anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Drumuri judeţene asfaltate după culoarea politică a primarilor

Acuzaţia a fost lansată de consilierii PDL.

GALERIE
drum
  • drum
- +

Programul anual de lucrări la drumurile judeţene a inflamat ieri spiritele în cadrul şedinţei extraordinare a Consiliului Judeţean.

 

Proiectul de hotărâre a fost inclus pe ordinea de zi joi seara, mulţi consilieri neapucând să-l consulte până la ora şedinţei. Din acest motiv, consilierii PDL au cerut vehement scoaterea sa de pe ordinea de zi şi amânarea pentru o şedinţă ulterioară. Consilierul Constantin Şerban a invocat şi un viciu de procedură, întrucât convocarea trimisă consilierilor şi semnată de preşedintele CJ, Cristian Adomniţei nu conţinea proiectul referitor la drumuri. „Pe 10 aprilie, acest punct nu era pe convocatorul semnat de preşedinte, deci nu poate fi discutat. Preşedintele nu şi-a dat avizul pe ce avem noi aici. Cred că anumite puncte de pe ordinea de zi trebuiau scoase şi lăsate pentru şedinţa ordinară”, a spus Şerban.
 
Demersul PDL a fost aprobat parţial şi de consilieri ai PSD, care au reclamat şi numărul mare al proiectelor de pe ordinea de zi, unele nefiind considerate ca urgente. „Proiectele nu au trecut prin discuţia comisiilor reunite ale CJ. Parcă nu mai avem niciun rost. E vorba clar de o ocolire a comisiilor”, a spus consilierul PSD Mihai Baciu. La rândul său, liderul grupului PSD, Cristian Stanciu a cerut întocmirea unei strategii de reabilitare a drumurilor judeţene, finanţarea urmând să fie alocată pe criterii tehnice, pentru a evita comentarii legate de apartenenţa politică a primarilor beneficiari. „Domnilor, hai să ne înţelegem măcar acum. Criteriul politic a fost luat în calcul la redactarea programului sau nu?”, a întrebat ironic consilierul PDL Liviu Bulgaru. „Sigur că da, cum să nu?”, a replicat în aceeaşi notă Stanciu. „Păi, nu văd niciun primar PDL pe listă, să se aloce bani la drumurile din comuna lui”, a răspuns Bulgaru. „Da’ ce, aveţi primari în judeţ? Eu nu ştiu de vreunul”, a punctat Stanciu.
 
Votul final a dat câştig de cauză majorităţii USL, programul de investiţii pe drumurile judeţene primind doar şapte voturi împotrivă, din partea PDL. Reprezentanţii PP-DD au votat „pentru”, deşi fac parte din opoziţie. „Cred şi eu că au votat. Le face drumul Cotnari - Hodora”, a comentat consilierul PDL Radu Ursanu. În comuna Cotnari, conducerea este asigurată de doi membri ai PP-DD, primarul Vasile Băeanu şi viceprimarul Constantin Malaute.
 
În total, Direcţia Judeţeană de Administrare a Drumurilor şi Podurilor va beneficia în acest an de 22,1 milioane lei. O sumă de 2,95 milioane lei va fi utilizată pentru efectuarea de plombări pe 27 de tronsoane de drumuri judeţene. Încă 4,9 milioane lei vor acoperi cheltuielile cu deszăpezirea în iarna viitoare şi depăşirile din acest sezon rece. Încă 6,57 milioane lei, alocate din bugetul propriu al CJ vor fi utilizate pentru reparaţii curente, pietruiri şi refacerea a două poduri. Diferenţa va acoperi costurile cu asfaltarea şi acoperirea cu îmbrăcăminte bituminoasă uşoară a cinci tronsoane de drumuri.
 
Încep negocierile pentru creditul de 19 milioane euro
 
Începerea discuţiilor pentru primul credit extern contractat de Consiliul Judeţean a fost dezbătută timp de aproape un sfert de oră în cadrul şedinţei extraordinare de ieri a plenului. Nici suma de 19,3 milioane euro pe care şefii CJ intenţionează să o împrumute de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, nici durata de 13 ani a creditului, nici condiţiile pe care banca ar putea să le pună nu au provocat nelămuriri, dar numeroşi consilieri au ţinut să-şi declare sprijinul pentru iniţiativă şi deplinul acord cu împrumutul. Doar consilierii PDL, prin Liviu Bulgaru şi Constantin Şerban au reclamat faptul că preşedintele CJ, Cristian Adomniţei a lipsit de la şedinţă şi au cerut ca în comisia de negociere să fie prezent şi un observator din partea PDL. „Deocamdată doar stabilim că vrem să luăm creditul şi împuternicim conducerea Consiliului să înceapă discuţiile. Clauzele acordului le va negocia o comisie formată din consilieri judeţeni, iar contractul final va trece prin plen. Sunt încă multe lucruri de făcut până să se pună în discuţie creditul”, a replicat vicepreşedintele CJ, Victorel Lupu.
 
Majoritatea subiectelor de pe ordinea de zi au fost aprobate în unanimitate, inclusiv cele privind realizarea ambulatoriilor spitalelor de Neurochirurgie, Pneumoftiziologie şi Maternităţii “Cuza Vodă” sau aprobarea indicatorilor tehnico-economici aferenţi proiectului Centrului Intermodal Regional de Transport Marfă. Doar la numirea noului director al Bibliotecii Judeţene “Gheorghe Asachi”, Dan Doboş, consilierii PDL şi PP-DD s-au abţinut, aceştia solicitând discutarea numirii în cadrul unei şedinţe ordinare în plen.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.