„Drumul mătăsii” al sângelui donat: cum e prelucrat, cât rezistă, cine poate dona și cum poți salva sute de vieți în timpul liber
Unul dintre cele mai cunoscute lucruri legate de donarea de sânge este că un singur drum și 450 de mililitri salvează trei vieți, fiindcă din sânge se recoltează trei produse care sunt transfuzate în funcție de necesități. Dar în ce condiții și cine poate dona? Sunt aceleași condiții în România precum cele din străinătate?
Citiți aici integral Ziarul de Sănătate nr. 14
„Ziarul de Sănătate” a analizat acest proces în mai multe țări, am observat ce anume se solicită din partea donatorilor și în ce condiții este strict interzisă donarea de sânge. Penuria și nevoia e la fel de mare peste tot în lume, iar o privire de ansamblu arată că sunt condiții mai relaxate în multe țări, inclusiv din Europa, față de România. Iar în SUA, cu acordul părinților, pot dona tinerii începând cu 16 ani.
Citiți, în continuare, textele incluse în acest amplu dosar:
Mii de pacienți care ajung în spitalele din România au nevoie de transfuzii de sânge sau de preparate sanguine pentru a supraviețui. Fie că e vorba de boli oncologice, anemii severe, intervenții chirurgicale, cei 450 mililitri de sânge, cât se recoltează la o donare, pot salva trei vieți.
Nevoia de sânge este mare pretutindeni în lume, însă condițiile pe baza cărora sunt acceptați la donare oamenii diferă de la stat la stat. Ideea generală în rândul populației este însă una singură: donațiile sunt sigure pentru donatori, iar dacă sângele este depozitat corespunzător și, ulterior, echivalarea grupei se face cu succes, nici persoana care primește transfuzia respectivă nu are de suferit. Riscuri există, ca în cazul oricărei proceduri medicale, de infecție, incompatibilitate sau reacție imună de respingere a produsului transfuzat. Dar cum gestionează principalele țări din lume ideea de donare de sânge și care sunt criteriile acestora?
Medicii au explicat pentru „Ziarul de Sănătate” că recoltarea de sânge este un proces care ar trebui să dureze cât mai puțin și e gândit să fie în sprijinul donatorilor. Dar ce se întâmplă cu sângele, cei 450 de mililitri, odată ce părăsesc corpul nostru în momentul în care mergem la Centrul de Transfuzie Sanguină Iași?”. Dr. Alina Pleșu, directorul centrului, a punctat faptul că sângele poate fi păstrat maximum 42 de zile, dar diferitele preparate care se recoltează au valabilitate crescută, în funcție de necesități.
Ștefan Deleanu Aftimescu este un ieşean obişnuit cu care te poţi întâlni adesea pe străzile oraşului. Originar din Vaslui, a venit în Iaşi după ce a fost admis la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”. S-a căsătorit în urmă cu 10 ani şi acum are cinci copii, trei fete şi doi băieţi. Povestea de viaţă a lui Ștefan nu este simplă și nici obișnuită, fiindcă la 18 ani a început să salveze viața semenilor săi, atunci când a donat pentru prima dată sânge. Și de atunci face același lucru cât de des îi este permis.
Publicitate și alte recomandări video