
Autoritățile ieșene organizează controale stricte pentru prevenirea pestei porcine africane, pestei la micile rumegătoare și febrei aftoase. Echipe mixte verifică respectarea reglementărilor UE pentru a proteja sănătatea animalelor și pe cea publică.
Circulația animalelor vii este monitorizată
Având în vedere apariția focarelor de pestă porcină africană (PPA), Pestă a Micilor Rumegătoare (PMR) și febră aftoasă atât pe teritoriul României, cât și în țările vecine, autoritățile iau măsuri stricte pentru a preveni propagarea acestor boli pe teritoriul național. Astfel, pentru următoarele trei săptămâni, respectiv până pe 11 aprilie, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Iași, în colaborare cu Poliția, organizează controale oficiale pe întreg teritoriul județului. Echipe mixte vor monitoriza circulația porcinelor vii între exploatații și către abatoare autorizate, respectarea legislației Uniunii Europene privind restricțiile comerciale și transportul acestora, precum și trasabilitatea produselor din carne de porc.
Ce urmăresc autoritățile?
În plus, va fi supravegheată respectarea prevederilor specifice referitoare la carnea de porc și produsele derivate, conform reglementărilor UE aplicabile. De asemenea, mai precizează DSVSA Iași, se va urmări evoluția febrei aftoase în Ungaria, asigurându-se implementarea Deciziei Comisiei 496/2025 și respectarea instrucțiunilor actualizate ale ANSVSA. Aceste măsuri sunt aplicate nediscriminatoriu, inclusiv prin controale în trafic pentru verificarea transporturilor de porcine vii.
Urmăriți canalul „Ziarul de Iași” pe WhatsApp. Cele mai importante știri ale zilei sunt disponibile aici
În acest context, autoritățile fac apel la toți operatorii din sectorul alimentar să respecte prevederile legale, pentru a asigura protecția efectivelor de animale și sănătatea publică.
Conform datelor Organizației Mondiale pentru Sănătate Animală, aceste boli reprezintă o amenințare semnificativă pentru sectorul zootehnic și, automat, pentru sectorul economic al producătorilor direct afectați.
Publicitate și alte recomandări video