anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Măsuri pentru limitarea extinderii epidemiei de gripă printre bolnavi

DSP: Reducere drastică a numărului de vizitatori în spitale

GALERIE
gripa
 • gripa
- +

La Institutul Regional de Oncologie (IRO) nu a mai apărut niciun caz nou de gripă, fiind în continuare aflate sub supraveghere cele şase cazuri din Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI) şi celelalte cinci din Clinica de Hematologie. Reprezentanţii unităţii medicale au precizat că, în cursul zilei de ieri, urmau să fie externate două persoane din cele cinci din Clinica de Hematologie, în cazul cărora tratamentul şi-a făcut efectul, starea lor fiind bună.

„În momentul de faţă, situaţia este sub control, nu au mai apărut cazuri noi, iar una sau două persoane vor pleca acasă. Au primit tratament chiar şi cei care au fost asimptomatici, pentru că am considerat că au fost contacţi sau că s-au aflat în imediata apropiere. Celelalte două cazuri grave din ATI sunt pacienţi intubaţi, cu probleme respiratorii, pentru care prognosticul este rezervat, se aflau în stare gravă şi înainte de diagnosticarea gripei“, a precizat ec. Mirela Grosu, managerul institutului. Unul dintre cei doi pacienţi aflaţi în stare gravă este primul pacient care a fost diagnosticat cu gripă, internat în spital încă de pe data de 9 ianuarie, un bolnav cu leucemie limfoblastică acută. Reprezentanţii IRO speră ca, începând de luni, 12 februarie, activitatea să revină la normal şi să nu mai fie amânate internările sau intervenţiile chirurgicale. Chiar şi aşa, restriciţiile de acces în spital pentru vizitatori vor rămâne valabile până la terminarea sezonului de gripă.

Tot în cursul zilei de ieri, la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Iaşi a avut loc o întâlnire cu managerii tuturor spitalelor din oraş pentru a fi reamintite măsurile care trebuie luate pentru stoparea extinderii epidemiei de gripă, precum şi pentru prevenirea apariţiei de noi cazuri. „Măsurile pe care trebuie să le ia spitalele sunt reducerea pe cât posibil a numărului de vizitatori, triajul şi izolarea pacienţilor care prezintă simptome, triajul personalului care de asemenea prezintă simptome la intrarea în serviciu la care recomandarea este ca atunci când au simptome să fie trimişi acasă pentru a nu îmbolnăvi pacienţii, precum şi vaccinarea în totalitate a personalului medico-sanitar. Do­zele de vaccin existente noi le-am folosit pe toate, dar prin redistribuire putem lua de la alte judeţe care mai au în stoc“, a precizat dr. Liviu Stafie, directorul DSP Iaşi.

Şi la Institutul de Psihiatrie „Socola“ au fost luate o serie de măsuri de prevenţie, nefiind până în momentul de faţă diagnosticate cazuri de gripă. Astfel, programul de vizită al aparţinătorilor a fost limitat doar pentru intervalul 15.00 - 17.00, urmând ca aparţinătorii să aibă acces doar într-un spaţiu special amenajat, pentru o perioadă de maximum 15 minute. Aceştia vor fi dotaţi cu echipament de protecţie, format din halat şi mască de protecţie. De asemenea, şi personalul medical trebuie să poarte mască de protecţie, iar pacienţii care prezintă semne de îmbolnăvire vor fi triaţi foarte atent. „În acest moment, în cadrul institutului nu avem înregistrate cazuri de gripă. Situaţia existentă la nivelul municipiului Iaşi nu trebuie să îngrijoreze persoanele internate la noi sau pe aparţinătorii acestora, deoarece s-au luat toate măsurile de prevenţie necesare“, a declarat dr. Gabriel Oprişanu, managerul Institutului de Psihiatrie „Socola“ Iaşi.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Pohtiţi la fotbal!

Nicolae GRECU

Pohtiţi la fotbal!

N-a fost nevoie de îndemnuri bombastice precum cele din titluri; românii reîncep să vină la fotbal pentru că au pentru cine.

opinii

Mitocanul de la volan (I)

Eugen MUNTEANU

Mitocanul de la volan (I)

Suntem asaltați zilnic cu știri și imagini despre accidente de circulație atroce. Statisticile spun că România este țara europeană cu cei mai mulți morți în accidente de circulație. Dincolo de precaritatea șoselelor, cred că o cauză a acestei situații îngrijorătoare este și existența în libertate a fiarei sălbatice pe care am ales să o numesc mitocanul de la volan.

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Știința economică modernă s-a desprins din ceea ce era cunoscut în mediul academic timpuriu drept filosofie morală. Acțiunile și comportamentele din sfera economică (de exemplu, comerțul, formarea prețurilor, rolul dobânzii în tranzacțiile comerciale, etc.) erau reglementate de Biserică vreme de secole întregi. 

O limbă din prefabricate

Alexandru CĂLINESCU

O limbă din prefabricate

Un fenomen frapant care se petrece astăzi este ceea ce aş numi proliferarea prefabricatelor. Nu e ceva nou, dar devine tot mai accentuat şi, pentru cine ţine la expresivitatea limbii, tot mai supărător. Spun „prefabricate” pentru că e vorba de cuvinte şi formule luate de-a gata şi puse uneori în cele mai neaşteptate contexte. Au făcut de pe acum o glorioasă carieră la televiziune, politicienii şi jurnaliştii le rostesc cu o voluptate solemnă, convinşi că impresionează publicul printr-un limbaj elevat.

pulspulspuls

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

Ehehei, iubiţi dreptcredincioşi, iată că încurcate mai sunt căile Domnului de când treburile lumeşti şi dorinţele de parvenire şi câştig şi-au băgat coada tot mai adânc în sânul şi buzunarele largi de popă ale unor înalţi prelaţi din mitropolia noastră de la Iaşi, atât de greu încercată în ultima vreme. Iacătă aşadar, dragilor, ce au mai putut zămisli minţile întunecate de aceste lucrături diavoleşti: citiţi şi vă cruciţi, nu alta! 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.