Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Comunicat de Presă

Drumul mănăstirilor: de la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, la ultima ctitorie a lui Ștefan cel Mare și Sfânt! (P)

GALERIE
Drumul-mamanstirilor
  • Drumul-mamanstirilor
- +

Bogăția sprirituală și istorică a județului Iași va fi pusă în valoare prin ample investiții implementate de Consiliului Județean. Una din marile probleme ale României, nu doar ale județului Iași, este lipsa infrastructurii de acces către obiectivele turistice. 

”Multă lume știe de mănăstirile Iașului, dar, din păcate, puțini români, chiar ieșeni, ajung să le viziteze și să se reculeagă la aceste obiective cu o încărcătură sufletească specială. Avem la Iași ultima ctitorie a marelui domnitor Ștefan cel Mare și Sfânt, avem icoane făcătoare de minuni, avem adevărate bijuterii istorice și arhitecturale. Avem obiective care ar trebui să fie vizitate de toți românii, care ar trebui să fie promovate pe plan internațional, care sunt însă izolate din punct de vedere al accesului. De aceea, un traseu care să asigure accesabilitatea către câteva dintre cele mai importante obiective de patrimoniu cultural și spiritual este abolut necesar. Este un prim pas, dar pe care suntem hotărâți să îl facem cât mai repede și cât mai decis. Cred că putem dezvolta un întreg proiect, întins pe mai mulți ani, în care să etapizăm realizarea unui ansamblu de trasee turistice care să lege toate obiectivele turistice importante ale județului. Avem nevoie de o nouă abordare, de o nouă viziune în dezvoltarea acestui domeniu la nivelul Iașului”, a declarat Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași. 

Proiectul propus în primă fază vizează modernizarea drumurilor județene și identificarea de soluții pentru celelalte porțiuni de drum care leagă, cât mai direct posibil, trei mânăstiri din județul Iași cu obiective turistice din județul Vaslui. Sunt vizate mănăstirile ieșene Hadâmbu din comuna Mironeasa, Bârnova din comuna Bârnova și Dobrovăț din comuna Dobrovăț, respectiv mănăstirea ”Ștefan cel Mare și Sfânt” și Movila lui Burcel, din județul Vaslui.
Mănăstirea Hadâmbu este una dintre cele mai frumoase mănăstiri din zona Iașilor, dar tezaurul ei cel mai de preț este icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului.

Ansamblul Mănăstirii Bârnova se află în această perioadă într-un amplu proces de restaurare cu fonduri europene nerambursabile. Valoarea totală a investițiilor se ridică la aproape 20 milioane de lei. Consiliul Județean contribuie la cofinanțarea acestor lucrări de punere în valoare a obiectivului de patrimoniu cultural național cu suma de 1 milion de lei.

Mănăstirea Dobrovăț este ultima ctitorie a domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt și are o istorie care începe în anul 1499.

”În acest an implementăm cel mai amplu program de modernizare a drumurilor județene. În ultimii patru ani, investițiile efectuate în rețeaua de drumuri județene au crescut constant, utilizând toate sursele posibile de finanțare, fonduri europene, fonduri guvernamentale, fonduri de la bugetul județului. Suma alocată modernizării infrastructurii rutiere a fost de 1,4 miliarde lei, în ultimii patru ani. Mai este mult de muncă, dar sunt convins că în câțiva ani toate drumurile județene din Iași vor fi modernizate. În paralel, vom căuta cele mai bune soluții pentru a realiza și aceste legături între obiectivele emblematice ale județului”, a precizat Maricel Popa, președintele Consiliul Județean Iași. 

Investiții cu fonduri europene pentru obiectivele culturale și turistice ale județului Iași

Capitala culturală a României își recapătă strălucirea de altădată cu ajutorul Consiliului Județean Iași și al fondurilor nerambursabile. Zeci de milioane de euro sunt investite atât în reabilitarea unor monumente situate în municipiul Iași, cât și în facilitarea accesului la obiective de patrimoniu național aflate în localități de pe raza județului Iași. Printre obiectivele culturale repuse în lumină de Consiliul Județean Iași în această perioadă se numără Muzeul „Sf. Ierarh Dosoftei – Mitropolitul”, Casa Memorială “Nicolae Gane”, Muzeul “Vasile Pogor”, sediul fostei Chesturi de Poliție și locul în care a funcționat revista “Viața Românească”, clădire monument istoric sau Muzeul ”Ion Creangă”. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri