Duelul fiosofilor: victorie de etapă a lui Antonesei în fața lui Liiceanu
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 02.12.2020

Duelul fiosofilor: victorie de etapă a lui Antonesei în fața lui Liiceanu

GALERIE
liviu-antonesei
  • liviu-antonesei
- +

Filosoful, care se consideră prejudiciat moral de unele afirmaţii ale scriitorului ieşean, îi solicită acestuia despăgubiri de 50.000 de euro.

Al doilea proces în care Gabriel Liiceanu cere despăgubiri de la Liviu Antonesei s-a încheiat în favoarea scriitorului ieşean. Amintim că Liiceanu l-a chemat în faţa instanţei cu aproape doi ani în urmă „pentru prejudiciul moral cauzat prin încălcarea drepturilor nepatrimoniale, constând în onoare, demnitate, reputaţie şi imagine, prin acuzaţii mincinoase şi prin declaraţii denigratoare şi defăi­mă­toare susţinute pe blogul său personal“.

Liviu Antonesei câştigase primul proces, dar Gabriel Liiceanu a făcut apel. Însă Curtea de Apel a anulat apelul Editurii Humanitas pentru timbrare insuficientă şi a respins apelul filosofului.

„Respir uşurat şi nu prea. Instanţa nu a dat o sentinţă definitivă, ci una cu drept de recurs în 30 de zile de la comunicarea soluţiei către părţi. Nici avocatul meu, maestrul Nicolae Volovăţ, nici eu nu putem şti deocamdată acest final al soluţiei, trebuie să aşteptăm motivarea instanţei. Asta e!“, a scris Antonesei pe blogul personal.

Litigiul dintre cei doi a pornit de la un interviu pe care scriitorul ieşean l-a dat pentru realizarea unei teze de doctorat. În cadrul acelui interviu, Antonesei a spus despre Liiceanu, care conduce Editura Humanitas, că „a primit cadou fosta Editură Politică, cu tot ce avea aceasta în pa­trimoniu, inclusiv titlurile cumpărate“. Liiceanu s-a considerat calomniat şi a cerut daune morale de 50.000 de euro, la fel ca şi Editura Humanitas, care l-a dat şi ea în judecată pe Antonesei.

În ceea ce-l priveşte pe Liviu Antonesei, el a precizat pe blogul său că nu a făcut altceva decât să reia informaţii apărute deja în mass-media. Scriitorul ţine pe blogul său un jurnal al procesului, pe care l-a intitulat chiar aşa, „Jurnal de pârât“, şi care a ajuns la capitolul 69.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Vot de Sf. Nicolae

Lucian DÎRDALA

Vot de Sf. Nicolae

Chiar dacă parlamentarii şi Parlamentul, ca instituţie, nu se bucură de încredere în rândul opiniei publice, cetăţenii României sunt singurii care pot remedia această situaţie, prin voturile lor. Singura condiţie ar fi ca ele să fie rezultatul unui proces de reflecţie atentă şi, poate, de deliberare sinceră cu cei apropiaţi.

Filmuletul zilei

opinii

Votul ca dar

Florin CÎNTIC

Votul ca dar

Deşi nu sunt superstiţios, m-am gândit să reiau acest text scris înainte de europarlamentarele de anul trecut, cu speranţa că poate nu şi-a pierdut din caracterul său profetic şi duminică va fi dusă la bun sfârşit o acţiune începută atunci.

O lume ce gândea în basme şi vorbea în poezii

Radu PĂRPĂUȚĂ

O lume ce gândea în basme şi vorbea în poezii

Această lume nu judeca sau, vai! nu condamna lumea de ieri cu mintea de azi, stângistă, de un neomarxism avântat şi prostesc. Măcar de-ar fi numai prefăcut, dar e prostesc. Nu cunoştea „progresismul” actual şi nici nu-l practica. Pentru ea lumea veche era şi lumea de azi, nu era una „mai înaintată”. 

Boala locvacităţii deşănţate

Ioan MILICĂ

Boala locvacităţii deşănţate

Să ne imaginăm, urmând firul consideraţiilor lui Huxley, că apocalipsa discursivă declanşată pe durata pandemiei actuale se traduce nu numai într-un puhoi de bâlbe, aberaţii, confuzii şi nehotărâri de tot soiul, ci şi într-un lanţ de constrângeri, privaţiuni şi pedepse, impuse printr-un discurs public ofensiv şi cinic, care amplifică încordarea şi istovirea psihică a indivizilor. 

pulspulspuls

Mesaj pentru nea Orban: iacătă de ce tac mâlc băieţii matale!

Mesaj pentru nea Orban: iacătă de ce tac mâlc băieţii matale!

Fiindc-am auzit că tot a anunţat nea Şică Orban că vine azi la Iaşi, am zis că merită să-i transmitem pe această cale şi o anume informare despre care suntem siguri că nu ştiu să i-o spună conţilierii lui de la Bucureşti, în legătură cu Iaşul. 

Caricatura zilei

Moldova: ”Avem autostradă, doar că-i la Bacău”

Editia PDF

Bancul zilei

O ambulanta goneste pe strazi si, la o intersectie rastoarna si accidenteaza un pieton. Soferul coboara imediat, ridica victima (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.