DSP vrea să organizeze echipaje de vaccinare prin târguri
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 01.08.2021

DSP vrea să organizeze echipaje de vaccinare prin târguri

GALERIE
vaccinare rural
  • vaccinare rural
- +

Scade adresabilitatea ieşenilor la vaccinarea anti-Covid direct proporţional cu scăderea ratei de incidenţă. Dacă, în urmă cu o săptămână, ajutată de repriza a doua a maratonului de la Universitatea de Medicină şi Farmacie, numărul vaccinaţilor era 3.795 de persoane imunizate, pe 10 iunie, avem 1.662 de ieşeni vaccinaţi, dintre care 700 cu prima doză.

În acelaşi timp, rata de incidenţă a coborât la 0,9 la mia de locuitori pe municipiul Iaşi, doar două cazuri fiiind raportatate în ultimele 24 de ore. Medicii trag însă un semnal de alarmă: valul patru va veni în toamnă dacă nu se realizează imunizarea populaţiei ţintă.

Conducerea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) recunoaşte trendul descendent al adresabilităţii vaccinării în judeţ, trendul descendent menţinându-se de altfel pe toată regiunea Moldovei.

"Tendinţa populaţiei de a se vaccina a scăzut semnificativ. Motivaţi, probabil, de faptul că a scăzut incidenţa infecţiilor, ieşenii nu prea au mai ajuns în număr mare la centrele de vaccinare. S-au luat şi aceste măsuri de relaxare, care ţin de o anumită stare de normalitate, dar nu aceste era mesajul! Pericolul nu a trecut, dovadă că sunt ţări precum Japonia sau Marea Britanie care au intrat în valul patru al pandemiei", a declarat Vasile Cepoi, directorul DSP Iaşi.

Pericolul, din punctul de vedere al specialiştilor, poate veni după această vară, când “urmează o perioadă de relaxare mai accentuată, perioada concediilor, când mobilitatea creşte. Românii vin şi pleacă spre exterior, pleacă în străinătate şi se întorc. Această mobilitate este un factor de risc în transmiterea bolii încât, dacă populaţia va fi găsită nepregătită, neimunizată, posibilitatea celui de-al patrulea val este destul de mare", a spus Vasile Cepoi.

În aceste condiţii, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, împreună cu DSP, a luat o serie de măsuri pentru a creşte adresabilitatea populaţiei la vaccinare, în special în mediul rural, unde este deficitară.

“Se încearcă o creştere a numărului de persoane imunizate în primul rând prin creşterea echipajelor mobile, apoi prin organizarea împreună cu autorităţile locale şi medicii de familie din mediul rural, în special, a unor puncte de vaccinare unde să fie un număr mare de persoane doritoare. De asemenea, încercăm să mergem în târgurile organizate în judeţ, târgurile de animale etc, unde vom încerca să vaccinăm populaţia care vine acolo", a adăugat Vasile Cepoi.

Dacă alte judeţe precum Cluj, Constanţa, Timiş organizează maratoane după maratoane de vaccinare, în Iaşi şi în Moldova, treburile sunt altfel aşezate.

“La a doua etapă a maratonului de la UMF, am observat că nu a mai fost aceeaşi solicitare ca la etapa I. Prezentarea a fost sub aşteptări. Acolo, trebuiau să se prezinte pentru a doua doză cei care au venit în prima etapă. Şi nu a fost aşa. Existând centrele de vaccinare fără programare, este posibil să se fi adresat unui astfel de centru şi să nu mai fi venit la episodul doi al maratonului de la UMF. De aceea, considerăm că sunt mult mai aplicate acţiunile mici, ca cele din mediu rural, ţintite pe grupuri populaţionare, mai reticente la vaccinare", a adăugat Vasile Cepoi.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Berbecii care plătesc şi decid

Nicolae GRECU

Berbecii care plătesc şi decid

Pentru revigorarea sportului românesc şi a naţionalelor de fotbal , o strategie pe termen lung este posibilă. Pentru cluburi, este o utopie, unde modelul din Pipera face prozeliţi.

Filmuletul zilei

opinii

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (5)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (5)

Sunt dator să încep acest penultim episod despre iniţierea mea în umilul meşteşug al pescuitului cu undiţa cu rectificarea unei erori din foiletonul trecut.

Creştinul şi concediul*

pr. Constantin STURZU

Creştinul şi concediul*

Pe tesaloniceni, Sfântul Apostol Pavel îi atenţiona: "rugaţi-vă neîncetat" (I Tesaloniceni 5, 17). Iar ucenicul său iubit, Timotei, primea, ca episcop, îndemnul: "stăruieşte cu timp şi fără de timp" (II Timotei 4, 2). Nu putem, aşadar, pune nici măcar o secundă între paranteze rugăciunea sau să ne autosuspendăm din statutul de creştin (sau, mai ales, de preot). A ne lua concediu nu înseamnă a nu ne mai face pravila, a dezlega postul, a sta cu burta la soare în timpul Liturghiei duminicale etc. Avem, însă, două repere în Sfintele Scripturi şi în Sfânta Tradiţie care ne lămuresc cam în ce fel se poate vorbi, totuşi, despre vacanţă în termeni creştini.

Dezvoltare şi dezvoltatori

arh. Ionel OANCEA

Dezvoltare şi dezvoltatori

În anul 1997, am fost, mai mulţi colegi din Primăria Iaşi, într-o vizită de studii administrative la Göteborg. În oraşul suedez se derula un mare şi spectaculos proiect urban pe terenul de trei sute de hectare desfăşurat în lungul canalului Gotha, vizavi de centrul istoric. 

pulspulspuls

Hopa: dom’ Tudorel a schimbat foaia când vine vorba despre el!

Redacția

Hopa: dom’ Tudorel a schimbat foaia când vine vorba despre el!

Iată, dragi studenţi şi stimabili profesori, fie că l-aţi votat, fie că nu, domn rector Tudorel a trecut la alt nivel (ca să producem şi-o rimă), când vine vorba despre sine. Concret, mai nou scrie despre el însuşi, când vine vorba, la persoana a treia. 

Caricatura zilei

Bumerang

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.