Dubla Dezamăgire, cu D mare
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 14.05.2021

TEUTONUL ROMÂN

Dubla Dezamăgire, cu D mare

GALERIE
michael astner
  • michael astner
- +

„Pădurea era tot mai mică, dar copacii votau mereu pentru topor, căci coada lui era din lemn, iar ei credeau că-i unul de-al lor…“ Postare FB a Academiei de Stihl, 18.03.18. Două evenimente au avut loc alaltăieri, la Iaşi: „Marşul pentru Viaţă“ de la ora 14.00 şi „Lanţul uman“ la UAIC pentru demiterea lui TuDorel Toader, de la ora 16.00. Lanţul uman care ar fi trebuit să înconjoare Universitatea - necesarul de participanţi estimat de organizatori: 500 de oameni - a strâns între 100 şi 200 de cetăţeni, în funcţie de sursa media. Că, de, în ţara asta pur şi simplu nu reuşim să ştim câţi (mai) suntem, având o singură certitudine: tot mai puţini!

Personal, am ajuns cu vreo 10 minute înainte de ora patru: abia sosise o mână de oameni. Au fost vreo 50 la patru trecute fix, iar la patru şi un sfert, eu unul am estimat numărul la vreo 75 de participanţi. Recunosc aici: am fost atât de dezamăgit, încât nici nu m-am mai transformat într-o „za“ umană şi am luat-o agale spre casă, după ce am documentat fotografic „lănţucul“. Dezamăgit din cel puţin două motive. Ştiţi de ce? Pentru că din câte ţinusem minte, sensibil mai mulţi îşi confirmaseră pe Facebook prezenţa, ca să nu mai vorbesc de cei care-şi manifestaseră interesul! Ajuns acasă (după un ocol pe la Kaufland), primul lucru pe care l-am făcut a fost să văd cifrele respective. Şi, într-adevăr: 321 de persoane erau date de-acum (că se-ncheiase acţiunea) drept participante, iar 2.299 drept „interesate“. Că a-ţi manifesta „interesul“ pentru ceva este îndeobşte egal cu un like, asta o ştim de-acum. Unde mai pui că sunt oameni care dau click pe „Interesat/ă“, chiar dacă se află-n alt oraş ori chiar în altă ţară! Dar de confirmat confirmaseră, totuşi, 321 de persoane! Iar de participat, au participat în jur de 150 (dau media, e cifra cea mai probabilă)!? Cum ar veni, au venit mai puţin de jumătate dintre cei care au zis „da, vin!“ Acesta a fost primul motiv de dezamăgire: faptul că nu s-au strâns nici măcar oamenii care-şi confirmaseră prezenţa, darămite să mai vină dintre cei „interesaţi“ ca să se facă necesarul de 500 de persoane pentru un lanţ uman care să poată înconjura UAIC!

Nu ştiu câţi îşi vor fi anunţat participarea la „Marşul pentru Viaţă“ de la ora 14.00. De participat au participat între peste 6.000 şi peste 10.000 (în funcţie de sursa media...)! Că au fost mulţi participanţi, nu mă pot îndoi: pe drum spre Copou, am dat peste participanţi încă de când am pornit, din Mircea - în principal femei cu copii, care copii aveau baloane (îndeobşte câte trei - unul roşu, unul galben, unul albastru) cu inscripţia „Marşul pentru Viaţă!“ Chiar şi când eram deja în drum spre casă şi-am luat-o pe Uzinei, în ideea de-a trece şi pe la Kaufland, adică pe la 16.45, am mai văzut o mamă cu 4 copilaşi, din care unul avea cele trei baloane tricolore!

Acesta a fost al doilea motiv de dezamăgire: nu că au participat mii de ieşeni la „Marşul pentru Viaţă“ (în definitiv, dincolo de faptul că a fost al 7-lea Marş, la acesta au contribuit puternic ditamai Biserica Ortodoxă!), în principiu o participativitate pozitivă: cum să nu fii „pentru Viaţă“, nu? Ci pentru faptul că mişcarea asta „pentru Viaţă“ are toate datele unei mişcări aparent depolitizate/apolitice, dar îmbrăţişată de o bună parte a clasei politice actuale - îndeobşte aia de la putere (!), dar nu numai!!

Ca să fiu mai limpede: oare câţi dintre toţi participanţii la „Marşul pentru Viaţă“ fac legătura între Viaţă şi politica anti-infastructură, anti-economie, anti-educaţie şi, da, ANTI-S|N|TATE, deci ANTI-VIAŢ| a coaliţiei toxice ALDE-PSDragnea? Între Viaţă şi TuDorel Toader, profesor universitar, rector şi fost judecător la CCR devenit coada de topor a unei guvernări încăpute pe mâna unor impostori incompetenţi şi iresponsabili, interesaţi exclusiv de propria propăşire şi viaţă - cu v minuscul? Câţi, oameni buni, câţi? Căci eu n-am auzit să fi strigat vreun participant - unul singur, măcar - lozinci anti-guvernanţi. t

Michael Astner este poet, traducător şi publicist

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Este nevoie de consultanţă din partea fostei soţii a lui Relu Fenechiu

Toni HRIŢAC

Este nevoie de consultanţă din partea fostei soţii a lui Relu Fenechiu

Când interesul privat este mare, iar responsabilitate aproape inexistentă, expertiza liberalilor urcă la cote ameţitoare. Când urgenţa publică cere însă sacrificiu, iniţiativa lor dispare. Reglementările devin sfinte. Lipsa de iniţiativă a autorităţilor în vremuri cu totul excepţionale ar intra mai degrabă la zădărnicirea combaterii bolilor decât nepurtarea măştilor.

Filmuletul zilei

opinii

„Viaţa mea e un roman”

Alexandru CĂLINESCU

„Viaţa mea e un roman”

Am expus aici o părere strict personală. Şi ca să nu existe nici o ambiguitate: nu ţin jurnal, nu-mi voi scrie memoriile, dar citesc cu plăcere şi cu interes - atunci când merită - jurnale şi memorii.

Lenin şi Ştefan cel Mare

Radu POPESCU

Lenin şi Ştefan cel Mare

Socialiştii şi medalia de AUR.

Complexul Cultural Ieşean

George PLEȘU

Complexul Cultural Ieşean

În timpul unei dezbaterii pe care am organizat-o anul trecut, intitulată „Cultura şi oraşul”, l-am întrebat pe Ştefan Teişanu, directorului Centrului Cultural Clujean, despre oportunitatea înfiinţării unei astfel de instituţii la Iaşi. Răspunsul primit a deranjat orgoliile unei părţi din publicul prezent, dar a atins un subiect sensibil, pe care rar avem curajul să-l abordăm pe plan local. Astfel, în glumă, a sugerat ca instituţia similară din Iaşi să fie numită „Complexul Cultural Ieşean”, cu referire la modul în care fosta capitală culturală a României se raportează la statutul demult pierdut.

pulspulspuls

Mr Ciorăpel de la Iaşi

Mr Ciorăpel de la Iaşi

Iacătă, dragilor, că nu degeaba îl remarcam aicea la rubricuţă în Postul Mare pe junele conţilier USR de 26 de ani în comiţia Cozetei, la ieşirea de la negocierile cu Chirica, pe viitorul acuzat de trădare Mr. Ciorăpel! 

Caricatura zilei

Fără amendă

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.