Drumul ieşenilor spre București, lungit și răsucit în jurul Vrancei de sforile politice
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 17.09.2021

Drumul ieşenilor spre București, lungit și răsucit în jurul Vrancei de sforile politice

GALERIE
a7
  • a7
- +

Primăria Focşani se încăpăţânează să includă o suburbie în centura ocolitoare a oraşului. Bucla făcută de A7 s-ar lungi astfel cu aproape 5 km, generând costuri suplimentare de construire a autostrăzii şi de exploatare a ei

Poate singurul proiect de autostradă care părea să înainteze logic prin etapele obligatoriu de parcurs până la realizarea lui, A7 s-a lovit inevitabil de un obstacol. Unul mic, în comparaţie cu piedicile care încă ţin în loc un alt proiect esenţial pentru estul ţării, Autostrada Unirii, dar care, şi el, costă. Pe traseul autostrăzii Nord-Sud, Ploieşti-Paşcani, a apărut o umflătură, la propriu, în dreptul municipiului Focşani. Iniţial, centura ocolitoare a oraşului a fost schiţată printre Focşani şi o suburbie, Mândreşti, situată la câţiva kilometri distanţă. Ulterior, în noul Plan Urbanistic General al oraşului, aflat în lucru încă, zona ar fi rezervată dezvoltării urbane şi atunci traseul A7 a fost împins dincolo de satul menţionat.

Modificarea presupune însă un ocol mai mare, de 4,5 km, şi implicit mai mulţi bani pentru construirea acestui tronson: aproximativ 20 de milioane de euro. Dacă traseul ar rămâne aşa, se vor adăuga nu atât cheltuieli suplimentare pentru întreţinerea „umflăturii”, dar şi costul carburantului şi timpul consumat în plus pentru toţi cei care vor circula pe centura lărgită a Focşaniului.

Sunt însă şanse ca lucrurile să nu se încheie aşa şi ocolul exagerat să fie eliminat, ne-a declarat Adrian Covăsnianu, vicepreşedintele asociaţiei Moldova Vrea Autostradă şi reprezentantul activiştilor pro-autostradă la Ministerul Transporturilor. Toate segmentele A7 (Ploieşti-Buzău, Buzău-Focşani, Focşani-Bacău şi Bacău-Paşcani) sunt în faza realizării studiilor de fezabilitate. De la Paşcani la Suceava/Siret, categoria drum expres în acest moment, ofertele depuse pentru contractul de realizare a studiilor de fezabilitate şi a proiectului tehnic sunt în evaluare.

Porţiunea Buzău-Focşani este cea mai avansată şi anul viitor va fi lansată licitaţia pentru execuţie. Cu condiţia să fie stabilit traseul de lângă Focşani. „Acolo trebuie să primeze proiectul de importanţă naţională, care e peste proiectul Planului Urbanistic General”, a explicat Covăsnianu, remarcând alianţa în premieră a asociaţiilor civice cu CNAIR în faţa pretenţiilor locale. Rămâne de văzut cum se va soluţiona problema, cu atât mai mult cu cât Primăria Focşani a acordat autorizaţii de construire şi deja s-au ridicat câteva clădiri rezidenţiale pe viitorul traseu al autostrăzii.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Restauraţia fără rest

Pavel LUCESCU

Restauraţia fără rest

Uitându-te la ce se întâmplă zilele astea în politica românească începi să-ţi dai seama că acum un an am luat de fapt o mare ţeapă şi că premierul pe care şi l-a dorit şi l-a impus Iohannis, Florin Cîţu, nu e decât versiunea sintetică şi coafată a grindenilor, tudoşilor şi dăncilelor lui Dragnea pentru fraierii de „dreapta”.

Filmuletul zilei

opinii

Ce tot aveţi cu filosofia? (I)

Ioan Alexandru TOFAN

Ce tot aveţi cu filosofia? (I)

Schimbările, câte sunt, par a fi făcute de un copil râzgăiat care, supărat pe ursuleţul lui, vrea să îl transforme în maşinuţă. Sunt mutate băncile, ca să fie în cerc şi nu în rând. Se dă cu var. Sunt înlocuite tablele. Iar se dă cu var. Power-point-ul este încurajat să devină un limbaj universal, aruncându-se în inactualitate însuşi fundamentul culturii noastre europene, care este cuvântul. Power-point-ul se proiectează pe un var strălucitor. Se schimbă ordinea rubricilor în diverse tabele. Concluziv, se mai dă o dată cu var.  

Muzica pe care o ascultăm, parte a identităţii noastre

George PLEȘU

Muzica pe care o ascultăm, parte a identităţii noastre

Fără nici o îndoială, muzica pe care o ascultăm şi împărtăşim cu alţii este parte a individualităţii nostre, a identităţii personale, sociale şi culturale, inclusiv prin dorinţa de a ne integra, de a corespunde sau a ne diferenţia de majoritate. Departe de a fi doar distracţie sau o experienţă pur estetică, muzica este un limbaj în sine, care se dezvoltă continuu, odată cu omenirea.

IN MEMORIAM: Existenţa unei făpturi mirabile în regatul frumuseţii nepieritoare

Grigore ILISEI

IN MEMORIAM: Existenţa unei făpturi mirabile în regatul frumuseţii nepieritoare

Viaţa Ecaterinei Ilisei, născută Şerbu, şi purtând din 1960 până la căsătoria din 22 noiembrie 1965 numele de Moldovan, cel a bunicilor materni, care o înfiaseră spre a o scăpa de anatema „originii nesănătoase”, stigmat al regimului comunist, a fost hărăzită de Dumnezeu să-şi rânduiască viaţa sub semnul frumuseţii. Fusese plămădită să fie chip al splendorii umane. 

pulspulspuls

Idilă politică cu Iulică Răzgândică: ce surprize vom mai avea?

Idilă politică cu Iulică Răzgândică: ce surprize vom mai avea?

Una scurtă pe azi despre subiectul ultimelor zile din politichia locală: cel despre demisia anunţată dar nescrisă a conţilierului userist Iulică Răzgândică.

Caricatura zilei

Tramvaiul nou și-a început treaba

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.