţine că a acţionat preventiv, instanţa, în condiţiile în care nu există alte probe care să susţină fără echivoc versiunea prezentată de petentă, prezumă realitatea faptei descrise de agentul de poliţie, acordând credibilitate susţinerilor acestuia, având în vedere calitatea de poliţist rutier (agent oficial, învestit cu autoritatea funcţiei publice, care îşi desfăşoară activitatea de constatare a contravenţiilor în virtutea unei competenţe recunoscute de lege) şi lipsa unor elemente care să pună la îndoială acurateţea constatării sau obiectivitatea agentului constatator“, au precizat magistraţii.

Practic, judecătorii nu au contestat faptul că utilajele de deszăpezire se aflaseră pe DJ 282 în ziua respectivă, dar au apreciat că acţiunea acestora nu avusese rezultatele aşteptate. Ca urmare, contestaţia înaintată de DJADP a fost respinsă. Instituţia a declarat apel împotriva sentinţei, procesul intrând pe rolul Tribunalului. Ieri, magistraţii acestei instanţe au amânat pentru sfârşitul lunii pronunţarea în acest caz.

„E un lucru care nu se înţelege. Normativul nu spune că drumul trebuie să fie «la negru». Aş vrea să putem ţine drumurile judeţene ca cele naţionale, dar nu avem nici utilajele, nici banii necesari şi nicăieri în lume drumurile similare nu sunt «la negru» iarna. Avem 1.000 km de drumuri în administrare şi este imposibil ca asfaltul să fie «la negru» indiferent de condiţii. Pentru asta există şi nivelurile de viabilitate. DJ 282 era la acea dată încadrat în nivelul de viabilitate 3 spre 4. La nivelul 3, trebuie să deszăpezim în 16 ore. La nivelul 4, în 48 de ore. Noi am intervenit imediat, în timpul impus de normative, iar drumul era circulabil“, a spus directorul DJADP, Ovidiu Ciucan.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Iluzii guvernamentale

Lucian DÎRDALA

Iluzii guvernamentale

Aparent, desemnarea domnului Cioloş a fost un gest politic inutil, de natură a consuma în zadar timp şi energie. În realitate, ea a avut rolul de a oferi partidelor din fostul arc guvernamental ceva mai mult timp de gândire şi, în special pentru PNL, de decantare a opţiunilor pe termen mediu.

Filmuletul zilei

opinii

Un model discret, iradiant...

Florin CÎNTIC

Un model discret, iradiant...

Zilele trecute l-am sărbătorit pe Alexandru Zub la Mănăstirea Văratic, loc de reflecţie şi ospitalitate pentru multe figuri emblematice ale culturii noastre contemporane. Cum Înalt Prea Sfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei, face pentru marele istoric mai mult decât Academia şi autorităţile locale la un loc, aş vrea, ca modestă reverenţă, să readuc în faţa cititorilor un text revelator pentru efigia lui Al. Zub, model cultural şi uman pentru mulţi dintre noi, un partener de dialog exemplar, ieri şi azi.

Serafima

Radu PĂRPĂUȚĂ

Serafima

Serafima nu amintea deloc în înfăţişare de un serafim. Nu ştiu la ce s-o fi gândit maică-sa, când i-a dat acest nume - Serafima, poate originea ei basarabenească s-o fi condus spre acest nume, căci numele se întâlneşte la ruşi. Nu găsesc decât explicaţia că, nu-i aşa, orice gâscă îşi visează puii lebede. 

Întâlniri internaţionale Enescu (II)

Alex VASILIU

Întâlniri internaţionale Enescu (II)

Tinerii participanţi la Concursul de cânt vocal organizat la Paris în paralel cu festivalul Rencontres Internationales Georges Enesco au avut de demonstrat pregătirea în trei domenii muzicale: aria de operă clasică sau romantică, aria sau liedul modern şi liedul compus de George Enescu. Sunt experienţe muzicale ce le-au deschis deja, unora, calea spre scenele de spectacol, de recital, având în vedere cerinţele teatrelor lirice şi oportunităţile înregistrării pe disc a unor programe inedite. 

pulspulspuls

Cum se va tranşa duelul amazoanelor de la USR Iaşi? Iată câteva indicii!

Cum se va tranşa duelul amazoanelor de la USR Iaşi? Iată câteva indicii!

Vorbeam ieri aicea despre cum de s-a făcut şi s-au aranjat cărţile politicii încât dipotata Monika de la Iaşi a luat faţa în partid, la nominalizarea ca menistru al digitalizării, unora mai bine înfipţi ca ea pe lângă şefi. 

Caricatura zilei

Suspiciune...

Editia PDF

Bancul zilei

Cercetatorii ardeleni au descoperit ca oricâta mâncare le-ai da musafirilor, tot se îmbata.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Ar trebui închise școlile dacă se trece de 6 la mie?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.