Duetul de “roboţi” care cântă prin despărţirea moleculelor. Doi elevi de la “Racoviţă” premiul I şi medalie de aur la „International STEM Innovation”

marți, 07 februarie 2023, 02:50
4 MIN

Doi elevi de la Colegiul Naţional „Emil Racoviţă” din Iaşi au obţinut premiul I şi medalie de aur la Olimpiada „International STEM Innovation”, pentru un duet muzical alcătuit dintr-o bobină Tesla şi un transformator flyback. Ştefan Rareş Maxim şi Cristian Nedelcu s-au numărat printre cei 11.000 de tineri înscrişi şi printre cei 24 de finalişti, munca şi cercetarea din spatele proiectului muzical clasându-i pe podium.

Ştefan Rareş Maxim şi Cristian Nedelcu sunt în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Emil Racoviţă” din Iaşi, iar pe tot parcursul lor ştiinţific au fost coordonaţi de prof. Liliana Nicolae şi prof. Irina Zamfirescu. Aceştia au format o echipă şi au lucrat timp de doi ani la proiectul „Musical Duet: Tesla Coil and Flyback transformer”.

Sunt primii care au asamblat un asemenea duet muzical

Cei doi elevi de la Racoviţă sunt primii care au asamblat un duet muzical folosind o bobină Tesla şi un transformator flyback, pe care le-au construit chiar ei. Au fost inspiraţi de marele inventator Tesla.

Ei au pornit de la invenţia acestui mare fizician şi au reuşit să creeze sunete muzicale prin despărţirea moleculelor de aer şi crearea unui şoc care se aude ca o notă muzicală. Aceste semnale sunt corelate între ele şi pot crea note muzicale.

„Fiind implicaţi în competiţii de creativitate ştiinţifică, şi-au dorit să facă altceva, faţă de ceilalţi, bazându-se pe descoperirile anterioare. Cum spunea şi Newton: dacă am văzut mai departe decât restul, este pentru că am stat pe umerii giganţilor”, spune prof. Irina Zamfirescu.

„Se produc nişte fulgere la acele tenisuni înalte. Undele de şoc provocate de arcul electric generează sunete. Aceste dispozitive primesc nişte semnale audio sincronizate cu note atent pregătite dintr-un soft, pentru a reda armonios melodiile. Cumva, ei au sincronizat totul, pentru că rezultă melodii cunoscute”, explică Liliana Nicolae, profesoară de Fizică la Colegiul Naţional „Emil Racoviţă”.

Elevii colegiului s-au bucurat de proiectul muzical în cadrul zilelor şcolii, când Ştefan şi Cristian i-au încântat cu sunetele create şi i-au provocat la recunoaşterea melodiilor. Însă, până a ajunge la performanţa de a menţine divertismentul prin ştiinţă şi de a se prezenta la Olimpiadă, cei doi au construit cinci bobine Tesla. „Nu s-au lăsat învinşi cu primele variante, pentru că şi-au dorit să facă performnaţă”, precizează prof. Irina Zamfirescu.

Importanţa măsurilor de protecţie

Liceenii au construit singuri şi au folosit materiale prietenoase cu mediul înconjurător, precum: tuburi din PVC, plexiglas, componente electronice recuperate de la televizoare aruncate la gunoi sau de la alte dispozitive electronice.

Pe cât de distractiv pare, pe atât de periculos este. Vorbim de 180 kHz pentru bobina Tesla şi de 20 de kHz pentru transformator, iar băieţii şi-au luat mereu măsuri de protecţie. „Dacă nu ar fi avut cunoştinţe de la fizică despre periculozitatea tensiunilor foarte mari, despre lucrul la frecvenţe înalte şi despre cum să se protejeze, aceste lucruri ar fi putut fi chiar şi fatale în unele momente”, aminteşte prof. Liliana Nicolae.

La Colegiul Racoviţă uşile sunt mereu deschise către ştiinţă

Deşi Ştefan şi Cristian învaţă în clase diferite, cei doi au reuşit să lucreze împreună şi s-au completat perfect. Laboratoarele de Fizică ale liceului au devenit a doua lor casă în cei doi ani de cercetare pentru elaborarea proiectului muzical.

„Elevii noştri, beneficiind de un mediu competitiv pe care îl oferă colegiul, de un laborator dotat şi de ore de fizică susţinute la cel mai înalt nivel, care le-au dezvoltat spiritul de curiozitate ştiinţifică, şi-au pus în aplicare cunoştinţele teoretice pe care le-au învăţat şi au dorit să ajungă la un nivel înalt prin descoperiri personale. Ei şi-au dezvoltat spiritul de lucru în echipă, iar uşa laboratorului de fizică a fost mereu deschisă. Noi le-am susţinut curiozitatea oferind răspunsuri la întrebările lor şi punându-le la dispoziţie materialele necesare”, spune profesoara de Fizică Irina Zamfirescu.

Rezultate deosebite la concursuri şi olimpiade

În cei doi ani de cercetare, băieţii au participat la competiţii care le-au dat încredere că pot concura la un nivel înalt. Ei au obţinut Premiul al III-lea la Olimpiada Naţională de Creativitate Ştiinţifică de la Suceava, care a avut loc în vara anului 2022. Au participat la Concursul Rosef, tot în Suceava, unde au luat Premiul al II-lea, în luna octombrie din anul 2022.

„Independenţă în gândire, dezvoltarea gândirii logice, capacitatea de acomodare şi deschiderea faţă de nou, acestea sunt ingredientele pentru formarea unor tineri care au un nivel ridicat de inteligenţă şi o curiozitate ştiinţifică. Formăm personalităţi ştiinţifice geniale”, mărturiseşte prof. Irina Zamfirescu.

Etapa finală a Olimpiadei Internaţionale de Inovare STEM are loc în Paris, în perioada 18-23 iulie 2023.

International STEM Innovation Olympiad

Olimpiada Naţională de Inovare STEM a ajuns la cea de-a III-a ediţie şi a reunit 114 ţări, 1.200 de şcoli, 900 de profesori şi 11.000 de elevi/studenţi. Au fost doar 24 de finalişti, dintre care trei echipe din România.

Scopul a fost dezvoltarea STEM (Ştiinţe, Tehnologie, Inginerie, Matematică), pentru a crea abilităţi necesare secolului XX, precum: gândire critică, gândire creativă, colaborare, comunicare, gândire computaţională.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii